Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Προεκλογικό χρώμα στην οικονομική επιτροπή

Προεκλογικό χρώμα στην οικονομική επιτροπή

0
oikonomiki 7 13

Πιάνει τη στοχοθεσία ο προϋπολογισμός στο 2ο τρίμηνο. Στο 7,29 η πορεία εκτέλεσης

 

«Κοντρα» Μπένη – Βορίδη επί παντός θέματος. Ο Μπένης ζήτησε την παραίτησή του για όσα τον κατηγόρησε ότι είπε σε δημόσια συνέντευξή του

 
 
Έντονο πολιτικό χρώμα- προεκλογικού τύπου – και κομματική αντιπαράθεση είχε η συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Ξάνθης που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 31 Ιουλίου στις 1 το μεσημέρι. Μπένης και Βορίδης «έβγαλαν μαχαίρια» …δι’ ασήμαντη αφορμή που αφορούσε κυρίως θέματα διαδικαστικά, μετατρέποντας τη συνεδρίαση της Οικονομικής σε συνεδρίαση …Πολιτικής Επιτροπής. Έφτασαν μάλιστα στο σημείο ο κ. Μπένης να ζητά την παραίτηση του κ. Βορίδη τη Δευτέρα καθώς ο δεύτερος τον κατηγόρησε για υποκρισία, ανικανότητα διαχείρισης και κακοδιαχείρισης με βάση όσα είπε ο κ. Μπένης σε συνέντευξή του στο Δημοτικό ραδιόφωνο ενώ την ίδια στιγμή ο κ. Μπένης τον κατηγόρησε για σκόπιμη διαστρέβλωση των λεγομένων και ζήτησε την παραίτηση του αφού πρώτα γίνει απομαγνητοφώνηση της συνέντευξής του.
 
Μύριζε «μπαρούτι» απ’ τη αρχή
Όμως «μπαρούτι μύριζε» καθ’ όλη τη σύντομη σχετικά συνεδρίαση; που συζήτησε και έλαβε αποφάσεις επί 9 θεμάτων ημερήσιας διάταξης και τριών εκτός ημερησίας.
Ειδικότερα σ’ ότι αφορά τα θέματα εκτός ημερησίας το κυριότερο αφορούσε ένα λογιστικό θέμα όπως τη μείωση κάποιων κονδυλίων για έργα τα οποία δεν θα έχουν απορρόφηση του συνολικού ποσού μέσα στο 2013 προκειμένου να μην είναι «φουσκωμένος» και πλασματικός ο προϋπολογισμός και υπάρχει πρόβλημα με τη στοχοθεσία που δεν πρέπει να υπάρχει απόκλιση πάνω από 10%. Αναφέρθηκε δε ενδεικτικά στο έργο διαμόρφωσης του νέου δημαρχείου που ενώ έχει προϋπολογισμό 1 εκ. ευρώ φέτος θα απορροφηθούν μόνο 300.000 ευρώ. Επίσης αναφέρθηκε και στο έργο της ασφαλτόστρωσης της οδού Ανδρέου Δημητρίου που όμως όπως διευκρίνισε ο κ. Μπένης το έργο στην παρούσα φάση αφορά έργα υποδομής και όχι ασφαλτόστρωση. Επ’ αυτού υπήρξε ένσταση του Δημήτρη Βορίδη που κατηγόρησε τη δημοτική αρχή ότι δυσκολεύει την καθημερινότητα των δημοτών.
 
Πιάνει τη στοχοθεσία ο προϋπολογισμός στο 2ο τρίμηνο
Επί των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης κυριότερο θέμα και στο οποίο κορυφώθηκε η κόντρα Μπένη – Βορίδη, αυτό της εισηγητικής έκθεσης του 2ου τριμήνου και στο οποίο η Διευθύντρια Οικονομικών Υπηρεσιών κα Ταραρά η οποία είπε ότι η απόκλιση του β’ τριμήνου ως προς την εκτέλεση του προϋπολογισμού είναι 7,29% και κατά συνέπεια είναι η πορεία είναι ικανοποιητική και κάτω από τα όριο που θέτει η στοχοθεσία. Ο κ. Μπένης πρόσθεσε ότι το μόνο άσχημο είναι ότι υπάρχει μεγάλη υστέρηση στα έσοδα παρελθόντων ετών επειδή ο κόσμος δεν μπορεί να εξοφλήσει τις οφειλές του λόγω κρίσης και ότι ακόμη δεν έχει γίνει κάποια ρύθμιση οφειλών. Όλα αυτά τα αμφισβήτησε ο κ. Βορίδης πετώντας την ατάκα: «Στα λογιστικά δεν σας πιάνει κανείς…», παρατήρηση την οποία εξέλαβε ως μομφή εναντίον της η κα Ταραρά και υπεραμύνθηκε του έργου των Οικονομικών υπηρεσιών δίνοντας όλες τις απαραίτητες διευκρινίσεις αναφορικά με το πως και τι αφορούν όλα τα στοιχεία που αναγράφονται στην εισηγητική έκθεση. Ο κ. Βορίδης της απάντησε ότι τιμά της δουλειά των υπαλλήλων καθώς είναι αυτοί που «ξελασπώνουν και καλύπτουν την διαχειριστική ανικανότητα και την έλλειψη οράματος των πολιτικών τους προϊσταμένων», όπως είπε για να λάβει ως απάντηση από τον κ. Μπένη ότι: η αντιπολίτευση είναι αυτή που δεν έχει όραμα και γι αυτό : «έχει επιστρατεύσει τον …παραλογισμό του Βορίδη». Η συζήτηση μεταφέρθηκε και στην κεντρική πολιτική σκηνή με τον κ. Μπένη να καταφέρεται εναντίον του κ. Ντόλιου που έκοψε κατά 50% της ΣΑΤΑ αλλά και τον κ. Ραγκούση τον εμπνευστή του Καλλικράτη και την κόντρα του με τον κ. Πάγκαλο.
 
«Φαγούρα» Βορίδη – Μπένη και στα άλλα θέματα
Η «φαγούρα» συνεχίστηκε και επί των υπολοίπων 7 θεμάτων με τον κ. Βορίδη να επιμένει να εγκαλεί τη δημοτική αρχή για προχειρότητα και ανικανότητα με αφορμή το θέμα που αφορούσε έγκριση δαπανών και συγκεκριμένα του ποσού των 4.000 ευρώ για επικάλυψη του δασικού χωριού με αντιπυρικό λάδι. Όπως εξήγησε ο αντιδήμαρχος Σταυρούπολης κ. Κυριάκος Παπαδόπουλος είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να δοθεί η οριστική άδεια λειτουργίας αφού τώρα έχει δοθεί μόνο η προσωρινή. Η ένσταση του κ. Βορίδη επικεντρώθηκε στο γιατί ο δήμος δεν προνόησε όταν είχε τους υπάλληλους από το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας να κάνει αυτή την εργασία όμως όπως διευκρινίστηκε ο νόμος άλλαξε πρόσφατα.
Τέλος, άγονη κρίθηκε και η επαναληπτική φανερή και προφορική δημοπρασία για το οικουτουριστικό κατάλυμα «ΗΝΙΟΧΟΣ» στα Κομνηνά εξαιτίας της μη προσέλευσης ενδιαφερομένων. Όπως διευκρίνισε ο κ. Μπένης είναι ή δεύτερη φορά που η δημοπρασία κηρύσσεται άγονη και τώρα πλέον το λόγο έχει το Δ.Σ είτε να το διαθέσει με απευθείας ανάθεση σε κάποιον ενδιαφερόμενο είτε έλλειψης αυτού να επανέλθει στην οικονομική για νέα κατάρτιση όρων και μείωση του μισθώματος.
Επίσης, προχώρησε η διαδικασία ενοικίασης του καταστήματος 40 στη Δημοτική αγορά που εκκρεμούσε εξαιτίας της μη κατάθεσης εγγυητικής επιστολής από τον μισθωτή. Η εγγυητική κατατέθηκε από τον μισθωτή κατά τη συνεδρίαση και το θέμα έληξε. Υπενθυμίζουμε ότι πρόκειται για το πρώτο ουζερί που θ’ ανοίξει στην δημοτική αγορά.
 
Μαριάννα Ξανθοπούλου
 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνεδρίαση Λογοδοσίας την Παρασκευή 26 Απριλίου στον Δήμο Τοπείρου

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής θεμάτων τη Δευτέρα 22 Απριλίου 2024 και ώρα 14.00 Η Ειδική…