Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Ευημερούν οι αριθμοί στο Δήμο Ξάνθης

Ευημερούν οι αριθμοί στο Δήμο Ξάνθης

0
oikonomiki joun2
Μπένης: «Ο δήμος μας είναι δακτυλοδεικτούμενος σ’ όλη την Ελλάδα…»
 
Βορίδης: «Η πραγματικότητα του δημότη είναι πολύ διαφορετική»
 
Μαριάννα Ξανθοπούλου
 
Με θέματα διαδικαστικού τύπου ασχολήθηκε η Οικονομική Επιτροπή κατά την τακτική συνεδρίασή της με κυριότερο τον προέλεγχο του απολογισμού – ισολογισμού του δήμου Ξάνθης για το 2013.  
 
Μπένης: «Ο δήμος μας είναι δακτυλοδεικτούμενος σ’ όλη την Ελλάδα…»
Με αφορμή το θέμα του απολογισμού – ισολογισμού έγινε μια εκτενής ανάλυση των οικονομικών στοιχείων του δήμου όπως αναφέρονται στον ισολογισμό από υπηρεσιακούς παράγοντες της Οικονομικής υπηρεσίας και δόθηκαν οι απαραίτητες διευκρινήσεις προς τον κ. Δημήτρη Βορίδη που τις ζητούσε επίμονα. Η οικονομική εικόνα του δήμου όπως αναφέρεται στους πίνακες του ισολογισμού είναι: Έσοδα 38.939.000 Έξοδα: 34.700.000 Χρηματικό Υπόλοιπο: 4.238.000. Από τον κ. Μπένη ειπώθηκε ότι υπάρχει ένα έλλειμμα της τάξης των 41.000 ευρώ λόγω της μεγαλύτερης απόσβεσης παγίων: «Οι αριθμοί ευημερούν όμως η πραγματικότητα του δημότη είναι πολύ διαφορετική», τόνισε με επικριτικό ύφος ο κ. Βορίδης αναφέροντας το πρόβλημα με τα αδέσποτα, το πρόβλημα στην καθαριότητα, τα προβλήματα με τους δρόμους (ποιότητα ασφάλτου, σβησμένες διαγραμμίσεις, χαλασμένα φανάρια κ.λ.π.): «Ο δρόμος είχε απόσβεση 20ετίας και αυτοί που φτιάχνετε χαλάνε μέσα σε 3 χρόνια» , συνέχισε ο κ. Βορίδης ενώ ο κ. Μπένης του απάντησε: «Ο δήμος μας είναι δακτυλοδεικτούμενος σ’ όλη την Ελλάδα…και το ότι αναφέρεστε σ’ αυτά είναι μια απόδειξη ότι δεν έχετε να πείτε τίποτε για την οικονομική του εικόνα», απάντησε ο Δ. Μπένης. Με αφορμή αυτή την συζήτηση έγινε αναφορά και στα πρόσφατα γεγονότα με την κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας και τη διαθεσιμότητα στους σχολικούς φύλακες που προωθεί η κυβέρνηση. Αντίθετος με τις απολύσεις στους δήμους δήλωσε ο κ. Μπένης τονίζοντας ότι ειδικά ο δήμος Ξάνθης δεν έχει υπεράριθμο προσωπικό. Έκανε δε μια επισήμανση για τη δημοτική αστυνομία: Σκεφτείτε τι θα γίνει με το παραεμπόριο και τα τραπεζοκαθίσματα αν δεν έχουμε δημοτική αστυνομία….», σημείωσε και ενημέρωσε το σώμα ότι θα βγει ένα ψήφισμα συμπαράστασης στους εργαζόμενους στους δήμους.
 
Συνεχώς άγονοι διαγωνισμοί λόγω κωλύματος με τις εγγυητικές
Να σημειώσουμε ότι το θέμα του απολογισμού πέρασε κατά πλειοψηφία καθώς δεν το ψήφισε η αντιπολίτευση,. Τα υπόλοιπα 2 θέματα αφορούσαν απαοτελέσματα διαγωνισμών και αυτό που επισημάνθηκε ότι για δεύτερη φορά κηρύσσεται άγονος ο διαγωνισμός για την προμήθεια καυσίμων. Ο κ. Μπένης ανέφερε ότι υπάρχει πολύ μεγάλη δυσκολία με τις εγγυητικές που πρέπει να έχουν οι ιδιώτες για ν’ αναλάβουν το έργο και γι αυτό δεν υπάρχει ενδιαφέρον και ο διαγωνισμός κηρύσσεται άγονος. Όπως δε διευκρίνισε είναι η δεύτερη φορά που είναι άγονος και στη συνέχεια ο νόμος ορίζει ότι πρέπει να γίνει ανάθεση. Τα υπόλοιπα θέματα αφορούσαν νομική υποστήριξη για τους Φιλίππου – Φωτιάδη – Τσέπλη για υπόθεση μη επιβολής προστίμου και εξουσιοδοτήσεις στην νομική υπηρεσία για εξώδικα σε καταστηματάρχες της δημοτικής αγοράς που δεν πληρώνουν ενοίκιο. Τέλος εγκρίθηκαν με τη σύμφωνη γνώμη της αντιπολίτευσης μια σειρά από εγκρίσεις για μετακινήσεις αρχιτεκτόνων και μηχανικών του δήμου ενώ εγκρίθηκε και η δημοπρασία για το πρόγραμμα “Quality certification system in agrotoyrism”. Ο κ. Μπένης υπενθύμισε την πρόταση Πούλιου (ο οποίος απουσίαζε) να απευθυνθεί ο δήμος στην ΕΠΑ για την υλοποίηση του προγράμματος ώστε να βοηθηθεί μια εταιρία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κάτι που όπως είπε έγινε όμως η ΕΠΑ δεν μπορεί ν’ αναλάβει το έργο γιατί δεν έχει iso και δεν βγάζει γιατί δεν έχει …λεφτά!
 
Το ΠΑΚΕΘΡΑ, οι αφισοκολλήσεις και το …χαμένο άγαλμα
Άξιο αναφοράς στα εκτός ημερησίας ήταν η μεταβίβαση μιας πρότασης του ΠΑΚΕΘΡΑ από τον κ. Βορίδη που αφορά τις παράνομες αφισοκολλήσεις. Συγκεκριμένα το ΠΑΚΕΘΡΑ εξεδήλωσε τη βούλησή του να συγκροτήσει μια ομάδα που θα καθαρίζει την πόλη από τις παράνομες αφισοκολλήσεις. Όμως ο κ. Μπένης του απάντησε ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει καθώς αρμόδια για να καταγράψει την παρανομία και να κάνει τη σχετική αναφορά στο δήμο είναι η αστυνομία.
Επίσης ο κ. Βορίδης θυμήθηκε το χαμένο άγαλμα του Αγνώστου στρατιώτη που σύμφωνα με φωτογραφικό ντοκουμέντο ήταν τοποθετημένο στην Ξάνθη (απέναντι από τον ΟΤΕ και καταστράφηκε από τους Βουλγάρους κατά την Βουλγαρική κατοχή και ζήτησε αν βρεθεί να γίνει αποκατάσταση. Ο κ. Μπένης είπε ότι το κεφάλι του αγάλματος βρέθηκε στο λιμάνι του Πόρτο Λάγος και είναι στην κατοχή του δήμου και υπάρχει μια τέτοια πρόθεση μακροπρόθεσμα.
 
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο συνάντησε ο περιφερειάρχης ΑΜΘ,Πρωτοσέλιδο

Ο κ. Τοψίδης συμμετείχε σε αποστολή από τη Ροδόπη, αποτελούμενη από τον μητροπολίτη Μαρωνε…