Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Πάει για Νοέμβριο η δίκη του αρδευτικού

Πάει για Νοέμβριο η δίκη του αρδευτικού

0
ardeytiko nestou-empros

Αναβολή για τις 6 Νοεμβρίου 2013 έδωσε το ΣτΕ. Και τώρα τρέχουμε για τις υπογραφές…

 

Θα επανεξεταστεί η Διαχειριστική μελέτη Υδάτων. Κοντός: «Δεν χάνονται τα λεφτά…»

 

 Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Νέα αναβολή για τις 6 Νοεμβρίου 2013 έδωσε το Ε’ τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας που θα συζητήσει την αίτηση ακύρωσης του αρδευτικού έργου της Ξάνθης που έχουν καταθέσει τρεις οικολογικές οργανώσεις. Η αναβολή θεωρούνταν αναμενόμενη καθώς εκκρεμούν υπογραφές 5 τουλάχιστον υπουργών και άλλων τόσων υπηρεσιακών παραγόντων μέχρι να επικυρωθεί επίσημα και να δημοσιευτεί σε ΦΕΚ η Διαχειριστική Μελέτη Υδάτων ΑΜ – Θ προκειμένου να κατατεθεί και να ληφθεί υπ’ όψιν στην απόφαση του ΣτΕ

 Και τώρα τρέχουμε για τις υπογραφές…

«Αναμενόμενη και ουδέτερη» χαρακτήρισε την απόφαση ο δικηγόρος της Π.Ε. Ξάνθης κ. Νίκος Γεννάδιος επέστησε όμως την προσοχή των φορέων συνιστώντας να εντείνουν τις προσπάθειες τους στην κατεύθυνση της συλλογής των απαραίτητων υπογραφών ώστε να μην υπάρξει νέα καθυστέρηση. Ένας ανασχηματισμός της κυβέρνησης μέσα στο καλοκαίρι είναι ένα πιθανό ενδεχόμενο κι αυτό με τη σειρά του μπορεί να λειτουργήσει παρελκυστικά στη υπογραφή της Μελέτης εγκαίρως δεδομένης της αναστάτωσης που επιφέρει ο ανασχηματισμός στα υπουργεία.

 Θα επανεξεταστεί η Διαχειριστική μελέτη Υδάτων

Αντίθετα ο βουλευτής κ. Αλέξανδρος Κοντός επισημαίνει ότι δεν υπάρχει κανείς λόγος ανησυχίας όσον αφορά τη έγκαιρη υπογραφή του Σχεδίου δηλώνοντας μάλιστα στο «Ε» ότι από το ΥΠΕΚΑ έχει υπογραφεί με μια πολύ θετική εισήγηση του αρμόδιου υπουργού και ότι άμεσα θα υπογραφεί από τα άλλα υπουργεία μέσα στο καλοκαίρι είτε γίνει ανασχηματισμός είτε όχι. Μάλιστα εκτιμά πως η αναβολή είναι θετική προκειμένου να δοθεί χρόνος να επανεξεταστεί η Μελέτη από τους μελετητές και το ΥΠΕΚΑ ώστε να διορθωθούν και να επισημανθούν τα σημεία εκείνα που αφορούν το Νέστο και καλύπτουν και απαντούν στις αιτιάσεις των οικολόγων καθώς όπως είπε είναι η πρώτη μελέτη διαχείρισης υδάτων που γίνεται σε επίπεδο περιφέρειας και δεν υπάρχει προηγούμενη εμπειρία. Ο κ. Κοντός δήλωσε αισιόδοξος ότι το έργο τελικά θα πάρει το «πράσινο φως» από το ΣτΕ λέγοντας χαρακτηριστικά: «Θα πείσουμε για την αναγκαιότητα της υλοποιήσης ενός έργου δημοσίου συμφέροντος όπως αυτό αλλά και για την περιβαλλοντική του διάσταση. Έχουμε πολλές ελπίδες και τον απαραίτητο χρόνο να κάνουμε ότι απαιτείται για να τεκμηριώσουμε απόλυτα την θέση μας υπέρ του έργου».

 Κοντός: «Δεν χάνονται τα λεφτά…»

Αναφορικά με το θέμα της χρηματοδότησης ο κ. Κοντός υπογράμμισε ότι δεν τίθεται ζήτημα να χαθούν τα δεσμευμένα κονδύλια αλλά μπορούν να μεταφερθούν σαν έργα – γέφυρες στο ΕΣΠΑ. Υπενθυμίζουμε ότι ο ίδιος ως υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης είχε δεσμεύσει από το πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής 100 εκ. ευρώ από τα οποία τα 50 εκ. δημοπρατήθηκαν και μόλις μπήκε εργολάβος για τα έργα κεφαλών το σταμάτησαν με την προσφυγή τους οι Οικολόγοι.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σε τροχιά αναβάθμισης το ελικοδρόμιο Σαμοθράκης

Το έργο, προϋπολογισμού 800.000 ευρώ, έχει αντικείμενο την επισκευή και συντήρηση των εγκα…