Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Στα «χέρια» του Λιμενικού Ταμείου το Παζάρι του Λάγος

Στα «χέρια» του Λιμενικού Ταμείου το Παζάρι του Λάγος

0
pazari lagos
Αναλαμβάνει τη διαχείριση: Διάθεση χώρου, έκδοση αδειών, καθαριότητα
 
Στασιμότητα στο Λιμάνι – «Τρύπα» στα οικονομικά του Ταμείου
 
Μαριάννα Ξανθοπούλου
 
Στα «χέρια» του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Αβδήρων περνά από τον δήμο Αβδήρων η διαχείριση της υπαίθριας λαϊκής αγοράς που στήνεται κάθε Κυριακή στο Λάγος. Βασικός λόγος της αλλαγής αυτής είναι μια νομική εμπλοκή που ανέκυψε καθώς ο χώρος που στήνεται το Παζάρι είναι χερσαία ζώνη και ανήκει στη δικαιοδοσία του Λιμενικού Ταμείου και αν ο δήμος εξακολουθούσε να έχει τη διαχείριση θα έπρεπε να εκμισθώνει το χώρο. Βασικότερος όμως το … «δει δη χρημάτων» του Λιμενικού Ταμείου που θ’ αποκτήσει ένα ακόμη έσοδο από την διάθεση του χώρου και την έκδοση αδειών πλανόδιου εμπορίου και σε μια στιγμή που το έχει πολύ ανάγκη.
 
Αλλαγές στο Παζάρι του Λάγος
Το όλο θέμα ξεκίνησε από την άρνηση των μικροπωλητών που δραστηριοποιούνται στο Παζάρι του Λάγος να μεταφερθούν σε άλλο χώρο όπως είχε προτείνει ο δήμος Αβδήρων όταν υπήρξε η νομική εμπλοκή αναφορικά με τη χερσαία ζώνη δικαιοδοσίας του Λιμενικού Ταμείου. Τότε ο δήμος ήρθε σε συμφωνία με το Λιμενικό Ταμείο ν’ αναλάβει αυτό τη διαχείριση καθώς είναι σύννομη μια τέτοια αρμοδιότητα του Λιμενικού Ταμείου σε χώρους δικαιοδοσίας του. Έτσι πλέον οι ενδιαφερόμενοι για άδειες και χώρο στο Παζάρι του Λάγος θα πρέπει ν’ απευθύνονται στο Λιμενικό Ταμείο προκειμένου να υποβάλλουν την σχετική αίτηση και τα δικαιολογητικά που τη συνοδεύουν για τη διάθεση χώρου και την έκδοση άδειας καταβάλλονταις και το αναλογούν αντίτιμο για την διάθεση του χώρου.
 
Δεν πλήρωσαν στο δήμο για το 2013… Τώρα θα πληρώσουν στο Λιμενικό Ταμείο
Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου κ. Δημήτρης Μπαμπίδης το Λιμενικό Ταμείο έχει αναθέσει σε τοπογράφο να κάνει τα τοπογραφικά για τις θέσεις ενώ σύντομα πρέπει να συγκληθεί μια γνωμοδοτική επιτροπή αποτελούμενη από εκπροσώπους του Λιμενικού Ταμείου, του Λιμεναρχείου, του Επιμελητηρίου των ΑΜΕΑ των Επαγγελματοβιοτεχνών, η οποία και θα γνωμοδοτεί για την έκδοση αδειών.: «Προχωράμε με γρήγορο ρυθμό. Πρέπει πρώτα να γίνει η χωροθέτηση και τα τοπογραφικά και μετά θα κληθούν οι ενδιαφερόμενοι για να υποβάλλουν τις αιτήσεις. Ο νόμος λέει ότι πρώτα παραχωρεί το χώρο και μετά εκδίδεται η άδεια», εξηγεί ο κ. Μπαμπίδης ενώ διευκρινίζει ότι οι μικροπωλητές του Παζαριού δεν έχουν καταβάλει το αντίτιμο στο δήμο για τη διάθεση χώρου για το έτος που διανύουμε και κατά συνέπεια δεν θα διπλοπληρώσουν!
Να σημειώσουμε ότι υπάρχει μια διαφοροποίηση στις άδειες καθώς οι καινούργιες θα είναι ξεχωριστές και συγκεκριμένου χώρου και θα αφορούν το πλανόδιο εμπόριο στη χερσαία ζώνη δικαιοδοσίας του Λιμενικού Ταμείου Λάγος και όχι άδειες γενικού χαρακτήρα μικροπωλητή. Η διαχείριση του Παζαριού πέρα των άλλων δημιουργεί και υποχρεώσεις στο Λιμενικό Ταμείο και μια αυτές είναι η καθαριότητα του χώρου μετά το πέρας της Λαϊκής Αγοράς έργο που όπως μας λέει ο κ. Μπαμπίδης – θα το αναλάβει ο Φορέας.
 
Στασιμότητα στο Λιμάνι – «Τρύπα» στα οικονομικά του Ταμείου
Υπενθυμίζουμε ότι η σύσταση του Λιμενικού Ταμείου Λάγος σε διαδημοτική βάση, όπως προβλέπεται και στο Ν. 4071/2012 έγινε το 2012 . Στο διαδημοτικό Λιμενικό Ταμείο Λάγος συμμετέχουν ο Δήμος Αβδήρων, ο Δήμος Τοπείρου, ο Δήμος Κομοτηνής (διάδοχος των Δήμων Αιγείρου και Σιδηροχωρίου) καθώς και ο Δήμος Μαρωνείας-Σαπών. Έδρα του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου είναι ο Δήμος Αβδήρων και το Λάγος ενώ οι αρμοδιότητές του εκτείνονται σε όλη την ακτογραμμή των Π.Ε. Ξάνθης και Ροδόπης. Το Λιμενικό Ταμείο έχει και τη διαχείριση του εμπορικού λιμένα του Λάγος από τα έσοδα του οποίου συντηρείται. Όμως όπως σημειώνει ο κ. Μπαμπίδης το Ταμείο αντιμετωπίζει οικονομικές δυσχέρειες καθώς υπάρχει μια στασιμότητα στην κίνηση του λιμανιού εν’ όψει της νέας παραγωγής. Σημειώνεται ότι από το λιμάνι του Λάγος διακινούνται κυρίως σιτηρά. Επίσης ο κ. Μπαμπίδης υπενθυμίζει ότι υπάρχει μια «τρύπα» στο Ταμείο μετά την υπόθεση υπεξαίρεσης που καταδικάστηκε πρωτόδικα και έχει βεβαιωθεί από τον οικονομικό επόπτη άνοιγμα κάτι λιγότερο από 300.000 ευρώ.
  
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στην Ορεστιάδα την Πέμπτη για πρόγραμμα κατοικιών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων ο Ν. Δένδιας

Σε παλαιότερες δηλώσεις του, ο κ. Δένδιας είχε ανακοινώσει την κατασκευή 700 νέων κατοικιώ…