Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Ποιοι δηλώνουν «παρών» στις αυτοδιοικητικές εκλογές

Ποιοι δηλώνουν «παρών» στις αυτοδιοικητικές εκλογές

0
tsepelis 1
«Άρχισαν τα όργανα με επαφές και ζυμώσεις: Δήμος Ξάνθης: Συνωστισμός των «μνηστήρων» Κάθοδος Πούλιου με Ξυνίδη
 
Κοντός: «Δεν μ’ έχει απασχολήσει ακόμη το θέμα» Κάθοδος του ανεξάρτητου Τσιακίρογλου. Στα Άβδηρα παρών ο Τσιτιρίδης αλλά και ο Ζλάτκος
 
Μαριάννα Ξανθοπούλου
 
Benis 1Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση του πολιτικού χρόνου που απομένει έως τις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης του 2014 και παρότι δεν είναι ακόμη σαφές αν θ’ αλλάξει ή όχι ο εκλογικός νόμος και αν θα ισχύουν ή όχι τα σημερινά δεδομένα ωστόσο άρχισε αργά αλλά σταθερά ν’ αναπτύσσεται μια κινητικότητα σ’ όλους τους δήμους του νομού από όλους όσους έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον κατά καιρούς για τα κοινά και είτε έχουν εκλεγεί είτε όχι. Προβάλλοντας ως αιτιολογία ότι είναι ακόμη νωρίς ελάχιστοι από τους εν δυνάμει υποψήφιους θέλουν ν’ ανοίξουν τα χαρτιά τους και προσπαθούν με σιβυλλικές ή άκρως πολιτικές απαντήσεις να δηλώσουν παρών όμως είναι γεγονός και μάλιστα φυσιολογικό, να παρατηρείται μια μεγάλη ρευστότητα στο πολιτικό σκηνικό ιδιαίτερα που απορρέει και από το γενικότερο κλίμα της πολιτικής επικαιρότητας. Το «Ε» επιχειρεί μια «σφυγμομέτρηση» του κλίματος που επικρατεί στους δήμους απευθυνόμενο σε πρόσωπα της τοπικής αυτοδιοίκησης σε μια προσπάθεια να διακρίνει προθέσεις, να καταγράψει και να προσδιορίσει τις παραμέτρους που το συνθέτουν και πως αυτό μπορεί να μετεξελιχθεί.
 
Δήμος Ξάνθης: Συνωστισμός των «μνηστήρων»
Η αποχώρηση του Μιχάλη Στυλιανίδη – κατά δήλωσή του – από τα δημοτικά πράγματα αφήνει ανοιχτό το δρόμο για πολλούς πρωτοκλασάτους «δελφίνους» της παράταξής του να επιχειρήσουν να ηγηθούν ενός σχήματος. Για παράδειγμα: «Παρών» δηλώνει ο Μανώλης Τσέπελης και με μια λακωνική δήλωσή του στο «Ε» υπογραμμίζει: «Θα με ενδιέφερε να συνεχίσω να προσφέρω στα κοινά» ενώ στο ερώτημα αν προτίθεται να ηγηθεί συνδυασμού είπε: «Αυτό θα το δείξει ο χρόνος. Θεωρώ ότι η κοινωνία εκτιμά την προσφορά μου στα κοινά όμως ακόμη είναι πολύ νωρίς…». Δεν δέχτηκε ν’ ανοίξει τα χαρτιά του όμως σύμφωνα με πληροφορίες μας «παρών» δηλώνει και ο Δημήτρης Μπένης ενώ διαψεύδεται από έγκυρες πηγές το σενάριο που ήθελε τον Θανάση Ξυνίδη μαζί με τον Δημήτρη Μπένη.
 
Κάθοδος Πούλιου με Ξυνίδη
poulios2-webΑντιθέτως από την παράταξη Πούλιου θεωρείται δεδομένο και μετά από δήλωση του Θανάση Ξυνίδη ότι αν κατέβει ο Πούλιος θα είναι μαζί του. Σ’ ότι αφορά την κάθοδο Πούλιου όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι αυτό θεωρείται βέβαιο και ότι ο Χρίστος Πούλιος έχει έτοιμο τον βασικό κορμό του συνδυασμού του. Ο ίδιος ερωτηθείς από το «Ε» απάντησε ότι ανέκαθεν ο συνδυασμός είχε τον προσωπικό χαρακτήρα και ότι ο μεγαλύτερος αριθμός των υποψηφίων της παράταξής τους είναι άνθρωποι που πέρα από κόμματα που πίστεψαν στον ίδιο και στο πρόγραμμά του για το δήμο: «Νομίζω ότι αυτές οι εκλογές θα είναι πολύ διαφορετικές και θα γίνουν με πραγματικά αυτοδιοικητικά κριτήρια. Πάντα πίστευα στον πλουραλισμό και στις ευρύτερες συνεργασίες καθώς επίσης και ότι πρέπει να ακολουθούνται οι δημοκρατικές διαδικασίες και στα εσωτερικά της παράταξης . Σεβάστηκα τη διαφορετικότητα του κάθε συμβούλου και τις θέσεις τους. .Επικεφαλής είναι αυτός που συνθέτει απόψεις και όχι αυτός που διαλύει», καταλήγει ο κ.Πούλιος
 
Κοντός: «Δεν μ’ έχει απασχολήσει ακόμη το θέμα»
kondosΣτο μεταξύ ακούγονται πολλοί …ψίθυροι που κάνουν κρότο για υποψηφιότητα Κοντού στο δήμο Ξάνθης κα δη από στενούς τους συνεργάτες. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες μας έχουν γίνει και διάφορες διερευνητικές επαφές με στελέχη της παράταξης Στυλιανίδη και όχι μόνο…Ο ίδιος ερωτηθείς από το «Ε» έκανε μια δήλωση που αν ερμηνευτεί με πολιτικά κριτήρια αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος: «Δεν μ’ έχει απασχολήσει ακόμη το θέμα», ενώ διέψευσε την πληροφορία ότι έχει συναντήσεις με στελέχη από πολλούς χώρους.
 
Που θα πάει ο Μωραϊτης;
Κατά συνέπεια μπαίνει ένας αστερίσκος στο θέμα της υποψηφιότητας του κ. Κοντού αλλά και ένα ερωτηματικό στο τι θα κάνει ο Στέλιος Μωραϊτης ο οποίος μάθαμε ότι είναι …περιζήτητος «μνηστήρ» σε δήμους (2 τουλάχιστον) και στη περιφέρεια. Συγκεκριμένα όπως δήλωσε ο Θωμάς Μίχογλου στο «Ε»: « Ο κ. Μωραΐτης θα είναι υποψήφιος με το συνδυασμό μου» ενώ την ίδια στιγμή ο κ. Μωραϊτης έδωσε μια πολύ διπλωματική απάντηση που επιδέχεται πολλές ερμηνείες: «Αν με θέλει ο Θωμάς Μίχογλου θα είμαι υποψήφιος στον Τόπειρο. Με τίμησε και εγώ τους ανθρώπους που με τιμούν τους τιμώ και τους σέβομαι. Να σημειώσω όμως ότι το κλίμα είναι πολύ ρευστό και γίνονται πολλές ζυμώσεις και δεν έχει συγκεκριμενοποιηθεί η κατάσταση. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι όπου πήγα, πήγα εκλεγμένος από τον κόσμο», ενώ απέκλεισε να τεθεί ο ίδιος επικεφαλής συνδυασμού στον Τόπειρο, το άφησε όμως να αιωρείται για το δήμο Ξάνθης ή για το περιφερειακό συμβούλιο και όχι βέβαια ως σύμβουλος με επικεφαλής τον Γιώργο Παυλίδη καθώς είναι γνωστή η αντιπαράθεση των δύο ανδρών.
Ολοκληρώνοντας την καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης για το δήμο Ξάνθης να σημειώσουμε ότι έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον και από τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Μπάμπη Δημαρχόπουλο. Πληροφορίες λένε ότι έχουν γίνει κινήσεις σ’ αυτή την κατεύθυνση.
 
Κάθοδος του ανεξάρτητου Τσιακίρογλου
Tsiakiroglou nea 2-emprosΣχεδόν βέβαιη θεωρείται η κάθοδος του Σωτήρη Τσιακίργλου στις εκλογές του 2014. Ο ίδιος δήλωσε ότι θα είναι παρών κατά …99,9% με ένα ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο κοινωνικού χαρακτήρα με ανθρώπους καταξιωμένους στην τοπική κοινωνία, με όρεξη να δουλέψουν για το δήμο: «Ήδη έχουμε ξεκινήσει και μέχρι τέλος Ιουλίου θεωρώ ότι θα έχουμε ετοιμάσει τον βασικό κορμό του συνδυασμού μας. Ήδη τα μηνύματα είναι πολύ θετικά, είμαστε μακριά από κόμματα, έχουμε ως κύριο χαρακτηριστικό τον συγκερασμό των απόψεων και τη διάθεση για προσφορά». Να σημειώσουμε ότι θεωρείται βέβαιη η συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο του Αποστόλου Αγκόρτσα αν και ο κ. Τσιακίρογλου θεώρησε ότι είναι νωρίς ν’ αναφερθεί σε ονόματα. ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ βρίσκονται σε φάση σκέψεων αν θα κατέβουν μεμονωμένοι ή όχι.. Σ’ ότι αφορά το μειονοτικό συνδυασμό προς το παρόν είναι… άφαντος όπως και ο επικεφαλής του κ. Αχμέτογλου και σύμφωνα με πληροφορίες δεν θα επιχειρήσει ξανά αυτόνομη κάθοδο μειονοτικός συνδυασμός καθώς το πείραμα δεν πέτυχε!
 
Στα Άβδηρα παρών ο Τσιτιρίδης αλλά και ο Ζλάτκος
Το δήμο Αβδήρων πρόκειται να διεκδικήσει εκ νέου η δημοτική παράταξη που στηρίχθηκε από την Ν.Δ. με επικεφαλής τον Γιώργο Τσιτιρίδη: «Σίγουρα θα είμαι υποψήφιος και την επόμενη φορά. Θα κατεβούμε με παλιούς και καινούργιους υποψήφιους. Έχουμε τη στήριξη της Ν.Δ. όπως στο συνδυασμός θα μας θα έχουμε συμβούλους και από άλλους χώρους», δηλώνει ο κ. Τσιτιρίδης ενώ για πιθανή υποψηφιότητα Ζλάτκου σχολιάζει: «Καθένας έχει το δικαίωμα να καταθέσει υποψηφιότητα ακόμη κι αυτοί που κάποτε δήλωναν ότι δεν ενδιαφέρονται και ήταν απόντες από τα προβλήματα του κόσμου. Απ’ την πλευρά του ο κ. Ζλάτκος δηλώνει: «Πάντα είχα ενδιαφέρον για τα κοινά. Είναι νωρίς ακόμη θα δούμε…».
Στο δήμο Αβδήρων θεωρείται βέβαιη η κάθοδος του νυν δήμαρχου Βασίλη Τσολακίδη ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ – σύμφωνα με πληροφορίες μας – θα κατεβάσει ως υποψήφια την πολιτευτή Εβίτα Κεχαγιά.
 
«Μονομαχία» και πάλι στον Τόπειρο
Σύμφωνα με πληροφορίες μας από στενούς συνεργάτες του βέβαιη θεωρείται και η κάθοδος του νυν δημάρχου Στέλιου Χατζηευαγγέλου στον Τόπειρο αλλά και του επικεφαλής της αντιπολίτευσης Θωμά Μίχογλου(με ή χωρίς τον Στέλιο Μωραϊτη)
Ο κ. Χατζηευαγγέλου δεν θέλησε να κάνει δηλώσεις επί του παρόντος ενώ ο κ. Μίχογλου ανέφερε ότι ήδη ξεκίνησε η προετοιμασία για το συνδυασμό εδώ και 5 – 6 μήνες. Είπε δε ότι θα γίνουν αλλαγές καθώς θα μπουν και νέα πρόσωπα ενώ δήλωσε αποφασισμένος να κατεβεί «όποιος και αν είναι ο αντίπαλος», είπε χαρακτηριστικά. Σ’ ότι αφορά άλλους συνδυασμούς στον Τόπειρο οι πληροφορίες λένε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα το επιχειρήσει παρότι υπάρχει σημαντική παρουσία της μειονότητας.
 
Οι τρεις επικρατέστεροι στο Δήμο Μύκης
Τέλος, σ’ ότι αφορά το δήμο Μύκης, τρεις είναι οι επικρατέστεροι συνδυασμοί που θα διεκδικήσουν το δήμο. Η παράταξη Κίνηση Πολιτών του Καπζά Τζεμήλ, η «Αδελφική Πορεία» με τον Μουσταφά Αγγά και η παράταξη του νυν δήμαρχου κ. Τζουκάλ. Ο κ. Τζεμήλ Καπζά μιλώντας στο «Ε» δήλωσε ότι θα κατέβουν στις εκλογές με περισσότερη αποφασιστικότητα και εμπειρία καθώς η θητεία τους στην αντιπολίτευση τους έχει χαρίσει πολλά πλεονεκτήματα: «Έχουμε αποκτήσει εμπειρία, έχουμε δέσει σαν ομάδα, είμαστε συνεχώς σε επαφή με τον κόσμο και γνωρίζουμε πολύ καλά τα προβλήματα του. Έχουμε όραμα και σχέδιο και συγκεκριμένο πρόγραμμα και ανθρώπους που έχουν όρεξη να δουλέψουν για το δήμο».
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα» η κινητροδότηση των ιατρών στο Γ.Ν.Ξ.

Καμία αποτελεσματική πρωτοβουλία δεν έχει υιοθετηθεί – Το «βλέπει εκ νέου» η νέα δημ…