Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ «Μαύρος» Ιούλιος για το εμπόριο στην Ξάνθη

«Μαύρος» Ιούλιος για το εμπόριο στην Ξάνθη

0
louketa polla-empros
 
 

Έβαλαν λουκέτο 56 επιχειρήσεις! Καταρρέει το υγιές εμπόριο ανθεί το παραεμπόριο

 

Καταγγελίες για κύκλωμα ξένων και ντόπιων λαθρεμπόρων. Το παραεμπόριο μπήκε στα μαγαζιά…Και εμπόριο εκδιδόμενων γυναικών!

 
 
Εφιαλτικός ήταν ο φετινός Ιούλιος για τις επιχειρήσεις του νομού μας! Σύμφωνα με τα στοιχεία του Επιμελητηρίου Ξάνθης 56 συνολικά εμπορικές – βιοτεχνικές και υπηρεσιών επιχειρήσεις έβαλαν λουκέτο μέσα σ’ ένα μήνα, επιτείνοντας την ανησυχία και τον προβληματισμό για το μέλλον της επιχειρηματικότητας στο νόμο μας. Ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Ξάνθης Στέλιος Μωραΐτης κάνει λόγο για «κατάρρευση του υγιούς εμπορίου και άνθηση του παραεμπορίου» , δείχνοντας ως κύριο υπεύθυνο για την ζοφερή εικόνα που παρουσιάζει ο νομός μας το παραεμπόριο και την αδυναμία του κράτους να το ελέγξει.
 
Κλείνουν τα μαγαζιά τους και μεταναστεύουν…για να βρουν δουλειά να πληρώσουν τα χρέη τους
Ο «Θάνατος του εμποράκου» είναι μια πραγματικότητα στο νομό μας αφού δραματική είναι η αύξηση των επιχειρήσεων που κατεβάζουν ρολά (βλέπε πίνακα). Ο κ. Μωραΐτης κρούει τον κώδων του κινδύνου τονίζοντας την αναγκαιότητα να παρθούν μέτρα καταστολής του παραεμπορίου που είναι ανεξέλεγκτο όπως λέει, να κινηθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους πριν καταρρεύσει κάθε υγιής επιχειρηματική δραστηριότητα στο νομό μας: «Η πίεση του παραεμπορίου στο νομό μας είναι τόσο μεγάλη που δεν έχει αφήσει αγοραστικό κοινό προς το υγιές εμπόριο. Ο κόσμος λόγω οικονομικών προβλημάτων στρέφεται ολοένα και περισσότερο προς τα φτηνά προϊόντα όλων των ειδών και δεν διστάζει να τα προμηθευτεί απ’ όπου τα βρει αρκεί να είναι φτηνά. Όλο αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το κράτος να χάνει έσοδα αφού δεν κόβεται κανένα παραστατικό, καμιά απόδειξη, οι επαγγελματίες να μην έχουν τζίρους για να πληρώσουν το ΦΠΑ και τις εισφορές τους και ο κόσμος να τρώει αμφιβόλου ποιότητας προϊόντα που δεν ελέγχονται από πουθενά. Το παρεμπόριο οργιάζει …ο νομός μας βιώνει μια τριτοκοσμική κατάσταση που έχει ξεφύγει τελείως από κάθε έλεγχο».Απόρροια όλης αυτής της κατάστασης είναι πρώην επαγγελματίες να φεύγουν για δουλειά στη Γερμανία αφήνοντας τις οικογένειές τους προκειμένου να πληρώσουν τα χρέη τους, φαινόμενο που παρουσιάζει αύξηση με γεωμετρική πρόοδο, όπως διατείνεται ο κ. Μωραΐτης, ο οποίος μάλιστα πρόκειται να τα αναφέρει όλα αυτά σε ιθύνοντες υπουργείων σε συναντήσεις που θα έχει την Δευτέρα στην Αθήνα.
 
Καταγγελίες για κύκλωμα ξένων και ντόπιων λαθρεμπόρων
Βουίζει ο τόπος σε ορεινή και πεδινή περιοχή για κυκλώματα ξένων και ντόπιων λαθρεμπόρων που συνεργάζονται και διακινούν και πωλούν χωρίς κανένα νόμιμο παραστατικό ή απόδειξη όλων των ειδών των προϊόντων. Από ξύλα – οργιάζει το λαθρεμπόριο ξύλων αυτή την εποχή – έως φάρμακα και φυτοφάρμακα και ψιλικά χαρτικά. Σύμφωνα με καταγγελία του κ. Μωραϊτη υπάρχει συνεργασία ντόπιων κυρίως με βουλγάρους που κάνουν παραγγελίες κάθε λογής προϊόντων τα μεταφέρουν χωρίς κανένα νόμιμο παραστατικό τα στοιβάζουν σε αποθήκες και από κει τα διαθέτουν σε μιλημένους πελάτες σε πολύ φτηνές τιμές χωρίς κανείς να τα ελέγξει και χωρίς κανείς να τους ελέγξει!
 
Το παραεμπόριο μπήκε στα μαγαζιά…
Βροχή οι καταγγελίες και από την ορεινή περιοχή. Εκεί μάλιστα πληροφορίες μας αναφέρουν ότι υπάρχουν μαγαζιά που συνεργάζονται με βούλγαρους οι οποίοι τους μεταφέρουν προϊόντα χωρίς φυσικά να κόβουν παραστατικά. Μπαίνουν από την είσοδο του Αγ. Κωνσταντίνου πολύ νωρίς το πρωί (5 – 6 π.μ.) με αυτοκίνητα κλούβες και ξεφορτώνουν στα μαγαζιά πριν φέξει Έπειτα τα μαγαζιά τα διαθέτουν στον κόσμο άλλα σαν ελληνικά και άλλα σαν βουλγάρικα. Σταμάτησε πλέον το παραεμπόριο πόρτα – πόρτα και έχει εισαχθεί μέσα στα νόμιμα μαγαζιά. ¨Έτσι διακινούνται ένα πολύ μεγάλο φάσμα προϊόντων όπως αλεύρι, βενζίνη, τσιγάρα, κρέατα, υγραέριο κ.λ.π.. Αλλά όχι μόνο!
 
Εμπόριο εκδιδόμενων γυναικών
Σύμφωνα με καταγγελία κατοίκου της ορεινής περιοχής γίνεται και εμπόριο…εκδιδόμενων γυναικών. Συγκεκριμένα βούλγαρος μετέφερε με αυτοκίνητο 2 γυναίκες αργά το βράδυ και ζήτησε από ιδιοκτήτη καφενείου να συνευρεθεί με μια από τις γυναίκες αντί 20 ευρώ!
 
 Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxnathopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ξεκινά σήμερα η καταβολή των συντάξεων Μαΐου

Ποια επιδόματα θα καταβληθούν μέχρι τις 26 Απριλίου Σήμερα Τετάρτη, 24 Απριλίου το απόγευμ…