Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Αφιερώματα Άρχισε το Ραμαζάνι με νηστεία και προσευχή

Άρχισε το Ραμαζάνι με νηστεία και προσευχή

0
Ramazani-empros
Ένας ξεχωριστός μήνας αγάπης και ελεημοσύνης για κάθε μουσουλμάνo
 
Ευχές του μουφτή Εμίν Μεμέτ Σινίκογλου και του βουλευτή Χ. Ζεϊμπέκ
 
Μαριάννα Ξανθοπούλου
 
Σε περίοδο νηστείας και προσευχής βρίσκονται οι μουσουλμάνοι συμπολίτες μας καθώς έχει αρχίσει από χθες 9 Ιουλίου μια από τις μεγαλύτερες θρησκευτικές γιορτές της μουσουλμανικής θρησκείας, το Ραμαζάνι.
 
Γιορτή της νηστείας και της προσευχής
Είναι η Γιορτή της νηστείας και της προσευχής και η πνευματική όψη της νηστείας ορίζει απαγόρευση του ψέματος, του κουτσομπολιού, της εξαπάτησης και γενικά όλων των αρνητικών χαρακτηριστικών των ανθρώπων. Όπως ορίζεται στο Κοράνι η νηστεία είναι μία αυστηρή πράξη βαθιάς προσωπικής λατρείας κατά την οποία οι Μουσουλμάνοι επιδιώκουν το υψηλότερο επίπεδο συνειδητοποίησης του Θείου. Η νηστεία αυτή έχει σκοπό να βοηθήσει τους Μουσουλμάνους να μάθουν την αυτοπειθαρχία, την εγκράτεια, τη γενναιοδωρία αλλά και την υπομονή. Τους θυμίζει επίσης το πόσο υποφέρουν οι φτωχοί, εκείνοι που σπάνια τρέφονται καλά ή δε βρίσκουν το κατάλληλο φαγητό.
Κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού οι μουσουλμάνοι έχουν καθολική νηστεία (ούτε νερό, ούτε κάπνισμα) από τις 3.45 το πρωί και καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και μόνο όταν δύει ο ήλιος μπορούν να φάνε και να πιουν. Η νηστεία αυτή στόχο έχει να διδάξει στους πιστούς την εγκράτεια, την υπομονή, τη μετριοφροσύνη, την πνευματικότητα, αλλά και να τους θυμίζει τα θρησκευτικά τους καθήκοντα. Έτσι καθημερινά επισκέπτονται το τζαμί και προσεύχονται (ταραβίς) μαζί με τον Ιμάμη Διαρκεί 30 μέρες και κορυφώνεται στις 8 Αυγούστου με την τριήμερη γιορτή του Ραμαζάν Μπαϊράμ.
 
Ευχές του μουφτή Εμίν Μεμέτ Σινίκογλου
Ο σοφολογιώτατος κ. Σινίκογλου εύχεται στους μουσουλμάνους συμπολίτες μας: , «Καλές Προσευχές», «Να συγχωρεθούν οι αμαρτίες σας», «Να διαβάσετε το Κοράνι και ακούσετε τα λόγια του Ιμάμη», «Καλό Ραμαζάνι»!
 
Χ. Ζεϊμπέκ: «Η αλληλεγγύη είναι το βαθύτερο νόημα της νηστείας»
Την φιλοσοφική και πνευματική διάσταση της νηστείας αναλύει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Χουσεϊν Ζεϊμπέκ: «Η νηστεία για τους μουσουλμάνους είναι περισσότερο μια άσκηση ψυχής. Η βαθύτερη επιδίωξη είναι να μας κάνει να σκεφτούμε πιο βαθιά. Να σκεφτούμε και να προβληματιστούμε για τις αδικίες που γίνονται στον κόσμο. Δεν μπορεί να τρως εσύ όταν ο διπλανός σου πεινάει. Πρόκειται για μια έκφραση κοινωνικής αλληλεγγύης που στις μέρες μας έχει την επίκαιρη σημασία. Η αλληλεγγύη είναι το βαθύτερο νόημα της νηστείας. Ο πλούσιος πρέπει να μοιράζει ένα μέρος από τα πλούτη του στους φτωχούς. Σ’ ένα κόσμο που υπάρχει τόση αδικία, φτώχεια και αίμα εύχομαι ο θεός να φωτίσει τους ηγέτες και να επικρατήσει αυτό που θέλουν όλες οι θρησκείες. Η αγάπη, η αλληλεγγύη στο συνάνθρωπο»!
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αφιερώματα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Βιβλιοπρόταση της Πέμπτης: «Η Αμερικάνικη Εξωτερική Πολιτική και οι Διανοητές της» του Πέρι Άντερσον

Η ιστορική συγκρότηση, η ευρύτητα προοπτικής και η απομυθοποιητική προδιάθεση του Π. Άντερ…