Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Νέο παζάρι με 404 θέσεις μικροπωλητών στην Ξάνθη

Νέο παζάρι με 404 θέσεις μικροπωλητών στην Ξάνθη

0
epitropi pz 7 13 1-web
Εγκρίθηκε η πρώτη φάση της μελέτης από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής
 
Αυξάνονται οι θέσεις στην πλατεία Εμπορίου. Φεύγουν οι πάγκοι από την οδό Ύδρας. Μελετητής και Βασιλούδης συμφώνησαν να διατηρηθεί το ανατολίτικο στυλ του παζαριού
 
  epitropi pz 7 13 3-web
Με το δήμαρχο χαμογελαστό για τη νίκη της τοπικής ομάδας και άρτι αφιχθέντα (λίγες ώρες πριν) από το Μπέλφαστ της Ιρλανδίας, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής η συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής.
Κύριο θέμα που τέθηκε ήταν η έγκριση της πρώτης φάσης της μελέτης για τις πρότυπες λυόμενες κατασκευές του παζαριού της Ξάνθης, μέσω μιας νέας χωροθέτησης που θα περιλαμβάνει και αλλαγές στις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.
 
Θα αξιοποιηθεί η νησίδα, θα γίνει χώρος ανάπαυσης, δεν θα κοπούν δέντρα
Παρών στη συνεδρίαση ήταν ο μελετητής τοπογράφος Πασχάλης Γώγος, ο οποίος παρουσίασε με λεπτομέρειες την πρόταση που επιλέχθηκε ανάμεσα σε πέντε από τις τεχνικές υπηρεσίες. Πρόκειται για μία νέα χωροθέτηση 404 θέσεων για εκθέτες στον αμιγώς χώρο του παζαριού, στην πλατεία Εμπορίου, που θα περιλαμβάνει κυκλικό κόμβο στην ανατολική πλευρά, ελικοειδή διάδρομο από το κέντρο, όπου βρίσκεται η νησίδα σήμερα και τα υφιστάμενα δέντρα που θα διατηρηθούν. Οι πάγκοι φεύγουν, σύμφωνα με το σχέδιο από τις οδούς Ύδρας, Θήρας και Κλεμανσώ, και κατασκευάζονται λυόμενα (τα οποία ακόμη δεν έχουν σχεδιαστεί) με μέγεθος 3,5Χ3,5. Οι θέσεις στάθμευσης διατηρούνται ως έχουν, θα δημιουργηθεί ένας χώρος ανάπαυσης με βρύσες και παγκάκια, ενώ, με βάση πρόταση του δημάρχου, να τοποθετηθεί και ένα stand πρώτων βοηθειών στην ανατολική είσοδο. Η κεντρική δίοδος για τους πεζούς είναι πλάτους 3,5 μέτρων, όμως υπάρχει περίπτωση να καταργηθούν περίπου 16 θέσεις μικροπωλητών για να διαπλατυνθεί λίγο ο δρόμος, ώστε να είναι πιο άνετη η κίνηση των επισκεπτών του παζαριού. Ο Χρίστος Πούλιος σημείωσε ότι θα πρέπει να γίνουν οι σχετικές συνεννοήσεις, ώστε πριν την έναρξη της υλοποίησης να γίνουν όλα τα έργα υποδομής δήμου, ΔΕΥΑΞ και ΔΕΚΟ, ωστόσο ο μελετητής σχολίασε ότι με βάση το διαγωνισμό δεν υπήρχε πρόβλεψη για μηχανολογική μελέτη. Ο Ηλίας Βασιλούδης επεσήμανε ότι θα πρέπει μεν να υιοθετηθεί ένα λειτουργικό στυλ, αλλά είναι σημαντικό να διατηρηθεί και ο ανατολίτικος χαρακτήρας του παζαριού της Ξάνθης, θέση με την οποία συμφωνεί απόλυτα και η μελετητική ομάδα.
 
Αδράνεια για τον τουρισμό
Η επιτροπή αποφάσισε ακόμη τη μεταφορά περιπτέρου στην οδό Μιαούλη, με το δήμαρχο να τονίζει ότι πρόκειται για την αρχή μιας σειράς από μετακινήσεις για όσα περίπτερα ενοχλούν. Ο ιδιοκτήτης θα πρέπει εντός τριμήνου από την κοινοποίηση της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου να προβεί στη μετακίνηση. Ακόμη, έγινε γνωστό ότι στο πλαίσιο έργου στην οδό Ανδρέου Δημητρίου θα διακοπεί για λίγες ημέρες η κυκλοφορία.
Στη συζήτηση που ακολούθησε ο Ηλίας Βασιλούδης ζήτησε στοιχεία για τις εισπράξεις του δήμου από την ενοικίαση του υπαίθριου αμφιθέατρου σε θιάσους και κατά πόσο καλύπτουν τα έξοδα καθαριότητας. Ακόμη, έθεσε το θέμα της γενικότερης μέριμνας για δημόσιες τουαλέτες από την πλευρά του δήμου και κυρίως στην Παλιά Πόλη, μέσω μιας καλαίσθητης ξύλινης κατασκευής ενδεχομένως, καθώς και της αξιοποίησης των λίγων έστω τουριστών που καταφτάνουν στην Καβάλα με κρουαζιερόπλοια και επισκέπτονται και την Ξάνθη. «Πέρυσι ήρθαν περίπου 600 άτομα. Μπορούμε να οργανωθούμε, ας μην χάνουμε αυτές τις ευκαιρίες», σημείωσε ο κ. Βασιλούδης. Ο δήμαρχος ανέφερε ότι η αρμόδια τουριστική υπηρεσία του δήμου υπάρχει στα χαρτιά, αλλά δεν είναι στελεχωμένη και ότι πράγματι όλη η δουλειά στην τουριστική προώθηση γίνεται από 2-3 ιδιώτες. Πάντως σχολίασε την αύξηση τουριστών από τη Ρωσία μέσω των πτήσεων από την Αγία Πετρούπολη και τη Μόσχα προς την Αλεξανδρούπολη.
 
Ελένη Διαφωνίδου

ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο συνάντησε ο περιφερειάρχης ΑΜΘ,Πρωτοσέλιδο

Ο κ. Τοψίδης συμμετείχε σε αποστολή από τη Ροδόπη, αποτελούμενη από τον μητροπολίτη Μαρωνε…