Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Ένα ίδρυμα για το Δημόκριτο που …ξέχασε τον Δημόκριτο!

Ένα ίδρυμα για το Δημόκριτο που …ξέχασε τον Δημόκριτο!

0
dimokritos 1
«Διεθνές Δημοκρίτειο Ίδρυμα». Ιδρύθηκε το 1975 και είναι σε λήθαργο 30 χρόνια!
Έχει δυο ακίνητα στην Π. Πόλη
 
Γίνεται προσπάθεια ν’ αλλάξει το καταστατικό και ν’ αξιοποιηθούν τα ακίνητα. Ο δήμος Αβδήρων θέλει να το αναλάβει
 
Μαριάννα Ξανθοπούλου
 
Ήταν μια φορά και ένα καιρό στην Ξάνθη ένα ίδρυμα για το Δημόκριτο τον Αβδηρίτη, τον μεγάλο φιλόσοφο και εφευρέτη της ατομικής θεωρίας. Ιδρύθηκε το 1975 μετά από πρωτοβουλία του τότε πρύτανη του νεοσύστατου τότε Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου (έτος λειτουργία 1974) Κογκέτσωφ και ονομάστηκε «Διεθνές Δημοκρίτειο Ίδρυμα». Το Ίδρυμα είχε έδρα την Ξάνθη και σκοπός του ήταν η προβολή της ιδέας του Δημόκριτου. Επικεφαλής του Ιδρύματος τέθηκε ο εκάστοτε μητροπολίτης Ξάνθης και στην Διοικούσα Επιτροπή συμμετείχαν και οι δήμαρχοι Ξάνθης και Αβδήρων. Όμως οι δραστηριότητές του είναι σχεδόν ανύπαρκτες ενώ παραμένει σχεδόν ανενεργό τα τελευταία τουλάχιστον 30 χρόνια!
 
«Ιερές» αντιθέσεις…
Το Ίδρυμα έχει στην ιδιοκτησία του δύο ακίνητα στην Π. Πόλη τα οποία αποκτήθηκαν από δωρεές κι αυτά παραμένουν αναξιοποίητα. Όπως μας πληροφόρησε ο πρόεδρος του Ιδρύματος μητροπολίτη Παντελεήμων εντός των προσεχών ημερών θα συγκαλέσει συνεδρίαση της επιτροπής για να πάρει αποφάσεις σχετικά με τον καταστατικό και την αξιοποίηση των ακινήτων. Ο κ. Παντελεήμων εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει ν’ αλλάξει το καταστατικό καθώς η προβολή της ιδέας του Δημόκριτου είναι συνυφασμένη με την ατομική θεωρία και ως εκ τούτου με την ατομική ενέργεια.
 
Ενδιαφέρεται να ενεργοποιήσει το Δημοκρίτειο Ίδρυμα ο Δήμος Αβδήρων
Ο Δήμαρχος Αβδήρων κ. Βασίλης Τσολακίδης ενημερώθηκε από τον μητροπολίτη κ. Παντελεήμονα για το θέμα και την προσπάθεια που γίνεται για την αλλαγή του καταστατικού και εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να ενεργοποιηθεί το Ίδρυμα και ν’ αναπτύξει δραστηριότητα προβάλλοντας τον Δημόκριτο και τη θεωρία του. Είπε μάλιστα ότι ήταν προεκλογική του εξαγγελία η ίδρυση ενός φορέα που θα αναδείξει την ιστορικότητα του δήμου με άξονα τον Δημόκριτο και την φιλοσοφική του σκέψη με απώτερο στόχο να γίνουν τα Άβδηρα ένας πόλος έλξης για τη διεθνή επιστημονική κοινότητα με τη διοργάνωση συνεδρίων και τη συμμετοχή διεθνούς κύρους επιστημόνων. Για το λόγο αυτό και επιζητεί την ενεργοποίηση του Δημοκρίτειου Ιδρύματος και όπως μας είπε ο δήμος προτίθεται να το αναλάβει.
 
Όταν ο Πριγκοζίν συνάντησε τον Δημόκριτο
Θυμίζουμε ότι σαν ιδέα η κατασκευή ενός συνεδριακού Κέντρου είχε ξεκινήσει επί εποχής του κοινοτάρχη Αβδήρων Δημήτρη Βουρβουκέλη ο οποίος προσκάλεσε και επισκέφτηκε τα Άβδηρα ο διάσημος νομπελίστας Φυσικός Πριγκοζίν, ο οποίος επισκεπτόμενος τον Αρχαιολογικό χώρο πλήρους συγκίνησης έσκυψε και φίλησε το χώμα και ζήτησε να του δοθεί η άδεια να περιπατήσει μόνος του μία ώρα στη γη όπου έζησε ο Δημόκριτος και να πάρει μαζί του λίγο χώμα από τον αρχαιολογικό χώρο!
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δυναμική παρουσία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στην Κοπεγχάγη

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, διεξήχθησαν αρκετές συναντήσεις με σκοπό την προώθηση της …