Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα 677 επιτυχόντες από την Ξάνθη στα ΑΕΙ-ΤΕΙ της χώρας

677 επιτυχόντες από την Ξάνθη στα ΑΕΙ-ΤΕΙ της χώρας

0
epityxondes-web
 

Πάνω από το 28% θα σπουδάσει εντός της Περιφέρειας. 145 ξανθιώτες φοιτητές στο Δημοκρίτειο, 47 στο ΤΕΙ της ΑΜΘ

 

42 πρωτοετείς από την Ξάνθη θα υποδεχθεί η Πολυτεχνική Σχολή του ΔΠΘ. 12 πέτυχαν την εισαγωγή τους στην ιατρική, 13 στη νομική, 1 σε ΣΣΑΣ Κτηνιατρικής, 1 στη σχολή Ευελπίδων και 1 στη σχολή Ικάρων

Τέλος η αγωνία των υποψηφίων, με τη χθεσινή ανακοίνωση των βάσεων. Μια νέα αρχή, ό,τι κι αν σημαίνει αυτό για τον κάθε υποψήφιο. Νέα σελίδα για τους 677 τελειόφοιτους από την Ξάνθη που πέτυχαν την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ ΚΑΙ ΤΕΙ της χώρας.
Για άλλη μια χρονιά, υποψήφιοι με κομμένη την ανάσα περίμεναν να ανοίξει το σύστημα από το υπουργείο Παιδείας και να μάθουν πώς και πού θα ξεκινήσουν τη σταδιοδρομία τους και μαζί τη φοιτητική τους ζωή.
 
Από όλα τα λύκεια του νομού 677 οι επιτυχόντες
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης, την οποία βρήκε πανέτοιμη η ανακοίνωση των βάσεων, 677 είναι συνολικά οι επιτυχόντες από όλα τα σχολεία του νομού, το 1ο λύκειο, το 2ο, το 3ο, το 4ο, το ιδιωτικό σχολείο ΑΞΙΟΝ, το λύκειο των Αβδήρων, της Γλαύκης, της Σταυρούπολης, το εσπερινό, το μουσικό, το 1ο ΕΠΑΛ, το 2ο και αυτό της Γλαύκης. Από αυτούς, οι 595 προέρχονται από τη γενική κατηγορία του 90%, 54 με το 10% και 82 είναι οι επιτυχόντες από τα ΕΠΑΛ, Α και Β ομάδας.
 
192 επιτυχόντες από την Ξάνθη στο ΔΠΘ και το ΤΕΙ της ΑΜΘ
Μία πρώτη ανάγνωση των αποτελεσμάτων είναι ενδεικτική, όσον αφορά στις γεωγραφικές προτιμήσεις των υποψηφίων, αν και πάντα λαμβάνεται υπόψη η παράμετρος ότι δεν ανταποκρίνεται εξ ολοκλήρου στην πρώτη τους επιλογή. Συνεχίζεται βέβαια, η «παράδοση» της προτίμησης της Θεσσαλονίκης, που έχει πάρει το χαρακτήρα «μέκκας» των φοιτητών, τουλάχιστον για τη Βόρεια Ελλάδα, ωστόσο ως πρωτοετείς φοιτητές θα βρεθούν μαθητές της Ξάνθης σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, την Αθήνα φυσικά και αρκετοί στην Κρήτη.
Ωστόσο, είναι φανερή η τάση των νέων πλέον, λόγω της οικονομικής κρίσης να επιλέγουν σπουδές στα πέριξ και σχολές του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, με σχολές σε Ξάνθη, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη, Ορεστιάδα και του ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (πρώην ΤΕΙ Καβάλας), με τμήματα σε Καβάλα, Δράμα και Διδυμότειχο.
Συνολικά, 28,4% είναι το ποσοστό των επιτυχόντων που θα βρεθούν σε κάποιο τμήμα ΑΕΙ ή ΤΕΙ της Περιφέρειάς μας, αφού, σύμφωνα με τα στοιχεία 145 επέλεξαν το ΔΠΘ και άλλοι 47 το ΤΕΙ της ΑΜΘ. Ενδιαφέρον στοιχείο, το οποίο είχαμε επισημάνει και πέρυσι και ως τάση φαίνεται ότι συνεχίζεται, είναι ότι οι μουσουλμάνοι επιτυχόντες στη μεγάλη τους πλειοψηφία αποφεύγουν να σπουδάσουν στο πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ της ΑΜΘ και γι’ αυτό διάλεξαν και θα βρεθούν σε κάθε μέρος της Ελλάδας από τη Θεσσαλονίκη και την Κοζάνη ως την Κρήτη και τη Ρόδο.
 
Ξανθιωτάκια σε κορυφαίες σχολές
Στις ιστορίες επιτυχίας συγκαταλέγονται οι υποψήφιοι που πέτυχαν την εισαγωγή τους σε παραδοσιακά υψηλόβαθμες σχολές, αλλά και σε ανώτατες στρατιωτικές σχολές. Δώδεκα είναι οι επιτυχόντες της Ξάνθης που θα βρεθούν σε ένα από τα τρία τμήματα ιατρικής της χώρας, δεκατρείς στις νομικές σχολές, τρεις σε κτηνιατρικές, δύο σε οδοντιατρικές και αρκετοί σε σχολές οικονομικών, λιγότεροι σε ΑΕΙ πληροφορικής. Μία υποψήφια κατάφερε να εισαχθεί στο ΣΣΑΣ Κτηνιατρικής, ένας στη σχολή Ευελπίδων, ένας στη σχολή Ικάρων και μία στη σχολή αξιωματικών αστυνομίας. Η τάση για επιλογή σπουδών σε στρατιωτικές σχολές, με στόχο τη διασφάλιση εργασίας, στην Ξάνθη δεν είναι φανερό αν επιβεβαιώνεται, πάντως, μόλις τρεις θα βρεθούν στη σχολή αστυφυλάκων (ο αριθμός των εισακτέων της οποίας έχει μειωθεί δραματικά) και τέσσερις θα γίνουν μόνιμοι υπαξιωματικοί (ΣΜΥ). Αξιοσημείωτο το γεγονός ότι οι επιτυχόντες στις ανώτατες στρατιωτικές σχολές είναι και οι τέσσερις από το πρώτο λύκειο!
 
42 επιτυχόντες της Ξάνθης στο πολυτεχνείο της πόλης μας
Η Πολυτεχνική Σχολή Ξάνθης θα υποδεχθεί φέτος 42 επιτυχόντες από την Ξάνθη. Η προτίμηση στο τμήμα ηλεκτρολόγων μηχανικών και μηχανικών ηλεκτρονικών υπολογιστών του ΔΠΘ παραμένει σταθερή με 15 νέους πρωτοετείς από την Ξάνθη. Άλλοι εννέα θα βρεθούν στο τμήμα πολιτικών μηχανικών, άλλοι τόσοι στο τμήμα μηχανικών παραγωγής και διοίκησης, επτά στο τμήμα μηχανικών περιβάλλοντος και μόλις 2 στο τμήμα αρχιτεκτόνων. Συνολικά, στις πολυτεχνικές σχολές της Ελλάδας, θα βρεθούν πάνω από 80 επιτυχόντες από την Ξάνθη.
Καλή σταδιοδρομία σε όλους!
 
 
Ελένη Διαφωνίδου
 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δυσεύρετο το εργατικό δυναμικό στην Ξάνθη

Προσφορά εργασίας υπάρχει αλλά οι άνεργοι προτιμούν τα επιδόματα –  Παράπονα εργοδοτ…