Αρχική ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ Αστυνομικά Νέα Βαρύ θανατικό στην πόλη μας

Βαρύ θανατικό στην πόλη μας

0
aytoktonies
Τρεις αυτοκτονίες – ένας φόνος και μια απόπειρα αυτοκτονίας μέσα σε μια εβδομάδα
 
Κλίμα ανησυχίας στην τοπική κοινωνία. Τα αίτια που οδηγούν στην αυτοκτονία διερευνά το «Ε» μέσω της ψυχολόγου κα Σ. Μεσσάρη
 
Μαριάννα Ξανθοπούλου
 
Βαρύ θανατικό έχει πέσει στην πόλη μας το τελευταίο διάστημα με τις αυτοκτονίες να διαδέχονται η μια την άλλη καθώς και μια υπόθεση μητροκτονίας να συμπληρώνει το βαρύ πένθιμο σκηνικό. Μέσα σε μια εβδομάδα έχουν χάσει τη ζωή τους συνολικά 3 συμπολίτες μας ενώ έχει γίνει μια αυτοκτονία που ευτυχώς δεν είχε την μοιραία κατάληξη καθώς και ένα ατύχημα που εξετάζεται αν είχε κίνητρα αυτοχειρίας. Όλα αυτά τα τραγικά γεγονότα έχουν συνταράξει την τοπική κοινωνία, έχουν ρίξει βαριά σκιά στην καλοκαιρινή διάθεση και ένα κλίμα έντονης ανησυχίας και αγωνίας πλανάται πάνω από την πόλη, ενώ είναι το υπ’ αριθμόν ένα θέμα συζήτησης με αναφορές και προβληματισμό κυρίως για τα αίτια που οδήγησαν τους αυτόχειρες και τον μητροκτόνο σ’ αυτές τις πράξεις.  
 
Τρεις αυτοκτονίες – ένας φόνος και μια απόπειρα αυτοκτονίας μέσα σε μια εβδομάδα
Το πρώτο τραγικό μαντάτο ήταν η αυτοκτονία του 16χρονου τη Δευτέρα που βύθισε την πόλη στο πένθος. Ακολούθησε την Παρασκευή το φονικό με τον 42χρονο μητροκτόνο να πυροβολεί μέρα μεσημέρι την 69χρονη μητέρα του στα Κιμμέρια και να παραδίδεται στην αστυνομία (εκτενές ρεπορτάζ του «Ε» στο φύλλο του Σαββάτου) Και πριν προλάβει η κοινωνία να συνέλθει από το σοκ μια άλλη αυτοκτονία μιας 33χρονης μητέρας 2 παιδιών στην Χρύσα το πρωί του Σαββάτου μεταδόθηκε από στόμα σε στόμα επιτείνοντας το κλίμα ανησυχίας. Η 33χρονη γυναίκα βρέθηκε απαγχονισμένη από την περίφραξη του διπλανού ακατοίκητου σπιτιού. Όπως έγινε γνωστό η κοπέλα έπασχε από επιλόχεια κατάθλιψη καθώς έχει φέρει στον κόσμο το δεύτερο παιδί της λίγο μετά το Πάσχα. Η 33χρονη κηδεύτηκε την Κυριακή. Όμως η αλυσίδα των αυτοκτονιών δεν σταματά εδώ. Νέα υπόθεση ,με απόπειρα αυτοκτονίας – όπως επιβεβαιώνει η αστυνομία Ξάνθης – έρχεται στο φως χθες το πρωί. Πρόκειται για μια 44χρονη άνεργη που αποπειράθηκε να θέσει τέρμα στη ζωή της καταπίνοντας μεγάλη ποσότητα χαπιών. Όπως αποκαλύπτει το XanthiPress.gr, η 44χρονη που κατάγεται από τη Θεσσαλονίκη είχε έρθει στην Ξάνθη όπου βρήκε απασχόληση σε κάποιο πρόγραμμα, αλλά φαίνεται ότι οδηγήθηκε εκ νέου στην ανεργία. Στην περίπτωση αυτή η ανεργία είναι αυτή που οδήγησε την γυναίκα στην αυτοχειρία. Ευτυχώς η προσπάθειά της έγινε αντιληπτή και ειδοποιήθηκε το ΕΚΑΒ που τη μετέφερε στο Νοσοκομείο, όπου οι γιατροί κατάφεραν να τη διατηρήσουν στη ζωή. Το περιστατικό σημειώθηκε το βράδυ της Κυριακής στην οδό Κατσώνη, στην περιοχή Γυμναστηρίου. Τέλος να σημειώσουμε ότι το Σάββατο μια 17χρονη έπεσε από τον πρώτο όροφο του διαμερίσματος που διέμενε στην οδό Σάρδεων. Η κοπέλα δεν έπαθε τίποτε από την πτώση και εξηγώντας τους λόγους της πτώσης της είπε ότι γλίστρησε. Ωστόσο η αστυνομία διερευνά και την περίπτωση της απόπειρα αυτοκτονίας αν και η επιλογή του πρώτου ορόφου δεν δείχνει ότι ήθελε ν’ αυτοκτονήσει.
Ιδιαίτερα ανήσυχος και προβληματισμένος ο αστυνομικός διευθυντής κ. Γιώργος Γκοδοσίδης δηλώνει στο «Ε»: «Αυτό δεν έχει ξαναγίνει ποτέ. Είναι πρωτοφανές. Τόσα περιστατικά σε τόσο λίγο διάστημα. Ειλικρινά ανησυχώ και φοβάμαι μήπως δεν σταματήσει εδώ. Μακάρι να είναι τα τελευταία. Τα πράγματα όμως δείχνουν το αντίθετο. Πρέπει όλοι να έχουμε υπομονή και θετική σκέψη για να αντιμετωπίσουμε τις δύσκολες καταστάσεις της ζωής μας και όχι να προσφεύγουμε σε τέτοιες επιλογές. Δεν είναι λύση να θέτεις τέρμα στη ζωή σου»!
 
Η κοινωνική συνοχή αντίδοτο στην κατάθλιψη
Messari emprosΤο «Ε» προκειμένου να διερευνήσει τα ψυχολογικά αίτια που οδηγούν έναν άνθρωπο να θέσει τέρμα στη ζωή του αναζήτησε την επιστημονική άποψη της Κλινικής Ψυχολόγου & Οικογενειακής Θεραπεύτριας του Κέντρου Ψυχολογικών Θεραπειών «Ψυχή τε και σώματι». Η κα Μεσσάρη σε γενική άποψη υποστηρίζει ότι τα άτομα αυτά είναι πολύ ευάλωτα και συνήθως υπάρχουν λόγοι προδιάθεσης. Όμως για να φτάσουν στην αυτοκτονία πρέπει να υπάρχει αλληλεπίδραση και από εξωτερικούς παράγοντες: «Γενικά θα μπορούσαμε να πούμε ότι η κρίση αυτή καθαυτή δεν οδηγεί σε αυτοκτονικές τάσεις. Όταν όμως υπάρχει εσωτερική προδιάθεση και ροπή προς την κατάθλιψη και συνδυαστεί με κατάρρευση και αποσταθεροποίηση των εξωτερικών συνθηκών τότε το άτομο μπορεί να οδηγηθεί σε ενέργεια αυτοχειρίας.
Το άτομο που έχει κατάθλιψη δεν σκέφτεται και δεν δρα λογικά και αντικειμενικά. Έχει θολωμένο μυαλό. Τα βλέπει όλα μαύρα. Όμως είναι μια ασθένεια θεραπεύσιμη τόσο με φαρμακευτική αγωγή όσο και με ψυχοθεραπεία.».
Ιδιαίτερα για τους εφήβους η κα Μεσσάρη σημειώνει: «Ειδικά στην εφηβική ηλικία υπάρχουν κάποιες φυσιολογικές αναταραχές, ψυχολογικές μεταπτώσεις, συχνές αλλαγές στη διάθεση, μελαγχολία, απομόνωση. Αυτά είναι σημάδια που μπορούν να γίνουν αντιληπτά από τους γονείς και ν’ αντιμετωπιστούν. Αυτό που πρέπει να υπάρχει είναι ένας ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας και αν προσέξουν μια επιδείνωση της κατάστασης τότε να προσφύγουν σε ειδικούς. Επίσης πρέπει να εποπτεύουν διακριτικά τις συνομιλίες τους στο internet. Γενικά στους εφήβους είναι διαδεδομένη και μια πεσιμιστική κουλτούρα που καλλιεργείται και μέσα από την μουσική. Το βασικό και το κύριο που λειτουργεί αποτρεπτικά σε τάσεις αυτοκτονικές είναι η κοινωνική συνοχή, η στήριξη της οικογένειας και των φίλων. Επίσης βοηθά πολύ η συμμετοχή του σε συλλόγους π.χ. αθλητικούς ώστε να διατηρείται η συμμετοχή του στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Αυτοί είναι μερικοί τρόποι αντιμετώπισης της κατάθλιψης. Όμως πολλά άτομα δεν ζητάνε βοήθεια υπό τον φόβο του στίγματος της ψυχικής ασθένειας και είναι κρίμα…», προσθέτει η κα Μεσσάρη    
 
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αστυνομικά Νέα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Καταδίωξη ανηλίκων που έκλεψαν αυτοκίνητο στο νομό Ξάνθης

Έσπασαν τη μπάρα στα διόδια της Μέστης για να ξεφύγουν Αυτοκίνητο έκλεψαν από την Ξάνθη δύ…