Σχόλια 24/8/13

0
Σεισμόσημο, Λιμόσιμο και καταποντισμόσιμο=Σαμαρόσημο
Θωμάς Βουγιουκλής
 
 
Καβάλα –Ξάνθη
 Στη γειτονική Καβάλα υπεγράφη η σύμβαση κατασκευής ενός σημαντικού έργου, αυτού της ολοκλήρωσης του αρδευτικού δικτύου της Δυτικής πεδιάδας του Νέστου. Το έργο είναι ύψους 12 εκ. ευρώ περίπου και χρηματοδοτείται από πόρους του προγράμματος «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», που ως γνωστόν ξεκίνησε επί υπουργείας Αλ. Κοντού.
Αυτά για την Καβάλα. Για το νομό μας, το μεγάλο έργο της πεδιάδας, σέρνεται στα δικαστήρια χρόνια τώρα, λόγω των γνωστών ενστάσεων Οικολογικών Οργανώσεων. Όπου ανάμεσά τους, δυστυχώς, πρωτοστατούν Καβαλιώτικες Οργανώσεις!
Εκεί, έργα, χωρίς διαμαρτυρίες και ιστορίες. Για την Ξάνθη, αντιρρήσεις και δίκες.
Είναι να μην τα παίρνεις στο κρανίο μετά;
«Ε»
 
Και συνέχεια
 Καβαλιωτών συνέχεια. Κι άλλη φορά το αναφέραμε και πέρασε ντούκου. Στο Νέστο λοιπόν που ως γνωστόν χωρίζει τους δύο νομούς και είναι προστατευόμενη περιοχή NATURA, Ραμσάρ και άλλα πολλά, από την πλευρά της Καβάλας επιτρέπονται τα λατομεία. Ενώ από την πλευρά της Ξάνθης όχι!
Άλλος νόμος για εκεί, άλλος για εδώ και πάει λέγοντας η ιστορία σε μια σειρά από διάφορα γεγονότα.
«Ε»
 
Ο τάφος του Αλέξανδρου
 Το ερώτημα είναι παλιό, χιλιάδων χρόνων μάλιστα: «Πού είναι θαμμένος ο Μέγας Αλέξανδρος ο Μακεδών;» Μάλιστα έχει αναπτυχθεί ένα ιδιότυπο «κυνήγι» για να εντοπισθεί ο τάφος του Μεγάλου Στρατηλάτη που όμοιος δεν υπήρξε από τότε κι ούτε θα υπάρξει.
Το θέμα ξαναβγήκε στην επιφάνεια επειδή η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως έναν ταφικό περίβολο στην Αμφίπολη Σερρών ο οποίος έχει μεγάλες διαστάσεις και εξ’ αυτού γίνονται σενάρια και υποθέσεις. Πάντως για τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου υπήρξαν φήμες ότι ήταν στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, στην Ελλάδα, στο Ουζμπεκιστάν, στην Ιταλία και στην Αυστραλία!!
Όλα χωρίς αποδείξεις διότι δεν βρέθηκε τίποτε ακόμη. Όπως δεν έχουμε ακόμη κάποιο στοιχείο για το ταφικό συγκρότημα της Αμφίπολης πριν ανοιχθεί και οι αρχαιολόγοι βρουν και αξιολογήσουν τα όποια ευρήματα που θα υπάρχουν μέσα. Πάντως κάποιο σημαντικό πρόσωπο έχει ταφεί εκεί σίγουρα. Για τον ίδιο τον Αλέξανδρο, πολύ χλωμό το βλέπουμε…
«Ε»
 
Η νέα γέφυρα
 Δύο πεζογέφυρες σε μικρή απόσταση. Η μια γνωστή, ήδη αρκετών χρόνων, βρίσκεται απέναντι από το γήπεδο της Ασπίδας και ενώνει την οδό Τσαλδάρη (άκρη) με την Βασ. Σοφίας (σχεδόν τέρμα).
Τώρα ο δήμος αποφάσισε να φτιάξει και μια δεύτερη πεζογέφυρα, λίγο πιο πάνω, πίσω από το «Νησάκι» όπου ήταν η παλιά ξύλινη γέφυρα πριν γίνει η σημερινή τσιμεντένια.
Έτσι ο Κόσυνθος θ’ αποκτήσει την τέταρτη γέφυρά του, υπολογιζόμενης κι αυτής που είναι πιο χαμηλά και εξυπηρετεί τα τρένα.
Μόνο που τώρα θα ενωθούν δύο κατοικημένες περιοχές, η Παλιά Πόλη με την περιοχή Σαμακώβ.
-Με το καλό να την περπατήσουμε…
«Ε»
 
Καταργούνται οι διπλές συντάξεις βουλευτών και αιρετών
 Μαχαίρι και στη δική τους τσέπη θα βάλουν –επιτέλους – οι εθνοπατέρες. Σύμφωνα με τροπολογία που κατατέθηκε από τους υπουργούς Εργασίας και Οικονομικών, καταργούνται οι διπλές συντάξεις βουλευτών, προέδρων κοινοτήτων, δημάρχων και πρώην νομαρχών.
Σύμφωνα με την τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για τα εθνικά κληροδοτήματα, βουλευτές και αυτοδιοικητικοί στο εξής θα συνεχίζουν υποχρεωτικά την ασφάλισή τους στους φορείς που ασφαλίζονταν πριν την εκλογή τους.
Η τροπολογία αυτή έρχεται να επιβάλει το αυτονόητο, το λογικό και το πρέπον στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η οικονομία της χώρας. Τώρα το να περάσει από τη βουλή δεν θα είναι μία εύκολη υπόθεση. Θα υπάρξουν σίγουρα αντιδράσεις, και μάλιστα από την κυβερνητική πτέρυγα και ίσως δούμε άλλο ένα επεισόδιο στην κόντρα Στουρνάρα από τη μία και βουλευτών ΝΔ-ΠΑΣΟΚ από την άλλη, που κορυφώνεται συνεχώς.
Ο κ. Στουρνάρας ο οποίος είναι ήδη κόκκινο πανί για πολλούς βουλευτές, με την τροπολογία αυτή θα στείλει περισσότερους στα κάγκελα εναντίον του…
 
 Τα νησιά πρωταθλητές στη φοροδιαφυγή
 «Σημεία και τέρατα, αποκάλυψαν οι 1.256 έλεγχοι που πραγματοποίησαν 100 συνεργεία του ΣΔΟΕ από τις 6 έως τις 18 Αυγούστου, σε 586 επιχειρήσεις. Καταγράφηκαν 5.668 παραβάσεις, κυρίως για μη έκδοση αποδείξεων και λειτουργία παράνομων ταμειακών μηχανών, ενώ η μέση συχνότητα παραβατικότητας, ήταν 46,65%
Πρωταθλητές στη φοροδιαφυγή αναδείχθηκαν φυσικά τα νησιά. Αναλυτικά,οι δέκα περιοχές στις οποίες το ΣΔΟΕ εντόπισε υψηλή παραβατικότητα είναι:
Η Αμοργός, οι Παξοί και η Σύμη με παραβατικότητα 100%, η Σαντορίνη με 96,43%, η Εύβοια με 85%, η Ρόδος με 81%, η Μύκονος και η Άνδρος με 80%, η Πάρος και η Αντίπαρος με 77,8%, η Κρήτη με 62% και η Τήνος με παραβατικότητα 60%. Ακολουθούν η Αττική με παραβατικότητα 54% και η Χαλκιδική με παραβατικότητα 34%.
 
Άρχισε η «κινητικότητα» στο ΕΣΥ
 Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση της κινητικότητας στο ΕΣΥ, με την «εκκένωση» από εχθές των οκτώ νοσοκομείων που αλλάζουν χρήση.
Από το σύνολο των ασθενών που νοσηλεύονται στις κλινικές που κλείνουν, μόνον 6 μεταφέρθηκαν τελικά, ενώ οι υπόλοιποι θα λάβουν εξιτήριο τις επόμενες ημέρες. Ανάλογη διαδικασία θα ακολουθηθεί και στη Θεσσαλονίκη, στο παράρτημα «Παναγιά» του νοσοκομείου Άγιος Παύλος και στο Αμαλία Φλέμινγκ, ενώ στα νοσοκομεία Ειδικών Παθήσεων και Αφροδισίων Νόσων της Θεσσαλονίκης δεν θα χρειαστεί να γίνει διασπορά νοσηλευομένων σε άλλες μονάδες.
Όσο για το προσωπικό, ο υπουργός Υγείας διαρρηγνύει τα ιμάτιά του ότι δεν θα γίνει καμία απόλυση, παρά μόνο μετακινήσεις. Μάλιστα προκάλεσε συνδικαλιστή του τομέα Υγείας σε μονομαχία παραιτήσεων: «Βάλε στοίχημα για το εάν θα γίνουν απολύσεις. Εγώ θα παραιτηθώ από την πολιτική, εσύ όμως δεν θα ξαναδουλέψεις στο Ε.Σ.Υ.».
Δεν έγινε γνωστό αν ο συνδικαλιστής τελικά αποδέχθηκε το στοίχημα…
 
Ο Πούτιν και ο Σαββίδης
 Κόβει τη φόρα του Ιβάν Σαββίδη η δήλωση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Προεδρεύοντας σε διευρυμένη σύσκεψη για την ανάπτυξη της Περιφέρειας του Ροστόφ, από όπου κατάγεται και αναπτύσσει μεγάλο μέρος των επιχειρηματικών του δραστηριοτήτων ο ομογενής επιχειρηματίας είπε:« «Πρέπει να ερευνήσουμε, γιατί επενδυτές και δικοί μας και ξένοι επενδύουν αρκετά μεγάλα ποσά στο εξωτερικό, αν και έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν αυτό εδώ», Ορισμένοι συνάδελφοι, που είναι παρόντες εδώ, το κάνουν αυτό, αλλά δεν γνωρίζω εάν είναι παρόντες εκείνοι, που επενδύουν αρκετά μεγάλα χρηματικά ποσά στο εξωτερικό. Μεταξύ άλλων με έκπληξή μου ανακάλυψα ότι μια αρκετά σοβαρή επένδυση πραγματοποιήθηκε το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι μια καλή χώρα, πνευματικά κοντινή μας, αλλά γνωρίζουμε ποια οικονομικά και εν γένει χρηματιστικά προβλήματα υπάρχουν εκεί. Την ίδια στιγμή, εάν ένας επενδυτής επιλέγει μια τέτοια χώρα, προφανώς προβληματική, για τις επενδύσεις του και την προτιμά, ας πούμε, από την Περιφέρεια του Ροστόφ, γεννάται το ερώτημα: γιατί και τι δεν είναι εδώ αρκετό;
-Προφανώς ο Ρώσος πρόεδρος είναι ενοχλημένος για το ναυάγιο μιας σειράς προσπαθειών των ρώσων επιχειρηματιών να διεισδύσουν στην ελληνική αγορά όπως για παράδειγμα τον TAP ή την εξαγορά της ΔΕΣΦΑ και βγάζει τη δυσαρέσκειά του μ’ αυτό τον τρόπο. Η αλήθεια όμως είναι ότι ο Σαββίδης έχει πάρει πολύ φόρα και αυτό δεν αρέσει σε κάποιους (Δεν είναι απίθανο να τον δούμε και στην ενθάδε πολιτική σκηνή!)
Μ.Ξ.
 
Θα γίνουν ρουσφέτια στη ΣΕΚΑΠ;
 Και μιας ο λόγος για τον Ιβάν Σαββίδη, μαθαίνω ότι στην Ξάνθη κάποιοι ελληνοπόντιοι τρίβουν τα χέρια τους και περιμένουν να γίνει το ξεκαθάρισμα στη ΣΕΚΑΠ με τις εθελούσιες αλλά και τα άλλα που θ’ ακολουθήσουν (φημολογούνται απολύσεις) και να προσληφθούν για να   δουλέψουν αυτοί στην ΣΕΚΑΠ. Τώρα αν δούμε να κάνει και ο Σαββίδης ρουσφέτια λόγω καταγωγής τι να πούμε…
Τα ίδια Παντελάκη μου; Ότι συνεχίζεται η κατάρα της ΣΕΚΑΠ με τα ρουσφέτια;
Μ.Ξ.
 
Φθηνά μόνο στα λόγια
 Και λέμε μόνο στα λόγια, γιατί αποδείξεις δεν υπάρχουν. Ο λόγος για την παράνομη διανομή καυσόξυλων. Πριν αποφασίσετε να μπείτε στην διαδικασία να παρανομήσετε (κάτι που δεν συνιστούμε), λάβετε υπόψη όλες τις παραμέτρους. Γιατί μπορεί οι εν λόγο έμποροι και οι μεσάζοντες να υπόσχονται χαμηλότερες τιμές, δεν είναι λίγες οι φορές που ο καταναλωτής έχει πληρώσει εν αγνοία του τη διπλάσια τιμή για τα ξύλα που αγόρασε, καθώς τον «έκλεψαν» στο ζύγισμα. Ο «παράνομος» καταναλωτής αδυνατεί τόσο να ζυγίσει το παράνομο εμπόριο του, αλλά και να βρει το δίκιο του μετά την αγορά. Γεγονός που αν μη τι άλλο γνωρίζουν πολλοί καλά οι παραέμποροι.
Γ.Τ.
 
Βγαίνει άμεσα η ΚΥΑ για την κοινωφελή
 Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον, όπως αναμενόταν, για τις θέσεις του νέου προγράμματος κοινωφελούς εργασίας. Η ΚΥΑ υπογράφηκε και αναμένεται να ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες, μιας και σύμφωνα με τις προθέσεις του υπουργείου, η προκηρύξεις τω ν πρώτων θέσεων από τον ΟΑΕΔ θα ξεκινήσουν εντός του Οκτωβρίου.
Ενδιαφέρον υπάρχει τόσο από την πλευρά των ανειδίκευτων για τις 5μηνες συμβάσεις που αφορούν κυρίως θέσεις φροντίδας και συντήρησης δημοτικών χώρων ή για άλλες κατηγορίες, όπως αυτές διαμορφώθηκαν από τις ανάγκες του κάθε φορέα, αλλά και στον κλάδο των επιστημόνων παιδοψυχολογίας, κοινωνιολογίας κλπ που θα απασχοληθούν με 7μηνες συμβάσεις σε σχολεία και θα αναλάβουν την υποστήριξη οικογενειών με οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα. Και αυτός είναι ένας τομέας στον οποίο έχει διαγνωστεί σχετική ανάγκη και μάλιστα επιτακτική.
Στην Ξάνθη, θυμίζουμε ότι οι θέσεις είναι 444, και συγκεκριμένα: 262 στο δήμο Ξάνθης, 77 στο δήμο Αβδήρων, 59 στο δήμο Μύκης και 46 στο δήμο Τοπείρου.
Ε.Δ.
 
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 18 Απριλίου 2024

Στηρίξτε το Φεστιβάλ Μουσικής Θα πρέπει να γίνει σε όλους τους Ξανθιώτες κατανοητό ένα πρά…