Επαναληπτική γενική συνέλευση στις 6 Αυγούστου Παραιτήθηκαν οι εκπρόσωποι της ΑΤΕ και της ΣΕΚΕ στο Διοικητικό
Πληρώθηκαν ένα μηνιάτικο οι εργαζόμενοι… Στα αζήτητα οι μετοχές του Συνεταιρισμού;
Μετατέθηκε για τις 6 Αυγούστου η επαναληπτική γενική συνέλευση στη ΣΕΚΑΠ με μοναδικό θέμα την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Όπως είναι γνωστό έχει τελεσφορήσει από την Παρασκευή η διαδικασία εξαγοράς της ΣΕΚΑΠ από την εταιρεία του Donskoy Tabak JSC, ιδιοκτησίας του επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη με την υπογραφή μεταβίβασης των μετοχών της υπό εκκαθάριση ΑΤΕ και της ΣΕΚΕ. Έτσι ο Ιβάν Σαββίδης κατέχει πλέον το 85% περίπου της ΣΕΚΑΠ ενώ απομένουν ακόμη 40 μικρομέτοχοι μεταξύ των οποίων ο Συνεταιρισμός που κατέχει το 8,30% και το υπόλοιπο 7,2 % κατανέμεται σε Ενώσεις.
Παραιτήθηκαν οι εκπρόσωποι της ΑΤΕ και της ΣΕΚΕ στο Διοικητικό
Συγχρόνως με τη μεταβίβαση των μετοχών της ΑΤΕ και της ΣΕΚΕ αποχώρησαν από το Δ.Σ. της ΣΕΚΑΠ υποβάλλοντας τις παραιτήσεις τους όπως ορίζεται από τη σύμβαση οι εκπρόσωποι τους ήτοι: Πράτσος – Μπίτος της ΑΤΕ και Καραπαπάζογλου – Κοντογιώργης της ΣΕΚΕ, ενώ παραμένει στο Δ.Σ. ως εκπρόσωπος του Συνεταιρισμού ο Βασίλης Λειβαδίτης. Υπενθυμίζουμε ότι το Δ.Σ. της ΣΕΚΑΠ προ των παραιτήσεων ήταν 11μελές με πρόεδρο τον Σαποντίνσκι μέλη την Μαρία Γκοτζάροβα, τον Φωτιάδη και Μαυροφρίδη που αντικατέστησαν του εκλιπόντες Καραγκιοζόπουλο και Παπαδόπουλο. Εκτιμάται ότι στην επαναληπτική συνέλευση του Αυγούστου θα γίνει η συμπλήρωση του Δ.Σ. από ανθρώπους του Ιβάν Σαββίδη
Στα αζήτητα οι μετοχές του Συνεταιρισμού;
Στο μεταξύ σε εκκρεμότητα βρίσκεται η εξαγορά των μετοχών του Συνεταιρισμού καθώς – σύμφωνα με πληροφορίες μας – δεν έχει σημειωθεί καμιά πρόοδος Όπως είναι γνωστό ο Συνεταιρισμός είχε εκδηλώσει την πρόθεσή του μετά από απόφαση του Δ.Σ. να πουλήσει τις μετοχές του σ’ αυτόν που θα πουλήσουν οι μεγαλομέτοχοι με μόνη δέσμευση τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και με το τίμημα που πούλησε η ΑΤΕ. Ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από την πλευρά Σαββίδη ούτε έχει κατατεθεί προσφορά. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι είτε μένουν στα αζήτητα οι μετοχές του Συνεταιρισμού είτε όμως ότι δεν υπήρχε αρκετός χρόνος καθώς έπρεπε πρώτα να τελεσφορήσει η διαδικασία εξαγοράς των μετοχών των μεγαλομετόχων και αυτή ολοκληρώθηκε μόλις την Παρασκευή.
Πληρώθηκαν ένα μηνιάτικο οι εργαζόμενοι…
Με 2,5 μηνών καθυστερούμενα πληρώθηκαν ένα μηνιάτικο (Μάιο) οι εργαζόμενοι οι οποίοι και εκφράζουν την ανησυχία τους σε σχέση με το εργασιακό τους μέλλον καθώς όπως είναι γνωστό μόνο η ΣΕΚΕ έθεσε ως όρο την διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας πράγμα που δεν έκανε η ΑΤΕ όπως της ζητήθηκε. Επισημαίνεται ότι η εταιρεία υποφέρει εδώ και 2 χρόνια από έλλειψη ρευστότητας και η οικονομική της θέση είναι αρνητική αφού για φέτος παρουσίασε ζημιές της τάξης των 25 εκ. ευρώ ενώ μόνο 16 εκ. απ’ αυτά είναι οι τόκοι των δανείων της
Πώληση ή …ξεπούλημα;
Εύλογα ρωτήματα εγείρονται αναφορικά με το αν τελικά η ΣΕΚΑΠ πουλήθηκε ή …ξεπουλήθηκε στον Σαββίδη με πολύ ευνοϊκούς όρους εξαγοράς αφού ένα χρόνο πριν και συγκεκριμένα τον Φεβρουάριο του 2012 ο ινδικός όμιλος Bommidala έδινε 25,41 εκατομμύρια ευρώ για τις μετοχές της ΑΤΕ ενώ ο Σαββίδης πήρε με 5,5 εκ. τις μετοχές της ΑΤΕ και της ΣΕΚΕ! Και μπορεί μεν η ΣΕΚΑΠ να έχασε μερίδια αγοράς και τα οικονομικά της στοιχεία να έχουν επιδεινωθεί από τότε όμως η διαφορά είναι τεράστια καθώς πουλήθηκε στο 1/5 της προσφοράς του ινδικού Ομίλου. Υπενθυμίζουμε ότι ο ινδικός όμιλος απέσυρε την προσφορά επειδή όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΑΤΕ (14/3/2012): « η ATEbank ανακοινώνει ότι με την από 13.3.2012 επιστολή της προς τον Σύμβουλο Πώλησης, η Bommidala Enteprprises Ltd, υποψήφιος επενδυτής για την αγορά του 50,36% των μετοχών της ΣΕΚΑΠ Α.Ε., γνωστοποίησε ότι αποσύρει την προσφορά της λόγω αδυναμίας λήψης απόφασης για πραγματοποίηση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου κατά € 30 εκ. στην Γενική Συνέλευση των Μετόχων της ΣΕΚΑΠ Α.Ε. που έλαβε χώρα στις 6.3.2012 και η οποία αποτελούσε ουσιώδη προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της συναλλαγής. Η ως άνω Γενική Συνέλευση αναβλήθηκε υποχρεωτικά εκ του νόμου με αίτημα του δεύτερου μεγαλύτερου μετόχου». Υπενθυμίζουμε επίσης ότι η ΣΕΚΕ δεν τα βρήκε με τον Ινδό στην τιμή της μετοχής . Σε ρεπορτάζ του «Ε» στις 15/4/2013 αναφέρονταν ότι το τίμημα που προσέφερε η Bommidala για το «πακέτο» του 34,18% κυμαίνεται στα 1,4 εκατ. ευρώ, με την κάθε μετοχή να αποτιμάται κοντά στο 1 ευρώ κάτι το οποίο απέρριπτε η ΣΕΚΕ που αντιπρότεινε μια τιμή της τάξης του 3 ευρώ ανά μετοχή ώστε να αντανακλά το κόστος κτήσης των μετοχών της».