Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά «Καίγονται» τα σπαρτά στον κάμπο

«Καίγονται» τα σπαρτά στον κάμπο

0
kanali
Από την υπεράντληση δεν φτάνει το νερό του καναλιού στον Λασπία και μένουν απότιστα τα χωράφια σε Μάγγανα και Μυρωδάτο
 
Σε απόγνωση οι αγρότες. «Τρέχουν και δεν φτάνουν» οι αρχές στον Τόπειρο. «Δεν μπορούμε να διαθέσουμε άλλο νερό», λέει ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ
 
 Μαριάννα Ξανθοπούλου
 
Σε απόγνωση είναι οι αγρότες του κάμπου του νομού μας και κυρίως των περιοχών μεταξύ των Μαγγάνων έως και Μυρωδάτου αφού κινδυνεύουν να χάσουν τη σοδειά μιας χρονιάς στα καλαμπόκια τους, επειδή εδώ και 10 μέρες δεν έχουν νερό να τα ποτίσουν! Η γενεσιουργός αιτία του προβλήματος έγκειται στο ότι …σχεδόν στέρεψε το κανάλι που εμπλουτίζει με νερό τον Λασπία από τα περισσεύματα του αρδευτικού στη Θαλασσιά εξαιτίας της υπεράντλησης και δεν φτάνει το νερό μέχρι το Μυρωδάτο. Κυρίως όμως αυτό που αναδεικνύεται είναι μια άναρχη και ανεξέλεγκτη κατάσταση στην άρδευση στο κάμπο του νομού μας και μια κακοδιαχείριση των υδάτων γεγονός που καθιστά επιτακτική την ανάγκη να μπει επιτέλους μια τάξη ώστε να επαρκεί το νερό για όλους.
 
«Στο πόδι» οι αρχές του Τοπείρου
Μπρος στον κίνδυνο να «καούν» τα καλαμπόκια και την πίεση των αγροτών οι αρχές του δήμου Τοπείρου κινητοποιήθηκαν από προχθές προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κατάσταση. Όπως μας πληροφόρησε ο αντιδήμαρχος κ. Τσιλιγγίρης ο δήμος εξέδωσε επείγουσα ανακοίνωση απαγόρευσης άντλησης νερού απ το κανάλι ενώ έγινε καθαρισμός του καναλιού σε κάποια σημεία με ειδικό μηχάνημα του δήμου. Χθες επίσης συνεδρίασε η αρμόδια επιτροπή διαχείρισης υδάτων με τον πρόεδρο του Τοπικού Οργάνου Εγγείων Βελτιώσεων που έχει την ευθύνη εμπλουτισμού με νερό του καναλιού: «Είναι λιγότερο φέτος το νερό στο κανάλι. Έχουμε υψηλές θερμοκρασίες και μελτέμια και άρα γίνονται πιο πολλά ποτίσματα γιατί τα φυτά ξεραίνονται. Γι αυτό παρατηρήθηκε αυτή η έλλειψη. Το νερό δεν φτάνει για να ποτιστούν τα χωράφια γιατί γίνεται υπεράντληση», τονίζει ο κ. Τσιλιγγίρης.
Όπως εξηγεί στο «Ε» ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ κ. Ναθαναηλίδης Ευάγγελος: «Το νερό που ρίχνουμε είναι για εμπλουτισμό από τα περισσεύματα του αρδευτικού. Δεν μπορούμε να διαθέσουμε άλλο γιατί θα σπάσει η κεντρική διώρυγα. Το νερό φτάνει. Το πρόβλημα είναι στην κακή διαχείριση. Βάζουν αντλίες και το τραβάνε με αποτέλεσμα να μην επαρκεί για όλους.
 
Εκπονείται μελέτη για την Ορθολογική Διαχείριση των υδάτων του κάμπου
Απ’ την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης κ. Φώτης Καραλίδης απεύθυνε έκκληση στους αγρότες του κάμπου να μην κάνουν υπεράντληση ενώ ως λύση στο πρόβλημα ανέφερε τη Μελέτη Διαχείρισης Υδάτων που εκπονείται στην Πολυτεχνική Σχολή της Ξάνθης από τον Καθηγητή Τεχνικής Γεωλογίας στο Τμήμα Πολ. Μηχανικών και Κοσμήτορα της Πολυτεχνικής Ιωάννη Διαμαντή που αφορά στην ορθολογική διαχείριση των υδάτων που διαρρέουν τα ρέματα της πεδινής περιοχής της Ξάνθης και τη δημιουργία έργων που θα συμβάλλουν σε εξοικονόμηση πόρων και ενέργειας. Να σημειώσουμε ότι ο εμπλουτισμός του χειμάρρου Λασπία αποτελεί αντικείμενο της μελέτης όπως επίσης η παράκαμψη του Αντλιοστασίου του εργοστασίου Ζάχαρης ώστε να γίνει σοβαρή εξοικονόμηση ενέργειας και ροής προς την πεδιάδα, η εκμετάλλευση των υδάτων του βιολογικού καθαρισμού καθώς και η κατασκευή κάποιων κλειστών αγωγών σε διάφορα σημεία για την βελτίωση του όγκου των υδάτων που κατευθύνεται στην πεδιάδα της Ξάνθης.
 
Να γιατί το αρδευτικό είναι αναγκαίο για την πεδιάδα της Ξάνθης
Το πρόβλημα με την ανεπάρκεια του νερού για άρδευση του κάμπου που κάθε καλοκαίρι κάνει την εμφάνισή του και στοιχίζει ακριβά στους αγρότες μας αναδεικνύει πόσο αναγκαίο είναι για την περιοχή μας το μεγάλο έργο της μεταφοράς νερών του Νέστου στην πεδιάδα της Ξάνθης. Θα έμπαινε μια τάξη στην άρδευση, θα σταματούσε η υπεράντληση και η υφαλμύρωση και θα γίνονταν μια σωστή διαχείριση του νερού. Αυτά όμως αν θα γινόταν…Όμως προς το παρόν «σέρνεται» χρόνια στο ΣτΕ επειδή τρεις Οικολογικές Οργανώσεις το θεωρούν αντιπεριβαλλοντικό, αγνοώντας τη ζημιά που προκαλούν στους αγρότες και στο περιβάλλον καθώς ο κάμπος λόγω της υφαλμύρωσης κινδυνεύει με ερημοποίηση και το μόνο που έχουν να προτείνουν στους αγρότες ως εναλλακτική λύση είναι να στραφούν σε καλλιέργειες που δεν χρειάζονται νερό! (Αυτά μόνο στην Ελλάδα συμβαίνουν!!!).
 
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στις Βρυξέλλες ο Αυγενάκης για το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας

Οι αλλαγές στην ΚΑΠ είναι από τα βασικά ζητήματα που θα απασχολήσουν το Συμβούλιο Υπουργών…