Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις «15α Θυμίσματα και Παρχάρια»: ένα αυθεντικό Ποντιακό πανηγύρι

«15α Θυμίσματα και Παρχάρια»: ένα αυθεντικό Ποντιακό πανηγύρι

0
parxaria 1
Για 15 συνεχόμενη χρονιά την Παρασκευή 5 και το Σάββατο 6 Ιουλίου στο χώρο του Λιμνίου
 
Αναβιώνει ο παραδοσιακός θεσμός χάρη στο σύλλογο Ποντίων του Νομού μας
 
Ο Σύλλογος Ποντίων Ν. Ξάνθης διοργανώνει ένα αυθεντικό διήμερο Ποντιακό Πανηγύρι με θέμα «15α Θυμίσματα και Παρχάρια» την Παρασκευή 5 και το Σάββατο 6 Ιουνίου 2013.
Όπως μας ενημέρωσε ο κ. Ρωμανίδης Θεόδωρος, πρόεδρος του συλλόγου Ποντίων, η οικονομία της Ματσούκας του Πόντου στηριζόταν κυρίως στην κτηνοτροφία και ήταν άμεσα συνυφασμένη με την φροντίδα των κοπαδιών, που αποτελούσε την κύρια ενασχόληση τους καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
Την άνοιξη οι κάτοικοι άφηναν τα χωριά τους και μεταφερόταν στα Παρχάρια, όπου η φύση τους πρόσφερε πλουσιοπάροχα ό, τι χρειάζεται για την εκτροφή των ζώων. Το ήπιο κλίμα και η οργιώδης βλάστηση αποτελούσαν παράδεισο για τα κοπάδια και κατά συνέπεια για τους κτηνοτρόφους.
Την ευθύνη των κοπαδιών είχαν οι παρχαρομάνες, οι οποίες με την βοήθεια των ρομάνων, αναλάμβαναν όχι μόνο την εκτροφή και την φροντίδα του κοπαδιού αλλά και τη συντήρηση της οικογενείας στα Παρχάρια. Εκεί παρέμεναν καθ’ όλη τη διάρκεια της θερινής περιόδου, σε πρόχειρες κατοικίες, η οποίες ήταν φτιαγμένες κατά κύριο λόγο από ξύλο και διέθεταν ότι χρειάζεται ένα νοικοκυριό καθώς και ένα μικρό κήπο.
Η περιποίηση των ζώων αποτελούσε την κύρια ασχολία των παρχαρομάνων. Με το γάλα που παρήγαγαν κάλυπταν πρώτα τις ανάγκες της οικογενείας και έπειτα παρασκεύαζαν προϊόντα, τα οποία καταναλώνονταν κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Τα εν λόγο προϊόντα ήταν περιζήτητα στις αγορές της Τραπεζούντας και της Κωνσταντινούπολης, αλλά δυστυχώς η παραγωγή δεν επαρκούσε για να μπορούν να την εμπορευτούν.
Το παρχάρ’ βέβαια, λειτουργούσε, όπως γνωρίζουν μερικοί, και ως τόπος παραθερισμού. Αρκετές εύπορες αστικές οικογένειες της Τραπεζούντας εγκατέλειπαν τα καλοκαίρια την πόλη και μετέβαιναν σε κάποιο παρχάρ’ προκειμένου να περάσουν ευχάριστα κάποιο διάστημα του καλοκαιριού. Δεν ήταν λίγες, όμως, και οι περιπτώσεις που οικογένειες επισκεπτόταν το βουνό για λόγους υγείας, καθώς οι συνθήκες εκεί θεωρούταν ευεργετικές, λόγω του φυσικού περιβάλλοντος.
 
Ο θεσμός αναβίωσε με την πρωτοβουλία της τότε νεολαίας του συλλόγου
Μιλώντας στο «Ε» ο κ. Ρωμανίδης αναφέρει ότι οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν πριν από 14 χρόνια με πρωτοβουλία της τότε νεολαίας, για την οικονομική ενίσχυση του συλλόγου. Ο κ. Γιώργος Ταβουλτζίδης, πρόεδρος του συλλόγου τότε, ονόμασε τις εκδηλώσεις «Θυμίσματα και Παρχάρια» και με την βοήθεια των τμημάτων του συλλόγου ξεκίνησαν.
 
Τα τμήματα συνεχίζουν το θεσμό για 15η χρονια
Έτσι, και φέτος για 15η συνεχόμενη χρονιά οι κυρίες του συλλόγου θα ετοιμάσουν εδέσματα που συνδυάζουν τα τυροκομικά προϊόντα με το αλεύρι (πιροσκί, ωτία) προκειμένου να τα προσφέρουνε στον κόσμο το διήμερο των εκδηλώσεων.
Δεν θα λείπει, όπως είναι φυσικό, η μουσική, η οποία συνοδεύει όλες τις δραστηριότητες των Ποντίων. Το Σάββατο οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν στη λύρα και το τραγούδι τους αδελφούς Ιωαννίδη, στο νταούλι το Θανάση Ελευθεριάδη και στα πλήκτρα το Μίλτο Χατζόπουλο. Ο τελευταίος θα είναι και την Κυριακή μαζί με τον Κώστα Θεοδοσιάδη στο τραγούδι και στη λύρα και τον Γιώργο Χαραλαμπίδη στο νταούλι.
Είσοδος: 10 ευρώ για τους ενήλικες και 5 ευρώ για τα παιδιά (περιλαμβάνεται φαγητό και αναψυκτικό).
Πληροφορίες: 25410 78811
Γ.Τ.
 
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Φίλε, σε βρήκα!»: Μια ταξιδιάρικη ιστορία για την αξία της φιλίας, της παρέας και του μοιράσματος

Το Σάββατο 30 Μαρτίου στο χώρο της Λάμπα Art and Education «Αλήθεια, εσείς τί θα κάνατε, α…