7μηνη φυλάκιση επέβαλε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ξάνθης στον 30χρονο για συνέργεια στην επίθεση εναντίον μελών αντιφασιστικής οργάνωσης
Μέλη της ΚΕΕΡΦΑ και χρυσαυγίτες στο ακροατήριο. Αποδέχθηκε τις μαρτυρίες της Πολιτικής Αγωγής η Εισαγγελέας
Ελέη Διαφωνίδου
Το πρωί της Τρίτης εκδικάστηκε στο ακροατήριο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ξάνθης, σε δεύτερο βαθμό, η υπόθεση της επίθεσης εναντίον εκπαιδευτικού, μέλους αντιφασιστικής οργάνωσης της Ξάνθης το Σεπτέμβριο του 2012. Κατηγορούμενος ήταν ένας 30χρονος που είχε αναγνωριστεί από τα μέλη της «Κίνησης Ενωμένοι ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή Ξάνθης», που είχαν δεχθεί την επίθεση κατά τη διάρκεια αφισοκόλλησης, ως συνεργός σε αυτή.
Το δικαστήριο, συντασσόμενο και με την πρόταση της Εισαγγελέα, «σφράγισε» την καταδίκη του κατηγορουμένου, επιβάλλοντας σωρευτική ποινή φυλάκισης 7 μηνών για απλή συνέργεια σε απλή σωματική βλάβη και παράνομη οπλοκατοχή, χωρίς να του αναγνωριστεί ελαφρυντικό.
Απρόκλητη επίθεση 7-8 ατόμων το Σεπτέμβριο του 2012
Η υπόθεση ξεκίνησε όταν, μέλη της ΚΕΕΡΦΑ δέχθηκαν επίθεση στην περιοχή του ΚΤΕΛ, κατά τις βραδινές ώρες, ενώ πραγματοποιούσαν αφισοκόλληση για αντιρατσιστική εκδήλωση. Ο Μηλιαζήμ, Τζεμαλή, εκπαιδευτικός, μέλος της Κίνησης, χτυπήθηκε στο πρόσωπο από άγνωστους άνδρες που τους περικύκλωσαν με στηλιάρια και μηχανάκια.
Το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ξάνθης, εκδικάζοντας την υπόθεση σε πρώτο βαθμό, επέβαλε 8μηνη φυλάκιση για απλή συνέργεια σε επικίνδυνη σωματική βλάβη και παράνομη οπλοκατοχή, με τριετή αναστολή και ανασταλτικό αποτέλεσμα, δεχόμενο τους ισχυρισμούς της Πολιτικής Αγωγής, ωστόσο τόνισε ότι το δικαστήριο δεν αφορά αν η επίθεση προκλήθηκε από μέλη της Χρυσής Αυγής, παρά μόνο η εμπλοκή του κατηγορουμένου στην εν λόγω απρόκλητη επίθεση και τραυματισμό. Να σημειωθεί ότι στην δίκη αυτή, υπόνοιες ψευδορκίας δημιουργήθηκαν στο δικαστήριο για μάρτυρα υπεράσπισης που ισχυρίστηκε ότι μαζί με τον κατηγορούμενο απλά είδαν την επίθεση, εβρισκόμενοι τυχαία στο σημείο.
Άλλαξε η υπερασπιστική γραμμή
Χθες για άλλη μια φορά στο ακροατήριο, το παρών έδωσαν μέλη της ΚΕΕΡΦΑ και άλλων αριστερών οργανώσεων, ενώ βρέθηκαν στη δίκη και μέλη της Χρυσής Αυγής. Διακριτική ήταν στις εισόδους του δικαστικού μεγάρου η παρουσία της αστυνομίας.
Πολιτική Αγωγή ζήτησε ο Μηλιαζήμ Τζεμαλή, μέσω του δικηγόρου του Κώστα Γούναρη, ενώ ο κατηγορούμενος εκπροσωπήθηκε από τον δικηγόρο Αλεξανδρούπολης κ. Ηλιακόπουλο.
Ο Μηλιαζήμ Τζεμαλή κατέθεσε πρώτος περιγράφοντας το χρονικό της επίθεσης, ως μέλος της οποίας αναγνώρισε και τον κατηγορούμενο, ενώ και η αυτόπτης μάρτυρας και μέλος της ΚΕΕΡΦΑ Μαρία Μέγα περιέγραψε το περιστατικό, αναφέροντας τα χτυπήματα που δέχθηκε το θύμα με γροθιές και κλωτσιές, καθώς και τη φραστική επίθεση που η ίδια δέχθηκε από μέλη της ομάδας που τους επιτέθηκε.
Ως μάρτυρας υπεράσπισης κατέθεσε ο Ι. Κηπουρός, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι κάτω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής είδαν μαζί με τον κατηγορούμενο τα άτομα που έκαναν την αφισοκόλληση και λίγο αργότερα ειδοποιήθηκαν για το συμβάν στο ΚΤΕΛ, όπου και έσπευσαν. Το ίδιο υποστήριξε και ο ίδιος ο κατηγορούμενος στην απολογία του, πράγμα που το έκανε να αποκλίνει από τους ισχυρισμούς του στην πρωτόδικη δίκη, όπου είπε ότι βρέθηκε τυχαία στο σημείο.
Δεν αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά
Η Εισαγγελέας της έδρας ζήτησε την ενοχή του κατηγορουμένου, σημειώνοντας ότι οι ισχυρισμοί του καταρρίπτονται από τις μαρτυρίες. Τόνισε ότι αρκεί και η ψυχική συνδρομή για να θεμελιωθεί η απλή συνέργεια, η οποία και αποδείχθηκε κατά την ακροαματική διαδικασία, σύμφωνα με την αγόρευσή της.
Ο Κώστας Γούναρης επεσήμανε ότι υπήρχε η σωματική και ψυχική συνδρομή, ενώ υπογράμμισε ότι δεν είναι δυνατόν ο κατηγορούμενος να ειδοποιήθηκε και να πρόλαβε να παραβρεθεί στην επίθεση, αφού αυτή κράτησε ελάχιστα λεπτά.
Η υπεράσπιση, μέσω του κ. Ηλιακόπουλου, υποβάθμισε την έκταση των βλαβών στον πολικό ενάγοντα, ενώ σχολίασε ότι ο κατηγορούμενος δεν είναι μέλος, αλλά «συμπαθών» τη Χρυσή Αυγή.
Το δικαστήριο επέβαλε σωρευτική ποινή επτά μηνών στον κατηγορούμενο μετατρέποντας την επικίνδυνη σωματική βλάβη σε απλή, ενώ δεν αναγνώρισε ελαφρυντικά.
Κ. Γούναρης: «η δικαστική απόφαση έστειλε το πολιτικό μήνυμα»
«Πολύ δίκαια»., χαρακτήρισε την απόφαση του δικαστηρίου, ο Μηλιαζήμ Τζεμαλή, που πρόσθεσε ότι εξακολουθούν να επιτίθενται για να επιβάλουν με τη βία τις απόψεις τους. «Οι άνθρωποι του μόχθου και της εργασίας, πρέπει ενωμένοι να σταματήσουμε το φασισμό και το ρατσισμό», ανέφερε στο τέλος.
Ο δικηγόρος του κ. Γούναρης, σχολίασε ότι η εκδίκαση σε δεύτερο βαθμό ορίστηκε σε εντυπωσιακά σύντομο χρονικό διάστημα, ενώ τόνισε ότι η απόφαση του δικαστηρίου είναι σημαντική γιατί αποδείχθηκε η συμμετοχή του κατηγορουμένου στην επίθεση και αυτό στέλνει το πολιτικό μήνυμα της καταδίκης της βίας της Χρυσής Αυγής, παρόλο που οι φυσικοί αυτουργοί της επίθεσης δεν αναγνωρίστηκαν.
Ο κατηγορούμενος και ο συνήγορός του δεν δέχθηκαν να κάνουν δηλώσεις μετά τη απόφαση του δικαστηρίου.