Σχόλια 31/7/13

0
Φέτος το καλοκαίρι το δίλημμα των διακοπών είναι: «να πάω να πνιγώ στη θάλασσα ή να πέσω από κανένα βουνό;»
 
 
Κοροϊδία
 Μας κοροϊδεύουν κανονικά λοιπόν στην Κομισιόν (και μαζί τους και η κυβέρνηση), όταν μας λένε ότι η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης που είχε επιβληθεί με συντελεστές 1 έως 4% σαν προσωρινή, θα παραταθεί μέχρι το 2016!
Ακόμη, η ίδια έκθεση αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να ισχύσει και το 2014 το χαράτσι που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.
Μας κοροϊδεύουν χωρίς ντροπή. Και καθίστανται αναξιόπιστοι πέρα για πέρα. Δυστυχώς…
«Ε»
 
Μικρός σεισμός
 Σεισμός μικρής έντασης, 4,6 της κλίμακας Ρίχτερ εκδηλώθηκε τις πρωϊνές ώρες χθες, γύρω στις 8.30, στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαμοθράκης και Ίμβρου.
Ο σεισμός δεν έγινε ιδιαίτερα αισθητός στους κατοίκους των γύρω νομών, διότι εκδηλώθηκε στη θαλάσσια περιοχή. Ζημιές δεν σημειώθηκαν και οι κάτοικοι Σαμοθράκης δεν ανησύχησαν ιδιαίτερα.
«Ε»
 
Πυρά κατά ΥΜΑΘ
 Η τρόικα εκφράζει ορισμένες αμφιβολίες για την…αναγκαιότητα ύπαρξης του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης, το οποίο μαζί με τους εποπτευόμενους φορείς, απασχολεί περί τα 712 άτομα.
Συγκεκριμένα, στην κεντρική δομή του υπουργείου απασχολούνται 392 εργαζόμενοι σε υπηρεσίες που αλληλοκαλύπτονται με τις υπηρεσίες των «καλλικρατικών» δήμων και της περιφέρειας, οι οποίοι θα μπορούσαν να βοηθήσουν την κυβέρνηση να βρει τους 5.500 εργαζόμενους που υπολείπονται από το στόχο των 12.500 μέχρι τον Οκτώβριο.
Ειδικότερα, η τρόικα έκρινε, σε συζήτηση που ξεκίνησε τον προηγούμενο Φεβρουάριο, ότι «η κυβέρνηση μπορεί να ζήσει και χωρίς τις υπηρεσίες του ΥΜΑΘ»για να πάρει τότε ιδιαίτερα σκληρές απαντήσεις από την κυβέρνηση, οι περισσότερες από τις οποίες σχετίζονταν με «εθνικούς λόγους» και «πολιτικούς συμβολισμούς». Τώρα όμως, που οι «εθνικοί λόγοι» ταυτίζονται με την επιβίωση της χώρας, η οποία δεν είναι άλλη από την αποφυγή της πτώχευσης – εκβιασμό, τι στάση θα κρατήσει η κυβέρνηση; Προφανώς στάση…Κολλιάτσου.
«Ε»
 
Περί αφισορύπανσης
 Η αφισορύπανση δεν είναι Ξανθιώτικο φαινόμενο. Υπάρχει παντού και δύσκολα ελέγχεται, ειδικά τώρα που δεν υπάρχει και Δημοτική Αστυνομία. Αποτελεί όμως, καλώς ή κακώς, εικόνα της πόλης όχι για τίποτε άλλο, αλλά γιατί οι αφίσες βρίσκονται στο ύψος των ματιών και προκαλούν κακή εντύπωση.
Κατά τ’ άλλα η Ξάνθη συγκαταλέγεται στις καθαρές πόλεις. Μια βόλτα στην Πάτρα, για παράδειγμα, θα σας πείσει.
«Ε»
 
 Φιλο-ναζί
 Πού να κυκλοφορήσεις και να πας με ποιους μαζί, όταν ο ένας στους δέκα είναι φιλο-ναζί;
 VEN. KAR.
 
 Ιερό φως!
 Κλεισμένοι μέσα στο κονάκι της Μονής Εσφιγμένου παραμένουν οι μοναχοί της παλαιάς Αδελφότητας της μονής, αρνούμενοι να δεχθούν την δικαστική απόφαση που δικαιώνει τη Νέα Αδελφότητα και της επιτρέπει να εισέλθει στη Μονή.
Οι μοναχοί αφού έπαιξαν…ιερό ξύλο με τους αστυνομικούς που προσπάθησαν να επιβάλλουν το νόμο, στη συνέχεια ταμπουρώθηκαν στα κελιά τους και δεν δίστασαν να απαντήσουν με μολότωφ (!!!) στις προσπάθειες των αστυνομικών να ανοίξουν την πόρτα.
Οι ίδιοι βέβαια αρνήθηκαν ότι πέταξαν μολότωφ, παρά μόνο στουπί, ενώ υπάρχουν φωτογραφίες που επιβεβαιώνουν το γεγονός. Βέβαια, σε ιερούς χώρους όπως της Μονής Εσφιγμένου θαύματα συμβαίνουν συχνά. Ίσως «ιερό φως» να άναψε το φυτίλι στο μπουκάλι που εκτοξεύθηκε με θεία παρέμβαση προς τους αστυνομικούς!
Τι να πει πια κανείς για την έξαρση της βίας το τελευταίο διάστημα; Όταν οι «άνθρωποι του θεού» συμπεριφέρονται σαν τους νεαρούς αναρχικούς των Εξαρχείων, επιτιθέμενοι με πέτρες και μολότωφ σε αστυνομικούς, είναι να απορεί κανείς με το τι άλλο μπορεί να δούμε σ’ αυτή την άμοιρη χώρα…
 
Καφές κατά της κατάθλιψης
 Πολλοί υποστηρίζουν πως νιώθουν καλά μόνο αν πιουν καφέ. Δεν γνωρίζουν όμως ότι δεν πρόκειται απλά για μία συνήθεια βαθιά ριζωμένη στο τελετουργικό του πρωινού, αλλά για κάτι που επιβεβαιώνεται και ιατρικά. Σύμφωνα με μελέτη του Χάρβαρντ το συγκεκριμένο ρόφημα έχει και αντικαταθλιπτική δράση, αφού μειώνει τις αυτοκτονίες.
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο World Journal of Biological Psychiatry, επανεξέτασε αποτελέσματα τριών μεγάλων ερευνών που έχουν γίνει στις ΗΠΑ. Σε αυτές έγινε σύγκριση ανάμεσα σε ενήλικες που κατανάλωναν 2-4 κούπες καφέ την ημέρα με άλλους που έπιναν λιγότερο ή καθόλου. Εξετάζοντας 200.000 ανθρώπους σε 16 χρόνια, η μελέτη έδειξε πως ο κίνδυνος αυτοκτονίας μειώνεται κατά το ήμισυ, τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες, για εκείνους που καταναλώνουν έως και 400 μικρογραμμάρια καφεΐνης την ημέρα.
Αυτό θεωρείται πως συμβαίνει καθώς η συγκεκριμένη ουσία επηρεάζει τους νευροδιαβιβαστές και αυξάνει την παραγωγή σεροτονίνης και ντοπαμίνης στον οργανισμό, που επιδρούν ως ήπια αντικαταθλιπτικά. Παλιότερες μελέτες είχαν αποδείξει πως ο καφές περιόριζε την κατάθλιψη στις γυναίκες, αλλά είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται η σχέση του με τις τάσεις αυτοκτονίας.
 
 Η εγκυμοσύνη ντροπή στην Τουρκία!
 «Η εγκυμοσύνη δεν είναι ντροπή» διαδήλωσαν χθες στην πλατεία Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη έγκυες, διαμαρτυρόμενες για τις δηλώσεις ενός στοχαστή των Σούφι, που είπε στην κρατική τηλεόραση ότι είναι «ντροπή» για τις μέλλουσες γυναίκες να εμφανίζονται στο κοινό.
Οι έγκυες γυναίκες μαζί με τους συζύγους τους, οι οποίοι φορούσαν μαξιλάρια κάτω από τις μπλούζες τους, αψήφησαν τις δηλώσεις του Ομέρ Τουγκρούλ Ιναντσέρ πως δεν πρέπει να κάνουν «βόλτες», τραγουδώντας «το σώμα μας είναι δικό μας»
Ο Ιναντσέρ κατά τη διάρκεια μιας καθημερινής εκπομπής είχε δηλώσει, μεταξύ άλλων: «Κατά τον έβδομο ή όγδοο μήνα της εγκυμοσύνης τους, οι μέλλουσες μητέρες μπορούν να βγαίνουν έξω με τους συζύγους τους με το αυτοκίνητο για να πάρουν λίγο καθαρό αέρα. Συνήθως τις απογευματινές ώρες. Τώρα όμως, όλα είναι στην τηλεόραση. Είναι ντροπή. Δεν είναι ρεαλισμός, είναι ανηθικότητα».
Παρά την καθησυχαστική ανακοίνωση του υπουργείου Θρησκευμάτων της Τουρκίας ότι «το Ισλάμ δεν απαιτεί την απομόνωση των εγκύων γυναικών», ωστόσο αυτό δεν ήταν αρκετό να κατευνάσει τα πνεύματα, που εξακολουθούν να είναι τεταμένα στη γειτονική μας χώρα, ανάμεσα σε ισλαμιστές και φιλελεύθερους πολίτες που ξεσπούν με κάθε ερέθισμα…
 
Μήπως είναι πρόκληση;
 450.000 ευρώ πρόκειται να δώσει η ΔΕΥΑΞ (δηλαδή εμείς) για να κατασκευάσει δίκτυο υδροδότησης προκειμένου να υδροδοτηθεί ένα μόνο κτίριο, η Μονάδα Ανοιχτής Φροντίδας Ηλικιωμένων «Άγιος Παντελεήμων». Πρόκειται για την Μονάδα που φέρει τη σφραγίδα του Μητροπολίτη Ξάνθης κ. Παντελεήμονα και έγινε με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Η προκήρυξη του διαγωνισμού δημοσιεύεται σήμερα και το έργο αφορά μεταφορά νερού από τη δεξαμενή της Καλαμούς στο κτίριο. Υπενθυμίζουμε ότι είναι ένα υπερσύγχρονο κτίριο το οποίο όμως ως προς τη χρήση του θα περιορίζεται στη μονοήμερη φιλοξενία των ηλικιωμένων και σε ιατρική περίθαλψη αυτών αν χρειάζεται και όχι σε μόνιμη διαμονή. Και το ερώτημα που εγείρεται εύλογα είναι: Μήπως τέτοιες εποχές που ο κόσμος έχει να πληρώσει ένα σωρό φόρους και χαράτσια είναι πρόκληση να διατίθενται τόσα χρήματα και να επιβαρύνεται ο δημότης για να υδροδοτηθεί ένα κτίριο το οποίο θα εξυπηρετεί ένα πολύ συγκεκριμένο αριθμό ηλικιωμένων απλά και μόνο για φιλοξενία και χωρίς ακόμη να διευκρινιστεί με ποιο προσωπικό θα λειτουργήσει και ποιος θ’ αναλάβει τη μισθοδοσία του;
Μ.Ξ.
 
 Τα όμορφα κτίρια όμορφα…ρημάζουν!
 Πολύ φοβάμαι ότι το πρακτικό πνεύμα αλλά κυρίως ο σχεδιασμός και το όραμα εκλείπουν από την τοπική αυτοδιοίκηση και όχι μόνο βέβαια …Και αναφέρομαι στο φαινόμενο, οι δήμαρχοι να διαθέτουν ένα σωρό χρήματα για να αναπαλαιώνουν κτίρια χωρίς προηγουμένως να έχουν σκεφτεί τι θα τα κάνουν. Και αφού τελειώσουν και εγκαινιαστούν να παραμένουν κλειστά και να ρημάζουν αφού δεν έχει βρεθεί ο τρόπος πως θα αξιοποιηθούν. Πολλά τα παραδείγματα στην πόλη μας αλλά και το πιο πρόσφατο με τον αλευρόμυλο στα Άβδηρα. Και πολύ σωστά η χρήση του προβληματίζει έντονα τον δήμαρχο κ. Τσολακίδη. Τι νόημα έχει ένα κτίριο απλά να έχει μόνο αισθητική χρήση και να αναβαθμίζει μια περιοχή όταν αυτή δεν συνοδεύεται με λειτουργική χρήση που θα έχει ανταποδοτικό όφελος στο δήμο και στην τοπική κοινωνία;
Μήπως θα’ πρεπε δηλαδή πρώτα ν’ αποφασίσουμε πως θα το λειτουργήσουμε ένα κτίριο και μετά να το φτιάξουμε;
Μ.Ξ.
 
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Ερώτηση που ζητά απάντηση Ερώτηση από τακτικό αναγνώστη της στήλης για ένα σοβαρό θέμα της…