Αρχική ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ Αστυνομικά Νέα Δυο «καυτές» δίκες τον Αύγουστο

Δυο «καυτές» δίκες τον Αύγουστο

0
dikastirio

18 μήνες φυλάκιση σε Λύρατζη – Κοντογιαννίδη για χρέη 96.000 ευρώ της Αναπτυξιακής στο Δημόσιο

 

2 χρόνια φυλάκιση στον Αλέκο Κυριακίδη για τα χρέη 470.000 ευρώ της ΕΑΠΑΞ στο Δημόσιο

 
 Μαριάννα Ξανθοπούλου
 
 Δύο σημαντικές δίκες πραγματοποιήθηκαν το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου και συγκεκριμένα την Τετάρτη στις 7 και την Παρασκευή στις 9 Αυγούστου. Πρόκειται για τη δίκη της ΕΑΠΑΞ και της Αναπτυξιακής αντίστοιχα ενώ και οι δυο επεφύλαξαν καταδικαστικές αποφάσεις για τους τελευταίους πρόεδρους των δύο εταιρειών Αλέκο Κυριακίδη και Πασχάλη Λύρατζη αντίστοιχα όπως επίσης και για τον τελευταίο διευθύνοντα σύμβουλο της Αναπτυξιακής κ. Βασίλη Κοντογιαννίδη. Και οι δυο δίκες αφορούσαν χρέη των εταιρειών (Αναπτυξιακή Ξάνθης και ΕΑΠΑΞ) προς το Δημόσιο.
 
18 μήνες φυλάκιση σε Λύρατζη – Κοντογιαννίδη
Ο τέως Πρόεδρος Πασχάλης Λύρατζης και ο τέως Διευθύνων Σύμβουλος Βασίλης Κοντογιαννίδης, συνελήφθησαν την Τετάρτη για χρέη της υπό εκκαθάριση εταιρίας ΟΤΑ, προς το Δημόσιο, ύψους 96.000 ευρώ.
Μετά από εντολή του Οικονομικού Εισαγγελέα, η Αστυνομία προχώρησε στη σύλληψή τους, οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία και δικάστηκαν την Παρασκευή 9 Αυγούστου. Να σημειώσουμε ότι οι κατηγορούμενοι ισχυρίστηκαν ότι τα χρέη της εταιρείας προς το δημόσιο ανέρχονται σε 23.000 ευρώ και όχι σε 96.000 ευρώ και δημιουργήθηκαν μετά την αποχώρηση της διοίκησης στις 30/6/2011 οπότε και δεν πληρώνονταν οι δόσεις της περαίωσης που είχαν ενταχθεί το 2010 η οποία και είχε εκπέσει το 2011 μετά την αποχώρηση της διοίκησης. Μάρτυρα υπεράσπισης ο πρόεδρος του ΕΒΕ κ. Στέλιος Μωραϊτης ο οποίος υποστήριξε ότι για την Αναπτυξιακή έχουν ευθύνη μόνο οι μέτοχοι συμπεριλαμβανομένου και του ιδίου. Ωστόσο το δικαστήριο δεν πείστηκε από τους ισχυρισμούς των κατηγορουμένων και του μάρτυρα υπεράσπισης και τους καταδίκασε σε φυλάκιση 18 μηνών με τριετή αναστολή. Από τους κατηγορουμένους ασκήθηκε έφεση.
Σ’ ότι αφορά γενικότερα την υπόθεση της Αναπτυξιακής να σημειώσουμε ότι τον Μάρτιο έχει κατατεθεί μηνυτήρια αναφορά από τους Λύρατζη – Κοντογιανίδη – Μπαλάση – Αγκόρτσα κατά παντός υπεύθυνου και ο φάκελος με τα οικονομικά στοιχεία έχει παραδοθεί από τον εισαγγελέα στο ΣΔΟΕ το οποίο και ανέλαβε τον διαχειριστικό και διοικητικό έλεγχο όλων των οι διοικήσεων της εταιρείας.
 
2 χρόνια φυλάκιση στον Αλέκο Κυριακίδη για τα χρέη της ΕΑΠΑΞ!
Σε καταδίκη κατέληξε τελικά και η δίκη του Αλέξανδρου Κυριακίδη, ως τελευταίου Προέδρου της ΕΑΠΑΞ για τα χρέη της Δημοτικής Επιχείρησης προς το Δημόσιο, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 7 Αυγούστου Ο Αντιδήμαρχος οδηγήθηκε στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ξάνθης για χρέη ύψους 470.000 ευρώ προς το Δημόσιο. Να σημειώσουμε ότι ο κ. Κυριακίδης ανέλαβε ο τελευταίος Πρόεδρος της εταιρίας (ανέλαβε ως πρώτος επιλαχών μετά την απομάκρυνση του κ. Καλαϊτζή), η οποία βρίσκεται πλέον στη διαδικασία της λύσης. Ο κατηγορούμενος, υποστήριξε ότι τα χρέη δημιουργήθηκαν σε προηγούμενες χρήσεις και ότι ο ίδιος παρέλαβε την εταιρία στην κατάσταση, στην οποία την παρέδωσε κατά την εκκαθάρισή της. Ανέφερε μάλιστα ότι ο ισολογισμός της προηγούμενης διοίκησης (2009) εμφάνιζε κέρδη 440.000 ευρώ ενώ ο ισολογισμός που συνέταξε ο ίδιος ζημιές 720.000 ευρώ και ήταν μια πιστή οικονομική απεικόνιση της εταιρεία που παρέλαβε. Το δικαστήριο καταδίκασε τον Αλ. Κυριακίδη με ποινή φυλάκισης 2 ετών, εξαγοράσιμης προς 20 ευρώ την ημέρα, αναγνωρίζοντάς του ελαφρυντικά. Mάρτυρας υπεράσπισης κατέθεσε ο Αντιδήμαρχος Διοικητικού Οικονομικού Δημήτρης Μπένης ενώ στα δικαστήρια βρέθηκαν αρκετοί σύμβουλοι της παράταξης της πλειοψηφίας και ο Νίκος Ανταμπούφης. Ο καταδικασθείς άσκησε έφεση και αφέθηκε ελεύθερος Είναι γνωστό ότι η υπόθεση αυτή έχει ταλανίσει και συνεχίζει να ταλανίζει τον κ. Κυριακίδη ο οποίος έχει καταστεί εξιλαστήριο θύμα πληρώνοντας «αμαρτίες» άλλων…
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αστυνομικά Νέα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δύο συλλήψεις για κλοπές σε Δράμα και Αλεξανδρούπολη

«Έκαναν φτερά» χρήματα από επιχείρηση της Δράμας και κερματοθήκη από ένα λεωφορείο του ΚΤΕ…