Σε σκουπιδότοπο μετατρέπεται ο χώρος της Λαϊκής Αγοράς κάθε Σάββατο μεσημέρι
Ενέργειες για την αντιμετώπιση των αδέσποτων στην πόλη
Αρκετά είναι τα παράπονα που κάνουν οι πολίτες της Ξάνθης τόσο για την εικόνα που έχει ο χώρος της Λαϊκής Αγοράς μετά το καθιερωμένο «παζάρι» κάθε Σάββατο, όσο και για τις αγέλες αδέσποτων ζώων που έχουν δημιουργηθεί στην πόλη, μέλη των οποίων πολλές φορές έχουν επιτεθεί σε πολίτες.
Οι μικροπωλητές αρνούνται να καθαρίσουν το χώρο τους
Σε όλους του νομούς οι μικροπωλητές είναι υπεύθυνοι να διατηρήσουν καθαρό το χώρο που τους παρέχεται προκειμένου να στήσουν την πραμάτεια τους. Όχι, όμως, και σε αυτούς στη Λαϊκή Αγορά της Ξάνθης. Εάν περάσει κανείς από το χώρο του «παζαριού» το Σάββατο το μεσημέρι θα αντικρίσει πεταμένα σκουπίδια παντού και καμιά δεκαριά υπαλλήλους να προσπαθούν να βάλουν μια «τάξη». Το «Ε» επικοινώνησε με τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας κ. Θεοδωρίδη Τάσο προκειμένου να διερευνήσει το θέμα. «Έχω ασχοληθεί με αυτό το θέμα και στο παρελθόν. Πέρασα προσωπικά από όλους τους μικροπωλητές μέσα στο παζάρι έναν-έναν και τους είπα ότι θα καθαρίζουν τους χώρους. Τελικά το εγχείρημα αυτό δεν πέτυχε» δηλώνει ο κ. Θεοδωρίδης και συμπληρώνει «ήταν να τους βάλουμε το πρόστιμο που είχαμε καθορίσει, αλλά δυστυχώς ούτε αυτό πέτυχε».
Στη συζήτηση μαζί του ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας εκφράζει την επιθυμία του να μπορούσε να φύγει το παζάρι από τις αρμοδιότητες του καθώς, όπως λέει ο ίδιος «του δένει τα χέρια». «Κάθε Σάββατο πρέπει να απασχολώ γύρω στους 10-12 υπαλλήλους και οχήματα προκειμένου να καθαρίσουμε το χώρο. Το γεγονός αυτό πλήττει οικονομικά το Δήμο αλλά δημιουργεί και επιπλέον προβλήματα. Με το να δουλεύουν το Σάββατο οι υπάλληλοι υποχρεωνόμαστε να τους δίνουμε ρεπό τη Δευτέρα, η οποία όμως, είναι μια εξίσου δύσκολη μέρα καθώς προηγείται σαββατοκύριακο και ο όγκος των σκουπιδιών είναι διπλάσιος και τριπλάσιος» δηλώνει ο ίδιος. Ως απάντηση στην πρόταση της κοινωνίας και της εφημερίδας, η οποία προβλέπει τη μη ανανέωση της άδειας πώλησης των μικροπωλητών που δεν συγκεντρώνουν τα σκουπίδια τους σε σακούλες και την αυτόματη απομάκρυνση τους από το χώρο, ο κ. Θεοδωρίδης απαντά «δυστυχώς δεν έχουμε βρει μια συγκεκριμένη φόρμουλα να εφαρμόσουμε. Για να πετύχουμε αυτό που συμβαίνει στους άλλους νομούς πρέπει να επεμβαίνει συνέχεια η δημοτική αστυνομία, κάτι που, όμως, δεν είναι εφικτό καθώς δεν προλαβαίνει λόγω των υπόλοιπων υποχρεώσεων της».
Η δικαιολογία του Αντιδημάρχου Καθαριότητας, όμως, αποδεικνύεται φθηνή αν λάβει κανείς υπόψη του ότι η υλοποίηση της παραπάνω πρότασης, την οποία είχε ξεκινήσει η πρώην Δήμαρχος Αβδήρων, κ. Εύα Τσακίρη, έχει εφαρμοστεί με μεγάλη επιτυχία στο παζάρι του Πόρτο Λάγος. Επιπλέον, είναι γνωστό ότι ο χώρος της Λαϊκής Αγοράς Ξάνθης είναι αριθμημένος, οπότε είναι εύκολο για την δημοτική αστυνομία να ανακαλύψει τους παραβάτες.
Πάνω από 1.000 αδέσποτα εκτιμά ο κ. Θεοδωρίδης
Έχοντας υπόψη τη δημιουργία του κυνοκομείου στην Αλεξανδρούπολη, το οποίο χρηματοδοτείται από πρόγραμμα του ΕΣΠΑ και δεδομένης της κατάστασης που επικρατεί στην πόλη μας εξαιτίας των αδέσποτων, τα οποία έχουν σχηματίσει αγέλες και έχουν επιτεθεί, μάλιστα, σε αρκετούς πολίτες, ρωτήσαμε τον κ Θεοδωρίδη αν προβλέπεται ένα τέτοιο έργο για την Ξάνθη. Ο ίδιος δήλωσε ότι αυτή την περίοδο δεν «τρέχει κάποιο πρόγραμμα» και ότι προσπαθεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με στειρώσεις.
«Με την βοήθεια των συλλόγων ΦΟΞ και ΣΩΖΩ και κάποιων κτηνιάτρων, έχουμε ξεκινήσει στειρώσεις. Ήδη έχουν στειρωθεί 7 ζώα και αναμένεται να στειρωθούν τις επόμενες μέρες άλλα 3. Στη συνέχεια θα τα επιστρέψουμε στον τόπο που τα έχουμε συλλέξει και θα ξεκινήσουμε να στειρώνουμε και να κάνουμε αντιλυσσικό εμβόλιο, αρχικά στα επιθετικά ζώα κάθε αγέλης και μετά στα υπόλοιπα. Όλα αυτά θα γίνουν με ανάθεση έργου καθώς δεν μπορούμε να περιμένουμε την έγκριση από το υπουργείο, η οποία είθισται να καθυστερεί» αναφέρει ο ίδιος και καταλήγει «εύχομαι αυτές οι ενέργειες σε βάθος χρόνου να επιτρέψουν την μείωση του αριθμού των αδέσποτων ζώων».
Γ.Τ.