Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Αναζητείται αρμόδιος για την πεζογέφυρα Κιμμερίων

Αναζητείται αρμόδιος για την πεζογέφυρα Κιμμερίων

0
pezogefyra kimmeria1-web

Ο Καραλίδης προτείνει να κάνει την μελέτη ο δήμος και ν’ αναλάβει την χρηματοδότηση η περιφέρεια

 

Ο δήμαρχος Ξάνθης αντιπροτείνει το …αντίθετο δηλώνοντας αδυναμία των τεχνικών υπηρεσιών του δήμου να κάνουν την μελέτη. Προς το παρόν θα κάνουν …μερεμέτια

 
 Μαριάννα Ξανθοπούλου
 
 Χαμένοι σ’ ένα…κυκεώνα περί αρμοδιοτήτων βρίσκονται και πάλι ο δήμος Ξάνθης και η Π.Ε. Ξάνθης με μήλον της έριδος την πεζογέφυρα των Κιμμερίων. Και ενώ τόσο ο δήμος όσο και η αντιπεριφέρεια αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα να κατασκευαστεί μια καινούργια γέφυρα στον οικισμό, σύγχρονων προδιαγραφών και αμφίδρομης κυκλοφορίας μαζί με φαρδύ πεζοδρόμιο ώστε να εξυπηρετούνται και οι πεζοί ωστόσο δεν αποφασίζουν ποιος είναι αρμόδιος να κάνει την μελέτη και την κατασκευή του έργου. Μια τακτική που ακολουθείται εδώ και χρόνια και έχει σαν αποτέλεσμα η πεζογέφυρα να παραμένει ως έχει, μια να την κλείνουν, μια να την ανοίγουν , να ταλαιπωρούνται πεζοί και οδηγοί, να αντιμετωπίζει έως και προβλήματα στατικότητας το χειμώνα λόγω της διάβρωσης που υφίστανται τα ποδαρικά της από το χείμαρρο. Θα’ λεγε κανείς ότι την πεζογέφυρα των Κιμμερίων την κατατρέχει το σύνδρομο του «γεφυριού της Άρτας» όχι όμως ως προς την κατασκευή αλλά ως προς την …μελέτη κατασκευής!
 
Έριξε το γάντι στο δήμαρχο ο Καραλίδης
Σε πρόσφατη δημόσια δήλωσή του ο αντιπεριφεριάρχης Φώτης Καραλίδης έριξε το γάντι στο δήμαρχο Ξάνθης ανακοινώνοντας την πρόθεση – πρόταση της περιφέρειας ν’ αναλάβει την χρηματοδότηση και τη κατασκευή του έργου αν αναλάβει ο δήμος την εκπόνηση της μελέτης. Όπως εξήγησε αυτό θα γίνει με μια προγραμματική σύμβαση που θα υπογράψουν δήμος και περιφέρεια υπογραμμίζοντας και πάλι ότι είναι αρμοδιότητα του δήμου η κατασκευή του έργου επειδή αφορά δημοτικό-κοινοτικό δίκτυο. Μ’ αυτή την κίνηση έδειξε να βάζει ..νερό στο κρασί του ο κ. Καραλίδης προς την κατεύθυνση εξεύρεσης μιας συμβιβαστική και κοινά αποδεκτής λύσης. Υπενθυμίζουμε ότι πέρυσι την ίδια εποχή μαίνονταν μια δημόσια αντιπαράθεση μεταξύ του κ. Καραλίδη και του τότε αντιδημάρχου Πολεοδομίας κ. Μούρκα αναφορικά με την αρμοδιότητα του δήμου επί της γέφυρας. Υπενθυμίζουμε επίσης ότι η πεζογέφυρα χτίστηκε το 1999 από τη Διεύθυνση Εκτέλεσης Έργων (ΔΕΚΕ), μαζί με τη γέφυρα για τα οχήματα, η οποία είναι στενή και σε σημείο που δεν επιτρέπει την πλήρη ορατότητα, πράγμα που καθιστά ιδιαίτερα επικίνδυνη την κίνηση πεζών από αυτή.
 
Σήκωσε το γάντι ο δήμαρχος και αντιπροτείνει το …αντίθετο!
Κληθείς από το «Ε» ν’ απαντήσει ο δήμαρχος Ξάνθης κ. Μιχάλης Στυλιανίδης αντιπροτείνει η περιφέρεια ν’ αναλάβει την μελέτη και ο δήμος να προκηρύξει το έργο, εξηγώντας πως ο οι τεχνικές υπηρεσίες του δήμου δεν μπορούν ν’ αναλάβουν την μελέτη ενός τέτοιου έργου λόγω έλλειψης τεχνογνωσίας. Σε μια προσπάθεια δε να εξευρεθεί λύση ο κ. Στυλιανίδης πρότεινε συνεργασία των τεχνικών υπηρεσιών δήμου και Π.Ε. Ξάνθης: «Ας κάνει την μελέτη η περιφέρεια και το έργο θα το κάνει ο δήμος. Οι δικές μας υπηρεσίες αδυνατούν να κάνουν τη μελέτη. Ας γίνει με συνεργασία των δύο υπηρεσιών. Πάντως πιστεύω ότι η περιφέρεια πρέπει να κατασκευάσει μια καινούργια γέφυρα σύγχρονων προδιαγραφών διπλής κυκλοφορίας και με φαρδιά πεζοδρόμια για τους πεζούς», ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος υπονοώντας εμμέσως πλην σαφώς ποιανού αρμοδιότητα είναι η μελέτη και η κατασκευή του έργου.
 
Προς το παρόν ο δήμος θα κάνει …μερεμέτια
Ωστόσο η ανακίνηση του θέματος είχε σαν αποτέλεσμα να κινητοποιηθούν οι τεχνικές υπηρεσίες του δήμου. Κατ’ εντολή του δημάρχου ο αρμόδιος αντιδήμαρχος αντιδήμαρχος κ. Νίκος Σπυριδόπουλος έκανε επιστασία στη γέφυρα χθες το πρωί με τον προϊστάμενο της Δ/νσης μελετών κ. Μελέτη Τερζόγλου. Όπως μας πληροφόρησε καταγράφηκαν τα προβλήματα που υπάρχουν στα ποδαρικά της γέφυρα προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις ώστε να ενισχυθούν τα τοιχία: «Θέλουμε ένα διασφαλίσουμε την στατικότητα της γέφυρας εν’ όψει και του χειμώνα γι αυτό και προσανατολιζόμαστε να κάνουμε σκυροδέτηση της κοίτης για να προστατευτούν τα ποδαρικά της γέφυρας», σημείωσε ο κ. Σπυριδόπουλος.
 
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δίχασε η συμμετοχή του Δήμου Ξάνθης σε ελληνοβουλγαρικό πρόγραμμα γαστρονομίας

Το καταψήφισε η αντιπολίτευση στην Δημοτική Επιτροπή εκφράζοντας τις διαφωνίες της για την…