Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Στα Άβδηρα παραμονή της Αγίας Παρασκευής

Στα Άβδηρα παραμονή της Αγίας Παρασκευής

0
agia paraskevi1-web
Τηρώντας τη χριστιανική παράδοση, γιόρτασαν την πολιούχο του χωριού τους οι Αβδηρίτες
 
Κέφι πανηγυριού, χειροποίητα εδέσματα, δημοτικά τραγούδια και χορούς περιλάμβανε η κορυφαία γιορτή για τον οικισμό
 
agia paraskevi2-web agia paraskevi6-web
Για τους Αβδηρίτες, για το χωριό και τις αναμνήσεις του, η γιορτή της Αγίας Παρασκευής, της πολιούχου της πόλης, στην οποία αφιερώθηκε η εκκλησία του χωριού που κτίστηκε το 1829, αποτελεί μία κορυφαία εκδήλωση χριστιανικής παράδοσης και λαϊκού πανηγυριού, που συνδυάζει τη θρησκευτική ευλάβεια και τα μακρόχρονα έθιμα, με το δημοτικό τραγούδι, το χορό, το κέφι και την τοπική γαστρονομία.
Για άλλη μια χρονιά, στο πλαίσιο των Δημοκριτείων, γιορτάστηκε η ημέρα της Αγίας Παρασκευής, την παραμονή το απόγευμα της Πέμπτης. Πλήθος κόσμου από το χωριό, διπλανούς οικισμούς και την πόλη, παραβρέθηκαν από την αρχή των εκδηλώσεων για να μυηθούν στην κατανυκτική ατμόσφαιρα που δημιουργεί η χριστιανική παράδοση και βέβαια να απολαύσουν το λαϊκό πανηγύρι, συχνά τρεις γενιές μαζί, με τους γονείς και τα εγγόνια.
 
Πανηγυρικός Εσπερινός και αρτοκλασία για την Αγία Παρασκευή
Το απομεσήμερο τελέστηκε πανηγυρικός εσπερινός στον ιερό ναό της Αγίας Παρασκευής μια από τις παλιότερες εκκλησιές του νομού – χρονολογείται από το 1845 – που έχει αναπαλαιωθεί. Ακολούθησε η περιφορά της εικόνας στα δρομάκια του χωριού, με τους νεαρούς άντρες να προπορεύονται με τη στολισμένη εικόνα στα χέρια. Μαζί τους οι ιερείς, οι τοπικές αρχές και το χριστεπώνυμο πλήθος βίωνε για άλλη μια χρονιά το χριστιανικό έθιμο. Στην πλατεία του χωριού τελέστηκε αρτοκλασία, μετά το πέρας της οποίας ο Μητροπολίτης Ξάνθης κ. Παντελεήμων μίλησε στους παρευρισκόμενους για τη μεγάλη εορτή, αλλά και τα μηνύματά της στη σημερινή εποχή, δίδοντας βαρύτητα στην ελπίδα που φέρνουν οι νέοι, αλλά και στην ευθύνη τους.
 
Κέφι, χορός και τοπικά εδέσματα στις εκδηλώσεις.
Όταν ήρθε η ώρα του πανηγυριού οι παρευρισκόμενοι έσπευσαν να δοκιμάσουν τις χειροποίητες λιχουδιές που ετοίμασαν οι πολιτιστικοί σύλλογοι γυναικών της περιοχής, καταλαμβάνοντας όλα τα τραπεζάκια που είχαν στηθεί απ’ άκρη σ’ άκρη στο κέντρο του χωριού. Οι γυναίκες των Αβδήρων ετοίμασαν το περίφημο «ψωμί της γαίας», δείγμα φιλοξενίας για τους κατοίκους του χωριού, οι γυναίκες της Γενισέας έφτιαχναν επί τόπου λαχταριστά πιροσκί, με τα γλυκά τους ήρθαν τα μέλη του πολιτιστικού συλλόγου γυναικών Μυρωδάτου, ενώ τις εντυπώσεις έκλεψαν και οι δίπλες της θείας Κατίνας.
Για πρώτη φορά χόρεψαν τα μέλη του πολιτιστικού συλλόγου και ενθουσίασαν οι μαθητές του δημοτικού σχολείου που χόρεψαν επίσης. Ακολούθησε δημοτικό και λαϊκό πρόγραμμα με άφθονο κέφι και χορό από τους παρευρισκόμενους.
Στις εκδηλώσεις της κορύφωσης των Δημοκριτείων για τον οικισμό των Αβδήρων παραβρέθηκαν ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ξάνθης Δημήτρης Σαλτούρος, ο περιφερειάρχης Φώτης Καραλίδης, ο δήμαρχος Αβδήρων Βασίλης Τσολακίδης, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Γιώργος Τσιτιρίδης και άλλοι αυτοδιοικητικοί.
 
Ελένη Διαφωνίδου
 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δημοσιεύτηκε το «Πρόγραμμα εορτασμού της Ημέρας Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης»

Γνωστοποιήθηκε το πρόγραμμα εκδηλώσεων εορτασμού της ημέρας Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλλ…