Σχόλια 26/7/13

0
Κατά 6% φτωχότεροι γίναμε το πρώτο τρίμηνο του 2013! Και συνεχίζουμε την κατηφόρα…
 
 
Λίγη φροντίδα και ανθρωπιά
 Ανάμεσά μας ζει και κινείται εδώ και χρόνια ένας συμπολίτης μας, νέος σχετικά στην ηλικία, γόνος μιας από τις ιστορικότερες οικογένειες της πόλης, αυτής των Κουγιουμτζόγλου.
Πρόκειται για το Λάζαρο Κουγιουμτζόγλου, που «ζει» στο διαμέρισμά του επί της 40 Εκκλησιών 38. Ζει μόνος του μετά το θάνατο των γονιών του, με διαταραγμένη ψυχολογία, πάμφτωχος, χωρίς εισόδημα. Δύο φορές τον πήγαν σε ψυχιατρική κλινική και μετά από λίγο έφυγε μόνος του.
Γυρίζει στην πόλη αξύριστος, μοναχικός. Παλαιότερα «πουλούσε» ζώνες και άλλα είδη, τώρα το σταμάτησε κι αυτό. Δεν είναι επικίνδυνος, δεν πολυμιλάει, ζει μάλλον στο δικό του κόσμο. Έχει έναν ανεψιό στην Καβάλα που ελάχιστα ενδιαφέρεται.
Η όλη αυτή εμφάνιση, τρόπος ζωής ενός Κουγιουμτζόγλου, που τόσα πρόσφερε στον τόπο η οικογένειά του, προκαλεί θλίψη. Και βέβαια μια ανθρώπινη υποχρέωση του δήμου Ξάνθης να φροντίσει γι’ αυτόν τον μοναχικό άνθρωπο. Του οποίου ο πατέρας, πριν λίγα χρόνια παραχώρησε στο δήμο μας ένα ακίνητο…
«Ε»
 
Έφυγε ο Νίκος Μαμαγκάκης
 Σε ηλικία 84 ετών έφυγε τα ξημερώματα ο συνθέτης Νίκος Μαμαγκάκης. Έγραψε μουσική για το θέατρο, τον κινηματογράφο, την τηλεόραση, όπερες, κύκλους τραγουδιών, έργα για ορχήστρες και άλλα.
Υπήρξε εμπνευσμένος δημιουργός που έδωσε μουσικά έργα που έμειναν στην ιστορία της ελληνικής μουσικής.
«Ε»
 
Γιαννίτσης –Πολυζωγόπουλος
 Θα ξεκινήσω από μία δήλωση του σημερινού υπουργού Εργασίας κ. Βρούτση. Ο οποίος είπε ωμά και ρεαλιστικά πως το ασφαλιστικό σύστημα δεν είναι βιώσιμο.
Λόγια λίγα, με νόημα και δυστυχώς, ειδικό βάρος για τους ασφαλισμένους, οι οποίοι ήδη βιώνουν τη μείωση των συντάξεων, των εφάπαξ και των παροχών των Ταμείων τους.
Τα παλιά μπερεκέτια, πάνε τελείωσαν. Τώρα ήρθε η ώρα για λύσεις που πονάνε. Κι αυτό, γιατί, πριν χρόνια, όταν ο Σημίτης ως πρωθυπουργός ανέθεσε στον υπουργό Εργασίας Τάσο Γιαννίτση να προτείνει λύση για το Ασφαλιστικό τότε, οι συνδικαλιστές, με επικεφαλής τον τότε πρόεδρο της ΓΣΕΕ Πολυζωγόπουλο, φώναζαν, απειλούσαν, έβριζαν και λοιδορούσαν τον Γιαννίτση και τις προτάσεις του.
Οι οποίες βέβαια μετά από αυτήν την υποδοχή έμειναν στο συρτάρι. Δυστυχώς για τη χώρα. Διότι εάν ξεκινούσε από τότε η διαδικασία αλλαγών σιγά-σιγά, δεν θα έφθανε σ’αυτά τα σημερινά χάλια το Ασφαλιστικό.
-Πικρή αλήθεια δυστυχώς…
«Ε»
 
Πότε εκλογές;
 Το ερώτημα δεν είναι για τις δημοτικές εκλογές. Αυτές, πάει έχουν κλείσει κατά 90-95% και θα γίνουν το Μάιο του 2014. Ο λόγος για τις βουλευτικές. Οι οποίες θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας σίγουρα, δηλαδή το Μάιο του 2016.
Μια περίπτωση υπάρχει ν’ αλλάξει η ημερομηνία, εάν τα κόμματα δεν τα βρουν για την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Κι αυτό θα γίνει τον Μάρτιο του 2015.
Σας ενημερώνω για να γνωρίζετε τι μπορεί και πότε θα υπάρχει η δυνατότητα διεξαγωγής εκλογών. Σαμαράς, πάντως, Βενιζέλος, Καμμένος και Κουβέλης, δεν θέλουν με τίποτε πρόωρες εκλογές.
«Ε»
 
Να κλείσουν οι χωματερές
 Το επανέλαβε για πολλοστή φορά ο επίτροπος για την Περιφερειακή Ανάπτυξη Γιοχάνες Χαν. Είπε και πάλι ο άνθρωπος πως πρέπει να κλείσουν στη χώρα μας οι χωματερές.
Αυτός το λέει και το ξαναλέει, εμείς, η κυβέρνηση, οι υπουργοί, το ακούν (δεν είναι βέβαιο τελικά), αλλά δεν γίνεται τίποτε προς την κατεύθυνση επίλυσης του θέματος.
Τόσο ο νομός μας, όσο και η χώρα ολόκληρη, είναι γεμάτη από χωματερές! Μια άθλια και βρωμερή εικόνα που είναι άγνωστο πότε θα επαλειφθεί οριστικά.
Οι Ευρωπαίοι πάντως μας πιέζουν αλλά εμείς τους γράφουμε κανονικά…
«Ε»
 
Τζουμάκας εν όψει
 Νέα πρωτοβουλία αυτή τη φορά για τη δημιουργία νέου κόμματος. Προέρχεται από το γνωστό παλιό ΠΑΣΟΚ και έχει ως ιδρυτή το Στέφανο Τζουμάκα. Θα φέρει δε τον τίτλο «Σοσιαλιστικό Κόμμα».
Τώρα, πού ελπίζει και πού στηρίζει την απόφασή του ο Τζουμάκας, είναι ένα ερώτημα. Την εποχή που όλα γύρω αλλάζουν, που τα παλιά σιγά-σιγά πεθαίνουν, όταν οι κοινωνίες αποπολιτικοποιούνται, όταν ο «Σοσιαλισμός» ως έννοια έχει υποστεί τέτοια και τόση υποβάθμιση, ο Τζουμάκας μάλλον λάθος χρόνο διάλεξε για την πολιτική του επάνοδο. Θα χαθεί κι αυτός μέσα στην απαξίωση των μικρών σχηματισμών που θέλουν να οικοδομηθούν με παλιά, πολύ παλιά υλικά.
 
Κάρατζιτς: «Έλληνες, προσοχή στους Γερμανούς»
 Σαφή προειδοποίηση προς τη χώρα μας αναφορικά με την ακολουθούμενη γερμανική πολιτική στα Βαλκάνια απευθύνει ο κρατούμενος με τις κατηγορίες των εγκλημάτων πολέμου Σερβοβόσνιος ηγέτης Ράντοβαν Κάρατζιτς.
Σε συνέντευξη στο περιοδικό Επίκαιρα, ο καταζητούμενος για πάνω από 15 χρόνια ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας καταδεικνύει τους Γερμανούς ως υπεύθυνους του διαμελισμού της πρώην Γιουγκοσλαβίας, ενώ προειδοποιεί για την ασκούμενη από το Βερολίνο πολιτική επέκτασης στα Βαλκάνια η οποία ως αρχή είχε την κατάληψη της Aδριατικής μέσω του εμφυλίου στην πρώην ομόσπονδη γειτονική χώρα.
Ο κ. Κάρατζιτς μάλιστα στέλνει μήνυμα «συμπαράστασης» στον ελληνικό λαό τον οποίο προτρέπει σε αντίδραση κατά του «οικονομικού πολέμου που βιώνει» όπως χαρακτηριστικά λέει και σημειώνει «όπως κάθε πόλεμος έτσι κι αυτός κάποτε θα τελειώσει».
 
 Σκάνδαλο με δάνεια σε αλλοδαπούς
 Έκπληκτοι έμειναν οι ειδικοί επιθεωρητές που διενεργούσαν έλεγχο σε κατάστημα μεγάλης τράπεζας, σε πόλη της Πελοποννήσου, όταν διαπίστωσαν έλλειμμα πολλών εκατομμυρίων ευρώ, από κομπίνα με δάνεια, που είχαν στήσει τρία μεγαλοστελέχη της τράπεζας, μαζί μ’ έναν Πακιστανό. Στο κύκλωμα εμπλέκονται κι επιχειρηματίες της περιοχής, οι οποίοι έπαιρναν δανεικά και… αγύριστα.
Τα στελέχη της τράπεζας χορηγούσαν συνεχώς δάνεια της τάξεως των 400-500.000 ευρώ σε έναν Πακιστανό, με διαφορετικές ταυτότητες, και αφού του έδιναν μια μικρή προμήθεια, το μεγαλύτερο μέρος κατέληγε στις τσέπες τους. Ο ένας υπάλληλος είναι συνταξιούχος πλέον, αλλά οι υπόλοιποι εργάζονται ακόμη στην τράπεζα.
Ο αλλοδαπός είναι άφαντος εδώ και καιρό, ενώ ο έλεγχος δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα και το ποσό αναμένεται να ξεπεράσει τα 10 εκατ ευρώ.
Δυστυχώς δεν έχουν τέλος τα σκάνδαλα σ’ αυτή τη χώρα, κάθε μέρα αποκαλύπτεται και ένα!!!
 
 Βαλκάνιοι τουρίστες
 Τις καλύτερές του μέρες διανύει φέτος ο τουρισμός στη χώρα μας. Όσοι επιχειρήσουν να βρουν κάποιο δωμάτιο στα ξενοδοχεία της Χαλκιδικής ή της Θάσου θα διαπιστώσουν ότι δεν υπάρχει σχεδόν τίποτε.
Γιατί μπορεί μεν εμείς οι Έλληνες λόγω κρίσης να μην έχουμε λεφτά για διακοπές, αντίθετα όμως οι Βαλκάνιοι γείτονές μας απολαμβάνουν τα τελευταία χρόνια μία μεγάλη άνοδο του βιοτικού τους επιπέδου. Μετά από δεκαετίες διχασμών, πολέμων και απομόνωσης, οι γειτονικές μας χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ, διάγουν περίοδο ειρήνης και οικονομικής άνθησης κι έτσι σιγά σιγά ανακαλύπτουν κι αυτοί τις χαρές των διακοπών.
Όλο και περισσότεροι κάθε χρόνο γνωρίζουν και λατρεύουν το γαλάζιο του Αιγαίου και κατεβαίνουν κατά ορδές, κατακλύζοντας τις Βορειοελλαδίτικες ακτές. Ρουμάνοι, Βούλγαροι, Σέρβοι, Αλβανοί, Σκοπιανοί (και πάρα πολλοί Ρώσοι), που πριν μερικά χρόνια μόνο ως ανέκδοτο μπορούσαμε να τους φανταστούμε σαν τουρίστες στον τόπο μας, δίνουν γη και ύδωρ για μερικές μέρες στις ελληνικές παραλίες μας.
Εμείς βέβαια στην Ξάνθη, ως συνήθως, όταν έρχεται το χρήμα κρατάμε…ομπρέλες!
 
 Τη Σταυρούπολη και τα μάτια μας…
 Μπορεί ο Καλλικράτης στον νομό μας να ήταν …παράδοξος και να ένωσε ένα αστικό δήμο με ένα ορεινό, αγροτικό (και δεν είναι το μόνο φάουλ και όλοι ξέρουμε γιατί και ποιοι τα σχεδίασαν έτσι) ωστόσο η Σταυρούπολη είναι πολύφερνη νύφη για το δήμο Ξάνθης. Έχει πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα όλη η περιοχή που αν η όποια δημοτική αρχή καταρτίσει ένα σχέδιο ανάπτυξης της περιοχής σίγουρα μόνο έχει να κερδίσει απ’ αυτή. Χρειάζεται όμως όραμα και σχέδιο αλλά και λεφτά. Η όποια καλή πρόθεση δεν είναι αρκετή. Χρειάζονται συγκεκριμένες ενέργειες που ξεκινούν από τη βελτίωση των υποδομών πρώτα και στη συνέχεια στοχευμένες δράσεις να δοθούν κίνητρα ώστε να συγκρατηθεί ο νέος πληθυσμός (όσος απέμεινε) και να δοθεί έμφαση στον τουρισμό. Τόσο πολύ στοιχίζει πια να φτιάξουν το μονοπάτι που οδηγεί στον καταρράκτη του Λειβαδίτη και να μπορούν να το επισκέπτονται περισσότεροι τουρίστες;
Μ.Ξ.
 
 Οι τουρίστες αγαπούν τις υπαίθριες αγορές
 Χωρίς να έχουν γίνει γνωστές πολλές λεπτομέρειες για το σχέδιο της τοποθέτησης πρότυπων λυόμενων στο παζάρι της Ξάνθης, αν και θα γίνει μια ενημέρωση σήμερα στην επιτροπή ποιότητας ζωής, όπου τίθεται ως θέμα συζήτησης η πρώτη φάση της μελέτης, η πρωτοβουλία της ένταξης μιας νέας φιλοσοφίας στην αγορά της Ξάνθης με ομοιόμορφες κατασκευές, θα αλλάξει άρδην την εικόνα του παζαριού.
Ήδη το παζάρι της Ξάνθης έχει μια καλή φήμη για όσους επισκέπτονται την πόλη μας από τα πέριξ και όχι μόνο, είναι ίσως και πιο γνωστό απ’ ό,τι νομίζουμε. Οι αγορές άλλωστε, ειδικά οι λαϊκές και οι υπαίθριες αποτελούν σε όλα τα μέρη του κόσμου τουριστικά «αξιοθέατα» ιδιαίτερης προτίμησης.
Γι’ αυτό και κινήσεις όπως αυτή για το παζάρι ή για τη δημοτική αγορά (αν ευδοκιμήσει) κι αυτή είναι ιδιαίτερης σημασίας.
Ε.Δ.
 
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Συνεργαζόμενοι οι δασικοί υπάλληλοι Ο σχεδιασμός για τις δασικές πυρκαγιές αλλάζει. Θα εφα…