Ο Πάγκαλος δηλώνει ότι σιχάθηκε Κουβέλη-Βενιζέλο. Κι οι Έλληνες σιχάθηκαν τον Θεόδωρο και τις ρήσεις του…
Άρχισαν οι ζέστες
Είμαστε οι άνθρωποι το κάτι άλλο: κάνει κρύο, διαμαρτυρόμαστε, βρέχει, το ίδιο και ζητούμε να σταματήσει. Ζητάμε τη ζέστη για να πάμε για μπάνιο, δυσανασχετούμε γιατί το θερμόμετρο ανεβαίνει πολύ!
Με τίποτε δεν είμαστε ικανοποιημένοι και όλα μας φταίνε και δεν ξέρουμε από πού μας βαραίνει.
Μάλλον μας αρέσει η γκρίνια γενικώς, όπως μας αρέσει να μιλάμε, έτσι για να λέμε κάτι…
«Ε»
Ανεργία
Παρόλο που η ανεργία πλησιάζει το 1,5 εκ. ανέργους, δεν σημειώνεται κοινωνική έκρηξη. Αυτό γιατί οι μπαμπάδες και οι παππούδες στην πλειοψηφία μας είμαστε νοικοκυραίοι και έχουμε «λίπος», χάρις στο οποίο ζουν τα παιδιά μας.
Αλίμονο σ’ αυτούς που στις καλές εποχές, κοντά σαράντα χρόνια, σπατάλησαν σε βίλες με πισίνα κλπ.Είναι άξιοι της μοίρας τους. Εξαιρούνται οι δανειολήπτες 1ης κατοικίας, κι εκείνοι όχι όλοι, γιατί χωρίς να έχουν «μαγιά» χρεώθηκαν μεγάλα ποσά.
VΕΝ.KΑR (Βενέτης Καρτσίδης)
Ήταν ο Ζαχαρίας Σαραλέκος
Ένας παλιός Ξανθιώτης έφυγε την Τετάρτη από τη ζωή. Πρόκειται για τον Ζαχαρία Σαραλέκο, συνταξιούχο εδώ και χρόνια του ΟΑΕΕ.
Υπήρξε ο Ζαχαρίας εν ζωή, ένας ευγενικός και ήσυχος άνθρωπος και μαζί με τον αδερφό του Θανάση είχαν επί σειρά ετών μεγάλο εμπορικό κατάστημα υφασμάτων.
Ήταν για ένα διάστημα πρόεδρος των Εφέδρων Αξιωματικών Ξάνθης και στις δικές του ενέργειες οφείλεται τόσο το μνημείο των πεσόντων στο πάρκο όσο και των προτομών των Ξανθιωτών αξιωματικών, επίσης στον ίδιο χώρο.
Πέθανε από ανακοπή καρδιάς ενώ έπαιρνε το μπάνιο του στη θάλασσα.
Στην οικογένειά του τα θερμά μας συλλυπητήρια.
«Ε»
Θα είναι σαρωτικός ο ανασχηματισμός
Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στην άποψη πως ο επικείμενος ανασχηματισμός (όταν γίνει) θα είναι σαρωτικός. Πολλοί σημερινοί υπουργοί θα φύγουν και πάρα πολλοί θα έρθουν στη θέση τους.
Μάλιστα, τη φορά αυτή θα συμμετάσχουν στην κυβέρνηση με περισσότερα στελέχη τους τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΔΗΜΑΡ.
«Ε»
Άλλα «μαύρα»
Τη στιγμή προτού φτάσουμε στο «μαύρο» της ΕΡΤ, η κυβέρνηση αντιμετώπιζε ένα άλλο «μαύρο» πολύ πιο δυσεπίλυτο. Το «μαύρο» στις αποκρατικοποιήσεις, το «μαύρο» στην είσπραξη των εσόδων, το «μαύρο» σε ό,τι αφορά το κλείσιμο των επιχειρήσεων και την ανεργία.
Όλο αυτό το «μαύρο» δεν ξεπεράστηκε με τα όσα συμβαίνουν στην ΕΡΤ. Τίθεται όμως το ερώτημα: Ποιο είναι το πρόβλημα για την κυβέρνηση τόσο σε ό,τι αφορά το κλείσιμο δημόσιων οργανισμών όσο και σε ό,τι αφορά τις αποκρατικοποιήσεις; Βεβαίως κάθε πρόβλημα και κάθε περίπτωση έχει τις ιδιομορφίες του. Μόνο που ο σκληρός πυρήνας τού προβλήματος λέγεται «πελατειακό κράτος».
Ένα κράτος που ήταν και παραμένει στα χέρια συντεχνιών και μιας ιδιόμορφης επιχειρηματικής ελίτ που ονομάστηκε «διαπλεκόμενοι».
Σ.Σ.
Συνδετικός κρίκος
Η διαπλοκή συνδέει τις συντεχνίες και κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες, η διαπλοκή είναι αυτή που επιμένει να κρατάει το κράτος δέσμιο αν όχι «όμηρο», προκειμένου να μη χάσει τα δικά της κεκτημένα.
Αδιαφορώντας για τις εκατόμβες των «οικονομικά νεκρών», αδιαφορώντας για τα χιλιάδες θύματα της κρίσης που δεν είναι μόνο οικονομική. Και αυτή η κυβέρνηση αδυνατεί να κουνήσει έστω και μια καρέκλα ή να μεταθέσει έστω και έναν κλητήρα. Τα πράγματα έχουν γίνει πολυπλοκότερα γιατί οι ομάδες που βρίσκονται πιο χαμηλά στην ιεραρχία έχουν αποξενωθεί παντελώς από την ηγεσία, φυσική και πολιτική, πράττοντας ανεξέλεγκτα.
«Ε»
Τάχα μου αποκρατικοποιήσεις
Οι αποκρατικοποιήσεις αναδεικνύουν ένα μόνιμο σύνδρομο του ελληνικού κράτους. Είναι δέσμιο παλαιών συμφωνιών και συμφερόντων σε τέτοιον βαθμό που φαντάζει αδύνατον να μεταμορφωθεί, να αλλάξει, να πουλήσει ή να αγοράσει. Φαντάζει αδύνατον μια κυβέρνηση να μπορέσει να ξεπεράσει το πλέγμα των δικών της δεσμεύσεων και των δεσμεύσεων που έχουν οι διάφορο» φορείς και εταιρείες.
Όλα αυτά δε είναι περιπλεγμένα με ένα απίστευτο νομικό καθεστώς που δεν επιτρέπει καμία κίνηση, χωρίς τον κίνδυνο να χαρακτηρισθεί κάθε υπουργός κλέφτης. Είναι ένας γόρδιος δεσμός που κόβεται γιατί δεν λύνεται.
«Ε»
Ο καιρός τρελάθηκε: 35 βαθμοί στην Αλάσκα
Αν διαμαρτυρόμαστε εμείς για ζέστη, τι να πουν και οι κάτοικοι της Αλάσκα που έχουν 35 βαθμούς αυτές τις μέρες!
Εντελώς ασυνήθιστο είναι το κύμα ζέστης που έπληξε την Αλάσκα, με τη θερμοκρασία να σκαρφαλώνει τις τελευταίες ημέρες από τους 26 βαθμούς τις προηγούμενες ημέρες, μέχρι τους 35 βαθμούς εχθές σε κάποιες περιοχές!
Η θερμοκρασία αυτή είναι η υψηλότερη που έχει καταγραφεί ποτέ στην Αλάσκα. Το προηγούμενο ρεκόρ ήταν οι 80 βαθμοί Φαρενάιτ που κρατούσε από το 1926. Είναι χαρακτηριστικό πως η μέση θερμοκρασία της εποχής κυμαίνεται στους 15,5 βαθμούς Κελσίου.
Οι κάτοικοι της Αλάσκα δεν είναι προετοιμασμένοι για τέτοιες θερμοκρασίες και «λιώνουν» καθώς φυσικά τα σπίτια τους δεν διαθέτουν air condition.
Χάθηκε το μέτρο
Το είπε παραστατικά ο αείμνηστος υπουργός Βαγγέλης Γιαννόπουλος τότε για το σκάνδαλο της βίλας της Μιμής, και είναι πολύ επίκαιρο. Είπε: «Ε, όχι να πέσει η κυβέρνηση για ένα κ…σπιτο»!
Το ίδιο, αναλογικά, συμβαίνει και σήμερα. Θα είναι το λιγότερο ντροπή για το πολιτικό μας σύστημα, να πέσει η κυβέρνηση και να οδηγηθούμε σε εκλογές για την ΕΡΤ!
Κάπου έχει χαθεί το μέτρο σ’ αυτήν τη χώρα δυστυχώς…
«Ε»
Ελληνικό πολιτικό σύστημα
Από δω το είχαμε από εκείτο πηγαίναμε, τα καταφέραμε άλλη μία φορά να εμφανίσουμε όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα που διακρίνουν το ελληνικό πολιτικό σύστημα. Άγνοια κινδύνου, έλλειψη στρατηγικής και πολιτικού σχεδιασμού, εμμονή σε στερεότυπα που η κοινωνία έχει προ πολλού ξεπεράσει. Έτσι επιβεβαιώθηκε ότι η κοινωνία είναι μπροστά, πολύ μπροστά από τα πολιτικά κόμματα.
Σκεφθείτε ότι μόλις πριν από μερικούς μήνες τρία κόμματα με εντελώς διαφορετικές ιδεολογικές και πολιτικές αφετηρίες συμφώνησαν να συμπλεύσουν, αφενός για να αποφευχθεί η χρεοκοπία της χώρας και αφετέρου για να αρχίσει η ανασυγκρότηση του κράτους. Όλο το προηγούμενο διάστημα -κουτσά στραβά το εγχείρημα απολάμβανε την εμπιστοσύνη της πλειονότητας των πολιτών. Τα πρώτα σύννεφα ήρθαν με το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο. Σχεδόν ταυτόχρονα ακολούθησαν και οι αστραπές λόγω της αδυναμίας να βρεθούν δύο χιλιάδες που θα έφευγαν από το Δημόσιο.
Αφήνω στην κρίση σας το γεγονός ότι «νεφεληγερέτες» και στις δύο περιπτώσεις -εντελώς συμπτωματικά- ήταν υπουργοί προερχόμενοι από τη ΔΗΜΑΡ. Η καλοκαιρινή «μπόρα» που ακολούθησε, με αποτέλεσμα τα κόμματα της συγκυβέρνησης να γίνουν μούσκεμα (για να μην πω τα έκαναν μούσκεμα), ήταν φυσικό επακόλουθο.
Χ.Π.
«Γιατί δεν έγινες παπάς, μπάρμπα-Φώτη Κουβέλη;»
Η πολιτική κρίση που ξέσπασε με αφορμή το κλείσιμο της ΕΡΤ πυροδότησε μια σειρά από διαδικτυακές αντιθέσεις και κόντρες. Τα τιτιβίσματα παίρνουν και δίνουν, μερικά μάλιστα είναι ιδιαιτέρως αιχμηρά και σκληρά.
Έγραψε ο Τζήμερος για τον Φώτη Κουβέλη. «Μάλλον αφορμή ψάχνει ο Κουβέλης. Μια ζωή πέρασε λέγοντας ευχές. Τώρα πρέπει να παίρνει κι αποφάσεις, δεν έχει την τεχνογνωσία. Η αριστερά, είτε κατακκόκινη, είτε ροζουλί είτε εντελώς ξεβαμμένη σαν τη ΔΗΜΑΡ, έχει ένα κοινό χαρακτηριστικό: απεχθάνεται τις ευθύνες. Εκεί, στην φαντασιακή σου θέσμιση, μπάρμπα – Φώτη δεν υπάρχουν μισθοί, προϋπολογισμοί, ελλείμματα, φόροι. Υπάρχουν αφηρημένες όμορφες έννοιες: ισότητα, σοσιαλισμός, “ανθρώπινο πρόσωπο” αδελφοσύνη, δικαιοσύνη, αγαπάτε αλλήλους, ειρήνη υμίν… Γιατί δεν έγινες παπάς; Μια χαρά θα τα πήγαινες με το ποίμνιο! Αλλά όταν έρθει η ώρα για την ταμπακιέρα υπερτερεί η υπέρτατη αξία του κάθε γιαλαντζί αριστερού: το στρίβειν δια του αρραβώνος. Ή και δια του διαζυγίου.»