Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Λάμπρος Παπαντωνίου: «Ένας άγγελος της δημοσιογραφίας»

Λάμπρος Παπαντωνίου: «Ένας άγγελος της δημοσιογραφίας»

0
lampros papandoniou

Την μνήμη του βετεράνου της δημοσιογραφίας τίμησε ο Δήμος Αβδήρων στο ομώνυμο αλσύλλιο στον οικισμό της Μάνδρας

 

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι δημοσιογράφοι Μιχάλης Ιγνατίου, Στέφανος Διαμαντόπουλος και Ιορδάνης Χασαπόπουλος, τοπικές αρχές, φίλοι και συγγενείς του

 
Μια λαμπρή τελετή προς τιμή του ασυμβίβαστου Μανδριανού δημοσιογράφου, Λάμπρου Παπαντωνίου, πραγματοποιήθηκε στον οικισμό της Μάνδρας το βράδυ του Σαββάτου της 24ης Αυγούστου. Συγγενείς, φίλοι, τοπικές αρχές, δημοσιογράφοι και συγχωριανοί του μαχητή της δημοσιογραφίας στην Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον συγκεντρώθηκαν στο αλσύλλιο «Λάμπρος Παπαντωνίου», για να τελέσουν μνημόσυνο στην μνήμη του, στο οποίο χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Ξάνθης Παντελεήμων. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο δημοσιογράφος του Mega στην Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον Μιχάλης Ιγνατίου, ο διευθυντής του Ράδιο-Θεσσαλονίκη Στέφανος Διαμαντόπουλος, ο Ξανθιώτης δημοσιογράφος του Mega Ιορδάνης Χασαπόπουλος, εκπρόσωποι αρχών και φορέων, καθώς και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Αβδήρων, η πρώην Δήμαρχος Αβδήρων Εύα Τσακίρη και ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης του Δήμου, κ. Τσιτιρίδης.
Μετά την τέλεση του μνημόσυνου ο Δήμαρχος Αβδήρων, Βασίλης Τσολακίδης, υποδέχθηκε τους καλεσμένους και υπογράμμισε τη σημασία της εκδήλωσης. Στη συνέχεια το λόγο πήραν οι δημοσιογράφοι  Μιχάλης Ιγνατίου, Στέφανος Διαμαντόπουλος, Γιάννης Διαφωνίδης και ο ανιψιός του εκλιπόντα Αναστάσιος Μιχαλισλής. Τέλος, η βραδιά έκλεισε με την προβολή ντοκιμαντέρ για τη ζωή του Λάμπρου Παπαντωνίου, το οποίο σκηνοθετήθηκε από το διευθυντή του Λαογραφικού Μουσείου Ξάνθης και συγχωριανό του, Πασχάλη Ξανθόπουλο.
 
Ιδιαίτερα συγκινημένος ο Μιχάλης Ιγνατίου
Ο Μιχάλη Ιγνατίου υπήρξε στενός φίλος και συνεργάτης του Λάμπρου Παπαντωνίου. Ο ίδιος μιλώντας για το μεγάλο δημοσιογράφο, ανέφερε « Ο Λάμπρος μου γνώρισε την Ουάσιγκτον, την σκληρή Ουάσιγκτον. Ήταν ο άνθρωπος που με έβαλε στο Λευκό Οίκο, στο State Department, στο Πεντάγωνο. Ήταν ο άνθρωπος που με καθοδηγούσε. Η απώλεια του είναι τεράστια τόσο στο δημοσιογραφικό χώρο όσο και σε όλη την Ελλάδα. Ο Λάμπρος ήταν και μεγάλος Έλληνας και πολύ μεγάλος πατριώτης και τις μάχες που έδινε στην Ουάσιγκτον, τις ένιωθε και τις έδινε γι’ αυτό τον τόπο. Ήταν ένας και είναι αναντικατάστατος». Σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Ιγνατίου, ο Παπαντωνίου έφερνε σε δύσκολη θέση τους αξιωματούχους της Αμερικής, παρόλα αυτά «οι εκπρόσωποι της Αμερικανικής Κυβέρνησης παραβρέθηκαν στο μνημόσυνο, που τελέστηκε στην μνήμη στην Αμερική, για να τον χαιρετήσουν».
Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή που ο κ. Ιγνατίου αναφέρθηκε στη φιλική συνάντηση που είχε με τον μεγάλο δημοσιογράφο και ο τελευταίος του εκμυστηρεύτηκε το πρόβλημα υγείας του. «Ήταν Σάββατο 14 Φεβρουαρίου. Ο Λάμπρος μου αφηγήθηκε όλη τη ζωή του μέσα σε πέντε ώρες. Στη συνέχεια, αν και ήταν ένα παγωμένο Σαββατόβραδο, μου ζήτησε να περπατήσουμε μέχρι το σταθμό του τρένου. Τότε μου αποκάλυψε ότι αντιμετώπιζε ένα σοβαρό ιατρικό πρόβλημα. Τον αγκάλιασα και του ζήτησα να προσπαθήσει. Κατάλαβα ότι δεν είχε τη δύναμη» και συμπληρώνει «Σχεδίαζε την επιστροφή του στην Μάνδρα και μιλούσε πάντα γι’ αυτήν. Ονειρευόταν ότι στη σύνταξη του θα ζούσε μεταξύ της Αθήνας και της Μάνδρας».
 
Στ. Διαμαντόπουλος: «Ήταν πολύ σκληρός και ταυτόχρονα πολύ γλυκός άνθρωπος»
Για τον βετεράνο της δημοσιογραφίας μίλησαν και άλλοι δύο συνάδελφοι του, οι οποίοι είχαν την τύχη να συνεργαστούν μαζί του. «Ο Λάμπρος ήταν ένας πολύ σκληρός και ταυτόχρονα πολύ γλυκός άνθρωπος. Υπήρξε ασκητής της δημοσιογραφίας. Είχε αφιερωθεί σε αυτήν με αποτέλεσμα να μη δημιουργήσει δική του οικογένεια» δήλωσε ο διευθυντής του Ράδιο-Θεσσαλονίκη, Στέφανος Διαμαντόπουλος. Ο ίδιος μάλιστα συμπλήρωσε ότι ο ζήλος του Μανδριανού δημοσιογράφου και ο πατριωτισμός του, αν και αμειβόταν πλούσια πέρα από το θέμα της οικογενείας είχε και άλλα κόστη. Ένα από αυτά ήταν και η απόλυσή του από το Αθηναϊκό Πρακτορείο για το χειρισμό του στο θέμα των Ιμίων.
Ο ιδρυτής της εφημερίδας ΕΜΠΡΟΣ Γιάννης Διαφωνίδης παίρνοντας τον λόγο, αναφέρθηκε στη διαδρομή του Λάμπρου Παπαντωνίου, από τα παιδικά του χρόνια ως την Αμερική, αλλά και τον αντίκτυπο που είχε ο θάνατός του, όπως αποδείχθηκε μέσω των συλλυπητήριων ανακοινώσεων ελληνικών και αμερικανικών κυβερνητικών αρχών. Για το δημοσιογραφικό του στίγμα, τόνισε ότι «έλεγε, έγραφε, μετέδιδε μόνο αλήθειες! Και αυτές δύσκολα γίνονται αποδεκτές. Κυρίως εντός Ελλάδος». Χαρακτήρισε τον μαχητή της δημοσιογραφίας « “καλό” για την ενημέρωση, την αλήθεια, “κακό” για τα συμφέροντα και το ψέμα», ενώ μοιράστηκε με το κοινό την εμπειρία της προσωπικής γνωριμίας του με το «καμάρι των Μανδριανών», όπως τόνισε και ο ίδιος. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην συνεργασία που είχαν μέσα από το ΕΜΠΡΟΣ, η οποία όμως διακόπηκε λόγο φόρτου εργασίας του δημοσιογράφου.
 
Μεγάλη απώλεια για τους συγγενείς και τους συγχωριανούς του
Όπως λένε οι συντοπίτες του ο Λάμπρος ήταν ένας πολύ απλός άνθρωπος. Τι και αν ο Ομπάμα τον αποκαλούσε mr. Lampros και ήταν προσωπικός φίλος του Ανδρέα Παπανδρέου, ο ίδιος όταν επέστρεφε στη Μάνδρα έσπευδε να συναντήσει τους συγχωριανούς του στο καφενείο και να συζητήσει μαζί τους.
Ο Παπαντωνίου ήταν ένας άνθρωπος που αγαπούσε πολύ το χωριό του και την οικογένεια του. Ο ανιψιός του, Αναστάσιος Μιχαλισλής, ανακαλώντας μνήμες που είχε από το μεγάλο δημοσιογράφο αναφέρει «όταν μιλούσαμε στο τηλέφωνο πάντα ρωτούσε για την οικογένεια μας. Τις αρχές που μου δίδαξε η μητέρα μου «Ελλάδα, Ορθοδοξία, Οικογένεια» μου τις ενίσχυσε χωρίς προσπάθεια. Ήταν ένας άνθρωπος που γελούσε ακόμα και όταν ήταν στεναχωρημένος». Μάλιστα, ο κ. Μιχαλισλής αναφέρθηκε και στα δύσκολα παιδικά χρόνια του θείου του. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες του ο βετεράνος της δημοσιογραφίας έμαθε αγγλικά από ένα δίσκο πικ απ 33 στροφών και όταν τα κατάφερε είπε «Έμαθα αγγλικά. Αν τώρα με πετάξουν στην Αμερική θα σταθώ» και το έκανε.
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω και αντιλαμβανόμενος τη θέση που έχει ο δημοσιογράφος στις καρδιές των Μανδριανών ο Δήμαρχος Αβδήρων πρότεινε να τοποθετήσουν τα προσωπικά αντικείμενα του σε μια αίθουσα του δημοτικού σχολείου, το οποίο βρίσκεται εκτός λειτουργίας.
Γ.Τ.
 
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχολικά κυλικεία: Νέα δεδομένα με επίκεντρο την καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας

Το έργο θα αναλάβει η νεοσύστατη Εθνική Επιτροπή Διατροφής Τα τρόφιμα που πωλούνται στα σχ…