Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Διστακτικό ενδιαφέρον για την ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφων στην Ξάνθη

Διστακτικό ενδιαφέρον για την ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφων στην Ξάνθη

0
Ενημερώνονται οι δικηγόροι, αλλά δεν έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία
 
Έχουν πλέον τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν την ηλεκτρονική υπογραφή και την υπηρεσία ηλεκτρονικής κατάθεσης δικογράφων στο ΣτΕ και στο Πρωτοδικείο Αθηνών
 
 
Οι νέες τεχνολογίες μπαίνουν και στη ζωή των δικηγόρων, μέσω της δυνατότητας που τους παρέχεται να χρησιμοποιήσουν την ηλεκτρονική υπογραφή και την υπηρεσία ηλεκτρονικής κατάθεσης δικογράφων.
Το μόνο που πρέπει να κάνουν για να αποκτήσουν το αναγκαίο stick usb, το οποίο θα περιέχει την ηλεκτρονική υπογραφή τους, είναι να υποβάλουν σχετική αίτηση, μέσω της Τράπεζας Νομικών Πληροφοριών «Ισοκράτης» (www.dsanet.gr) του ΔΣΑ. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας, οι δικηγόροι θα είναι σε θέση να καταθέτουν δικόγραφα όπως αγωγές, προσφυγές, μηνύσεις και άλλα, από το Διαδίκτυο.
Αυτό σημαίνει ότι οι δικηγόροι πλέον μπορούν να γλιτώνουν τις πολύωρες ουρές, ειδικά στους μεγάλους δικηγορικούς συλλόγους, να καταθέτουν δικόγραφα απ’ όπου και αν βρίσκονται ενώ με αυτό τον τρόπο προσπερνούν και το πρόβλημα της απαραίτητης εύρεσης συναδέλφου για συνεργασία σε περίπτωση κατάθεσης δικογράφου σε άλλο πρωτοδικείο.
 
Σύντομη διαδικασία και αυτόματος έλεγχος
Μέχρι στιγμής η διαδικασία είναι δυνατή για ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφου στο Συμβούλιο της Επικρατείας και στο Πρωτοδικείο Αθήνας. Το κόστος για το stick ανέρχεται στα 22 ευρώ, ενώ το μέτρο αναμένεται να επεκταθεί άμεσα και σε άλλες πόλεις, όπως η Θεσσαλονίκη και η Πάτρα.
Με το ηλεκτρονικό σύστημα, ο δικηγόρος ελέγχεται για το εάν έχει πειθαρχική ποινή που δεν του επιτρέπει να δικηγορεί ή εάν τελεί σε αναστολή της δικηγορικής ιδιότητας, καθώς π.χ. έχει αναλάβει καθήκοντα υπουργού ή γενικού γραμματέα υπουργείου κ.λπ.
Όλα τα στοιχεία του δικηγόρου διαβιβάζονται από το ηλεκτρονικό σύστημα του ΔΣΑ στο δικαστήριο που θέλει ο δικηγόρος να κάνει την κατάθεση του δικογράφου και αυτομάτως ανοίγει η σελίδα του δικαστηρίου με συμπληρωμένα τα στοιχεία του, ενώ στη συνέχεια υπογράφει ηλεκτρονικά.
Το δικαστήριο στη συνέχεια αποστέλλει στο δικηγόρο ηλεκτρονικά υπογεγραμμένα το δικόγραφο με το αποδεικτικό κατάθεσης, καθώς και τα αντίγραφα που έχει ζητήσει προς επίδοση, ενώ ο ΔΣΑ ενημερώνει τον δικηγόρο και με SMS στο κινητό του για την επιτυχή ολοκλήρωση της κατάθεσης του δικογράφου και την ημερομηνία της δικασίμου.
Οσοι δικηγόροι δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία, μπορούν να εκπαιδευτούν δωρεάν για τον τρόπο χρήσης τόσο της ηλεκτρονικής υπογραφής όσο και της ηλεκτρονικής κατάθεσης δικογράφου.
 
Ενδιαφέρονται οι δικηγόροι της Ξάνθης, αλλά κανείς δεν εντάχθηκε ακόμη στο σύστημα
Στην Ξάνθη, όπως μας ενημερώνει η πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Κική Κιούση, η διαδικασία βρίσκεται ακόμη «στα σπάργανα». Οι δικηγόροι είναι διστακτικοί ακόμη, καθώς πρόκειται για μια νέα διαδικασία που απαιτεί τη χρήση των σύγχρονων τεχνολογιών, ενώ τίθεται και το ζήτημα της εξασφάλισης εχεγγύων για την ασφάλεια. Μέχρι στιγμής κανείς δεν έχει αυτή τη δυνατότητα, ωστόσο υπάρχει ενδιαφέρον και αρκετοί βρίσκονται στο στάδιο της ενημέρωσης, ώστε να ενταχθούν στο νέο σύστημα.
Εξάλλου, όπως σημειώνει η κ. Κιούση, ο σύλλογος της Ξάνθης είναι μικρός κι έτσι δεν υπάρχει άμεσο πρόβλημα με ουρές για την κατάθεση δικογράφου, ενώ οι περισσότεροι δικηγόροι έχουν αναπτύξει συνεργασίες με συναδέλφους σε άλλες πόλεις, ώστε να εξυπηρετούνται.
Παρόλα αυτά, η κ. Κιούση προσθέτει ότι και αυτή η διαδικασία θα συμβάλει στην εξυπηρέτηση των δικηγόρων μέσω των νέων τεχνολογιών, όπως σπουδαίας χρησιμότητας ήταν και η σύνδεση των δικηγορικών συλλόγων με το Εφετείο πριν περίπου ένα χρόνο. «Συνεισφέραμε και οικονομικά όλοι οι σύλλογοι, ώστε να υπάρχει διασύνδεση με το Εφετείο κι έτσι σήμερα μπορούμε να παρακολουθούμε την πορεία του δικογράφου για τις ποινικές και αστικές υποθέσεις», αναφέρει η κ. Κιούση, σχολιάζοντας ότι επρόκειτο για μία απαίτηση υπό το φόβο της σύντμησης των υπηρεσιών, που ενδέχεται να δημιουργήσει νέες δυσκολίες στην άσκηση του επαγγέλματός τους.
 
Ελένη Διαφωνίδου

ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Φύσηξε» και γεμίσαμε σκόνη στην Ξάνθη

Καλυμμένα τα αυτοκίνητα, οι δρόμοι και τα μπαλκόνια – Μιλά ο καθηγητής ΔΠΘ και Διευθυντής …