Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Κατέκτησαν την «κορυφή» επειδή προσπάθησαν πολύ

Κατέκτησαν την «κορυφή» επειδή προσπάθησαν πολύ

0
koritsia antonis-web
Γκόγκου Αθανασία: Η πρώτη στην Ξάνθη με 19.521 μόρια! Μιλούν στο «Ε» οι «πρώτοι των πρώτων» στα Λύκεια της Ξάνθης
 
Προβληματισμός για το εργασιακό τους μέλλον στην Ελλάδα. Βλέπουν επαγγελματική αποκατάσταση στο εξωτερικό
 
 Μαριάννα Ξανθοπούλου
 
 Πέρασαν ατέλειωτες ώρες με τα βιβλία τους, θυσίασαν την ξενοιασιά της εφηβείας τους, αγχώθηκαν, πιέστηκαν όμως παρέμειναν προσηλωμένοι στο στόχο: Να πάρουν το εισιτήριο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και μαζί τις απαραίτητες γνώσεις για να κτίσουν το μέλλον τους… Μόνο που αυτό δεδομένης της δύσκολης κατάστασης και της γιγάντωσης της ανεργίας κυρίως στους νέους προβάλλει σαν μια …γκρίζα σκιά στα μάτια τους που τους αναγκάζει να τα στρέφουν και να σχεδιάζουν το εργασιακό τους μέλλον ολοένα και πιο συχνά και επιτακτικά σε ξένες χώρες! Οι «πρώτοι των πρώτων» της Ξάνθης στις φετινές πανελλαδικές μιλούν στο «Ε» για την προσπάθειά τους, αποκαλύπτουν το «κλειδί» της επιτυχίας τους, προβληματίζονται για το μέλλον τους και στέλνουν το μήνυμα: «Θέλει επιμονή, υπομονή, πίστη και προσήλωση στο στόχο για να τα καταφέρεις»! Σ’ όλο αυτό το «άλμα» ζωής, η στήριξη των γονιών, δίχτυ ασφαλείας και όπως είναι φυσικό είναι μεγάλη η χαρά, η ικανοποίηση και ιη συγκίνηση τους καθώς έχουν και οι ίδιοι μερίδιο της, των παιδιών τους!
 
 Γκόγκου Αθανασία: Η πρώτη στην Ξάνθη
 Την «πρωτιά» σ’ όλα τα Λύκεια του νομού αλλά μια από τις πρώτες θέσεις πανελλαδικά κέρδισε με τους βαθμούς της η Γκόγκου Αθανασία μαθήτρια του 3ο ΓΕΛ Ξάνθης. Συγκέντρωσε 19.521 μόρια με 19, 52 βαθμός πρόσβασης! Επιλέγει να δηλώσει Νομική Θεσσαλονίκης ως πρώτη επιλογή αν και έχει την δυνατότητα να περάσει και ιατρική: «Αυτό σκεφτόμουν εδώ και πολλά χρόνια…
gogou-webΟι καθηγητές μου με πρότεινα να δηλώσω ιατρική όμως εγώ θέλω νομική. Πιστεύω ότι για να γίνει κάποιος γιατρός πρέπει το θέλει πάρα πολύ Εγώ δεν είχα καλλιεργήσει αυτή την ιδέα μέσα μου εδώ και χρόνια. Ήδη από το Γυμνάσιο όμως σκεπτόμουν να γίνω δικαστικός ή εισαγγελέας. Αυτό είναι που θέλω να σπουδάσω και έχω πάρει την απόφασή μου», δηλώνει αποφασιστικά η Αθανασία.
Πως τα κατάφερε να φτάσει στην κορυφή; «Διάβαζα πολλές ώρες την ημέρα εδώ και αρκετά χρόνια. Νομίζω πως χρειάζεται μια προετοιμασία ήδη από το Γυμνάσιο και σίγουρα στην Α και Β Λυκείου. Δεν έβγαινα πολύ συχνά έξω. Είχα πολύ άγχος κι αυτό ήταν ένα μειονέκτημα σίγουρα. Χρειάζεται και καλή οργάνωση και σωστή διαχείριση του χρόνου. Μπορεί κάποιος να τα καταφέρει διαβάζοντας καθημερινά αρκετές ώρες», λέει η Αθανασία η οποία βλέπει το μέλλον της ως δικαστικός ή εισαγγελέας και όχι ως δικηγόρος: «Το γνωρίζω ότι ο δικηγόρος είναι ένα κορεσμένο επάγγελμα γι αυτό σκέφτομαι να δώσω εξετάσεις για δικαστικός», τονίζει και συμβουλεύει την «φουρνιά» που έπεται: « Δεν χρειάζεται να αγχώνονται, το άγχος δεν λύνει τα προβλήματα. Χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια όμως αυτή είναι που θα τους ανταμείψει».
 
Ιωάννα Γκόγκολη, 1ο ΓΕΛ 18,876 μόρια, 18,76 βαθμός πρόσβασης θεωρητική κατεύθυνση, πρώτη της επιλογή η Φιλολογία
gogoli-webΗ Ιωάννα λέει: ««Ήταν μια αρκετά δύσκολη χρονιά φέτος, πολύ απαιτητική ήθελε πολύ διάβασμα. Οργάνωσα σωστά το χρόνο μου και είχα ελεύθερο χρόνο. Διάβασα πολύ, έκανα πολλές επαναλήψεις Είναι βασικό να έχει κάποιος βάσεις. Είχα την στήριξη των γονιών μου και των καθηγητών μου και τους ευχαριστώ. Είμαι πολύ χαρούμενη και ικανοποιημένη που ανταμείφτηκαν οι κόποι μου όλη αυτή η κούραση της φετινής χρονιάς και των προηγούμενων χρόνων είχε ένα θετικό αποτέλεσμα»
Τι σκέπτεται για το μέλλον της : «Θέλω να γίνω καθηγήτρια αλλά όχι στο δημόσιο τομέα γιατί είναι δύσκολα τα πράγματα εκεί. Έτσι θα επιλέξω τον ιδιωτικό τομέα»! Μια απόδειξη ότι πλέον το δημόσιο δεν είναι τόσο ελκυστικό για τους νέους όπως άλλοτε. Εμφανής ο προβληματισμός της Ιωάννας για το εργασιακό της μέλλον: «Είναι δύσκολα τα πράγματα …ίσως σε μερικά χρόνια που θα πάρω το πτυχίο μου ν’ ανοίξουν τα επαγγέλματα το ελπίζω Είναι γεγονός ότι έχω ανασφάλεια για το μέλλον μου αλλά είμαι αισιόδοξη και ελπίζω για ένα καλύτερο αύριο. Αν τα πράγματα συνεχιστούν έτσι μπορεί και να φύγω στο εξωτερικό Θα δούμε προς το παρόν δεν το σκέφτομαι …»
 
Φωτεινή Γιοβανοπούλου, 1ο ΓΕΛ 18.636 μόρια, 18,62 βαθμός πρόσβασης
Πρώτη επιλογή: Νομική.
Μεγάλη η επιτυχία και για την Φωτεινή :«Ήταν αποτέλεσμα μιας μακρόχρονης προσπάθειας που ξεκίνησε από το Γυμνάσιο και συνεχίστηκε στο Λύκειο. Δεν χρειάστηκε να διαβάσω πολύ παραπάνω στην Γ’ Λυκείου. Σίγουρα υπήρξε μεγαλύτερη πίεση από τα προηγούμενα χρόνια γιατί επικεντρώνεσαι σ’ ένα στόχο και προσπαθείς να τον επιτύχεις. Νιώθω μια ικανοποίηση και μια ευχαρίστηση που πέτυχα τον στόχο μου. Επίσης νιώθω ικανοποίηση για την χαρά που έδωσα στους γονείς μου. Με στήριξαν πολύ!»
Όμως σκέφτεται το μέλλον στο εξωτερικό: «Σκέφτομαι να φύγω στο εξωτερικό για δουλειά γιατί στην Ελλάδα είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα γενικότερα και ειδικότερα για τον δικηγορικό κλάδο και στην Ξάνθη επίσης υπάρχουν πολλοί δικηγόροι και είναι πιο δύσκολο να βρεις δουλειά». Η συμβουλή της για τους υποψήφιους: « Υπομονή, επιμονή και ψυχραιμία! Θα βρεθούν πολλές στιγμές που θα είναι έτοιμοι να τα παρατήσουν αλλά αν έχουν προσήλωση στο στόχο τους θα τα καταφέρουν».
 
 Παπαδάκης Αντώνης 1ο ΓΕΛ 18.333 μόρια 18,37 βαθμός πρόσβασης
Ηλεκτρολόγων Μηχανικών στο ΑΠΘ
 
papadakis-web«Χρειάζεται αρκετό διάβασμα. Είναι κουραστικό και πιεστικό. Δεν υπάρχει ελεύθερος χρόνος. Έβγαινα μόνο το Σάββατο και μετά σταμάτησα τελείως να βγαίνω. Δεν διάβαζα βέβαια συνέχεια όμως προσπάθησα πολύ. Έχουν χαρεί πολύ οι γονείς μου… είναι συγκινημένοι από την επιτυχία μου», λέει ο Αντώνης και σαν νέος της γενιάς του προβληματίζεται για το μέλλον του και επίσης βλέπει την επαγγελματική του αποκατάσταση σε ξένες χώρες: «Για Ελλάδα δεν το έχω ψάξει αλλά σίγουρα υπάρχει αποκατάσταση στο εξωτερικό. Αν δεν βρω κάτι εδώ αναγκαστικά θα φύγω». Όσο δε για τη συμβουλή του: Πρέπει να προσπαθήσουν πολύ μόνο έτσι κανείς πετυχαίνει το στόχο του». Να σημειώσουμε ότι και τα 4 παιδιά αξιολόγησαν ως πολύ δύσκολα και απαιτητικά τα φετινά θέματα των πανελλαδικών ιδίως στα Αρχαία. Μαθηματικά και στη Φυσική. Αυτό το στοιχείο προσδίδει μεγαλύτερη υπεραξία στην επιτυχία τους.
 
 Στοιχεία για τους αριστούχους στα Λύκεια του νομού
Σύμφωνα με τα στοιχεία για τις βαθμολογίες των πρώτων από τα 4 λύκεια της Ξάνθης και τα 3 περιφερειακά λύκεια του νομού, που καταφέραμε να συλλέξουμε – καθώς σε κάποια δεν ήταν ακόμη έτοιμα και σε κάποιο άλλο ο Διευθυντής δεν ήταν διόλου συνεργάσιμος και αρνήθηκε να μας δώσει το τηλέφωνο του αριστούχου – έχουμε τους εξής αριστεύσαντες: Στο 3ο ΓΕΛ είναι συνολικά 8 αριστεύσαντες με βαθμό πρόσβασης πάνω από 18, 1 στις πανελλαδικές και 29 στις εξετάσεις απολυτηρίου. Στο 2ο Λύκειο πρώτος αναδείχτηκε ο Μπακόλας Σταύρος με βαθμό πρόσβαση 19,23. Στο 1ο Λύκειο εκτός από τα παιδιά που μας μίλησαν ισοβάθμησε με την Φωτεινή Γιοβανοπούλου και ο Καλαϊτζής Γιώργος. Στο 4ο Λύκειο δεν υπάρχουν αριστεύσαντες όπως και στο Λύκειο Γλαύκης. Αξιοσημείωτο όμως είναι ότι στο Λύκειο Γλαύκης στις απολυτήριες εξετάσεις υπήρξαν υψηλές βαθμολογίες όπως της Ουτουσμπίρ Ελις με 18,1, της Αρναούτ Γκιουλνάζ, με 17,5 και της Μπατσάκ Λεϊλε με 17.
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εκδήλωση με θέμα τη βία στα σχολεία από την ΕΛΜΕ Ξάνθης και τον Διδασκαλικό Σύλλογο Ξάνθης

Θα πραγματοποιηθεί στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης «Οικία Μάνου Χατζιδάκι» σήμερα το απόγε…