Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Μείωση τιμών και με …σήμα

Μείωση τιμών και με …σήμα

0
taverna
 Απονομή ειδικού σήματος στις επιχειρήσεις που θα μετακυλήσουν τη μείωση του ΦΠΑ στις τιμές
 
Τα σήματα θα διανέμει η ΟΕΒΕ Ξάνθης. Μειώσεις στα καφέ μπαρ – Πέφτει η τιμή του καφέ
 
Μαριάννα Ξανθοπούλου
 
Έτοιμοι να μειώσουν τις τιμές στους τιμοκαταλόγους τους είναι τα περισσότερα μαγαζιά εστίασης στην Ξάνθη μετά την μείωση του ΦΠΑ από 23 σε 13% και όπως διαβεβαιώνουν οι καταστηματάρχες αυτό θα φανεί άμεσα στο λογαριασμό που θα πληρώνει ο πελάτης. Μάλιστα για να είναι ευδιάκριτη η μείωση καθώς έχει ανακοινωθεί, στις επιχειρήσεις που θα μετακυλήσουν τη μείωση του ΦΠΑ στις τιμές, θα απονέμεται ειδικό σήμα, με ευθύνη των συνδικαλιστικών τους οργανώσεων που θα ενημερώνει τους καταναλωτές ότι οι τιμές μειώθηκαν.Ο έλεγχος θα γίνεται με τα δεδομένα των ταμειακών μηχανών προ της μείωσης του ΦΠΑ.
Τα ειδικά σήματα θα μπουν στις προθήκες των καταστημάτων ως πιστοποίηση της προσαρμογή των τιμών μετά την μείωση του ΦΠΑ ενώ τη Δευτέρα αναμένεται να αποφασιστεί αν θα αναγράφεται η διπλή τιμή στους τιμοκαταλόγους δηλαδή με την τιμή με ΦΠΑ 23% και την τιμή με ΦΠΑ 13% Να σημειώσουμε ότι αυτό συμφωνήθηκε στη συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη με τη ΓΣΕΒΕΕ (επαγγελματοβιοτέχνες), τους εστιάτορες και το ΣΕΤΕ (Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων) την Κυριακή.
 
Τα σήματα θα διανέμει η ΟΕΒΕ Ξάνθης
Όπως μας πληροφόρησε ο πρόεδρος της ΟΕΒΕ Ξάνθης κ. Σωτήρης Τσιακίρογλου ο οποίος ενημερώθηκε από τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γ. Καββαθά που συμμετείχε στην σύσκεψη με τον υπουργό, οι κατά τόπους Ομοσπονδίες θα επιφορτιστούν με την διανομή των σημάτων στα καταστήματα που θα συνυπογράψουν στην συμφωνία. Για να ενταχθεί κάποιο κατάστημα πρέπει να προβεί σε μεσοσταθμική μείωση τιμών 8% στο 75% των προϊόντων του: «Τα σήματα θα δοθούν σ’ όποια καταστήματα τηρούν αυτή τη συμφωνία αφού προηγηθεί έλεγχος των τιμών στους τιμοκαταλόγους. όλα θα γίνουν σωστά και με βάση τον νόμο», διαβεβαιώνει ο κ. Τσιακίρογλου.
Ενδεικτικά να σημειώσουμε ότι σε λογαριασμό 100 ευρώ μ’ αυτές τις μειώσεις ο πελάτης θα πληρώσει 92 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι οι μειώσεις γίνονται μόνο σε προϊόντα που μειώθηκε στο 13% ο ΦΠΑ και σ’ αυτά δεν ανήκουν τα αλκοολούχα.
 
Μειώσεις στα καφέ μπαρ – Πέφτει η τιμή του καφέ
Προτού ακόμη κυκλοφορήσουν τα σήματα τα καφέ μπαρ άρχισαν να ρίχνουν την τιμή στους καφέδες, στις μπύρες και στα αναψυκτικά και σ’ όλα τα συνοδευτικά. Όπως μας πληροφορεί ο πρόεδρος του σωματείου Καφέ – μπαρ κ. Ανδρέας Ιντζές στα περισσότερα καφέ έχει μειωθεί ο καφές από 3 σε 2,5 ευρώ (φρέντο καπουτσίνο) ενώ η μπύρα από 3,5 ευρώ σε 3 ευρώ: «Δεν είναι μόνο η μείωση του ΦΠΑ είναι και ο ανταγωνισμός που ρίχνει τις τιμές. Γι αυτό και οι τιμές έχουν προσαρμοστεί σε πολύ λογικά επίπεδα και είναι ιδιαίτερα συμφέρουσες για τον πελάτη», επισημαίνει ο κ. Ιντζές..
 
Πως θα είναι το σήμα συμμόρφωσης
Το σήμα θα χορηγείται από τις κατά τόπους συνδικαλιστικές οργανώσεις των επιχειρήσεων επισιτισμού με την προσκόμιση των τιμοκαταλόγων με τις παλιές και νέες τιμές, καθώς και της ταινίας από την ταμειακή μηχανή, όπου καταγράφονται οι τιμές, προκειμένου να μπορεί να γίνει διασταύρωση. Οι αρχικές σκέψεις ήταν να απονέμεται σήμα διαφορετικού χρώματος σε όσους μετακυλίσουν μερικώς τη μείωση του ΦΠΑ.Το σήμα θα αναγράφει τη φράση «Μειώθηκε ο ΦΠΑ, εδώ μειώσαμε τις τιμές», στα ελληνικά και τα αγγλικά, ώστε να ενημερώνονται και οι ξένοι επισκέπτες.
Τελικά, όπως διευκρίνισε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Θανάσης Σκορδάς, αποφασίστηκε ότι υπάρχει ένα σήμα για όλες τις επιχειρήσεις που θα συμβληθούν, με τις προϋποθέσεις της μείωσης τουλάχιστον κατά 5 % στο 75 % των ειδών, καθώς κρίθηκε ότι πολλές επιχειρήσεις είχαν απορροφήσει τη μείωση του ΦΠΑ ή είχαν προχωρήσει ακόμη και σε μειώσεις τιμών στο διάστημα αυτό. Υπενθυμίζεται ότι η μείωση του ΦΠΑ από το 23 στο 13 % «μεταφράζεται» σε μείωση της λιανικής τιμής κατά 8,1 %. Σε δηλώσεις του κατά την υπογραφή της συμφωνίας ο υπουργός Οικονομικών τόνισε: «Δεν θα διακινδυνεύσουμε απώλεια εσόδων, θα πάρουμε όλα τα μέτρα, ώστε να εκδίδονται αποδείξεις». Προειδοποίησε, δε, ότι αν δεν κόβονται αποδείξεις, το μέτρο θα ανακληθεί (όπως είναι γνωστό η μείωση του ΦΠΑ ισχύει δοκιμαστικά, μέχρι το τέλος του χρόνου). Τόνισε, ωστόσο, ότι η πεποίθηση είναι πως δεν θα υπάρξει μείωση εσόδων, καθώς ήρθε ο χρόνος να αποδειχθεί ότι η μείωση των φόρων θα φέρει και μείωση της φοροδιαφυγής, η οποία παρουσίασε έξαρση στον χώρο της εστίασης μετά την αύξηση του ΦΠΑ από το 11 στο 23 %.
 
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τη χορήγηση σύνταξης σε οφειλέτες – Η απόφαση

Ποιες εκκρεμείς συντάξεις θα δοθούν πρώτα Έτοιμη προς υπογραφή είναι η απόφαση για τη χορή…