Αρχική ΑΘΛΗΤΙΚΑ Ποδόσφαιρο Με «σύμμαχο» την προϊστορία η Ξάνθη

Με «σύμμαχο» την προϊστορία η Ξάνθη

0
mats24 8

Οκτώ νίκες και ισάριθμες ισοπαλίες έχει ως γηπεδούχος απέναντι στον Πανθρακικό που μία φορά έφυγε με το «διπλό»

 

Την Κυριακή στις 19:15 το «Ελ Θράκικο» στα Πηγάδια

 
 
 
Με απογευματινή προπόνηση ολοκλήρωσε χθες την προετοιμασία της η Skoda Ξάνθη, ενόψει του κυριακάτικου εντός έδρας αγώνα με τον Πανθρακικό.
Η ξανθιώτικη ομάδα θα πραγματοποιήσει σήμερα το απόγευμα το καθιερωμένο χαλάρωμα πριν τους αγώνες και στη συνέχεια θα ανακοινωθεί η αποστολή που θα διανυκτερεύσει στο ξενοδοχείο του αθλητικού κέντρου των Πηγαδίων.
Ο Νίκος Καραγεωργίου είδε και χθες τους Παΐτο και Κομεσίδη να μη μπορούν να βγάλουν με επιτυχία το ομαδικό πρόγραμμα κι έτσι η συμμετοχη των δύο τραυματιών είναι εξαιρετικά αμφίβολη, ενώ δεδομένες είναι οι απουσίες των Σερζ Ντιέ και Δήμου Μπαξεβανίδη που είναι τιμωρημένοι λόγω των αποβολών τους (κόκκινη στην Τούμπα απέναντι στον ΠΑΟΚ ο Μπαξεβανίδης – με δύο αγωνιστικές είχε τιμωρηθεί ο Ντιέ για την αποβολή του και τον διαπληκτισμό του στη συνέχεια με τον Ζέκα του Παναθηναϊκού στον αγώνα μπαράζ μετά το τέλος του περσινού πρωταθλήματος).
Η παραπάνω τετράδα παικτών φαίνεται ότι θα είναι και το «καρέ» απουσιών για την Ξάνθη στο ντέρμπι με τον Πανθρακικό ο οποίος έρχεται χωρίς τον τραυματία Σαρακατσάνο.
Ο προπονητής της Ξάνθης, Νίκος Καραγεωργίου, ψάχνει λύσεις ειδικότερα για τη γραμμή της άμυνας, σχετικά με τους παίκτες που θα καλύψουν τα κενά των Κομεσίδη – Παΐτο, αν δεν προλάβουν την αναμέτρηση. Το πιθανότερο πάντως είναι δεξιά να αγωνιστεί ο Μπέρτος και αριστερά να μετατοπιστεί ο Βάλλας ώστε στο κέντρο της άμυνας να αγωνιστεί ο Γούτας με τον Γκοχουρί, χωρίς να αποκλείεται η χρησιμοποίηση του ¨πολυθεσίτη¨ Φλίσκα στο αριστερό άκρο της άμυνας!
Από εκεί κι έπειτα περισσότερες πιθανότητες για να ξεκινήσουν στην αρχική 11άδα συγκεντρώνουν οι Μάνταλου, Ντε Γκούζμαν, Μαρσελίνιο, Μαρίν (ή Κάλβο), Βασιλακάκη (ή Φλίσκα) και Σολτάνι, με τερματοφύλακα τον Κυριακίδη. Η κατάσταση και η αγωνιστική ετοιμότητα των τραυματιών βέβαια πιθανόν να αλλάξει τα πλάνα.
 
Με σύμμαχο την προϊστορία η Ξάνθη!
 Για έβδομη φορά στα μεγάλα σαλόνια της Σούπερ Λίγκας και 35η συνολικά στην ιστορία των δύο ομάδων, κοντράρονται την Κυριακή στα Πηγάδια οι δύο θρακιώτικες ομάδες, Skoda Ξάνθη και Πανθρακικός, σε ένα γειτονικό ντέρμπι το οποίο δίκαια έχει πάρει την ονομασία… «Ελ Θράκικο» (κατά τα πρότυπα του ¨Ελ Κλάσικο¨!).
Η ιστορία των αναμετρήσεων ξεκινάει το 1969, όταν δύο χρόνια μετά την ίδρυση του Α.Ο.Ξ. και έξι από αυτή του Πανθρακικού, οι δύο ομάδες αγωνίστηκαν μεταξύ τους για τον όμιλο Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας του πρωταθλήματος της Β’ Εθνικής της σεζόν 1969-1970. Νικητής αναδείχθηκε ο νεοφώτιστος τότε Πανθρακικός, που κέρδισε τόσο στην Κομοτηνή όσο και στην Ξάνθη. Ο Πανθρακικός κέρδισε και το τρίτο παιχνίδι, την επόμενη σεζόν. Ωστόσο αυτός δεν θα ήταν ο κανόνας. Η νίκη της σεζόν ’69-’70 είναι και η μόνη εκτός έδρας νίκη του Πανθρακικού, καθώς από τότε έχουν γίνει άλλα 16 ματς για τα πρωταθλήματα Α’, Β’ και Γ’ Εθνικής στην Ξάνθη αλλά κανένα δεν ήρθε διπλό (σε επτά κέρδισε η γηπεδούχος Ξάνθη και σε εννιά οι δυο ομάδες αναδείχθηκαν ισόπαλες).
Η ομάδα της Κομοτηνής μετρά ένα αρνητικό ρεκόρ απέναντι στην Ξάνθη από τότε που ανέβηκε στην Σούπερ Λίγκα καθώς δεν έχει καταφέρει να την κερδίσει ποτέ. Έξι παιχνίδια έχουν διεξαχθεί στις έδρες των δύο αντιπάλων και μετράμε τρεις ισοπαλίες και τρεις νίκες της ομάδας της Skoda Ξάνθη.
Μιας ομάδας που από την ημέρα που ιδρύθηκε, το μακρινό 1967, αγωνίστηκε αμέσως στην Β’ Εθνική, υποβιβάστηκε από αυτήν μόνο μία σεζόν στις αρχές της δεκαετίας του ’80 και έμεινε για μόλις έναν χρόνο στην Γ’ Εθνική, ενώ επίσης από το ’89 που ανέβηκε στην Α’ Εθνική, δεν έπεσε ποτέ από τα μεγάλα σαλόνια. Αυτό το γεγονός, σε αντίθεση με τον Πανθρακικό που και στην Γ’ Εθνική βρέθηκε πολλές φορές, και στην Δ’ Εθνική και στα τοπικά έπεσε, εξηγούν τους λόγους που ενώ μετράμε 44 χρόνια από το πρώτο «Ελ Θράκικο» του 1969, έχουν διεξαχθεί μόνο 17+17=34 αγώνες πρωταθλήματος μεταξύ των δύο ομάδων.
Σε ότι αφορά την προϊστορία των αναμετρήσεων με γηπεδούχο τη Skoda Ξάνθη, η ξανθιώτικη ομάδα έχει 8 νίκες, άλλα τόσα παιχνίδια (8) έχουν λήξει ισόπαλα, ενώ όπως προαναφέραμε μόνο μία φορά ο Πανθρακικός (το μακρινό 1969) έφυγε νικητής!
 
Δημήτρης Καλτέκης
dkaltekis@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Ποδόσφαιρο
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Κύπελλο Ελλάδος: Οριστικά στο Πανθεσσαλικό ο τελικός

Δεν πληροί τις προϋποθέσεις για να φιλοξενήσει κόσμο το γήπεδο του Βόλου, σύμφωνα με τον π…