Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ «Πρωταθλητές» στις αγορές του εξωτερικού τα ποιοτικά ελληνικά αγροτικά προϊόντα

«Πρωταθλητές» στις αγορές του εξωτερικού τα ποιοτικά ελληνικά αγροτικά προϊόντα

0
agrotika proionta1
Άνοδο 1,8% σημειώνει η ΕΛΣΤΑΤ στις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων
 
Οι στοχευμένες δράσεις εξωστρέφειας που προωθεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε συνέργεια με τα συναρμόδια Yπουργεία και φορείς, για την αναγνώριση και διείσδυση των ποιοτικών αγροτικών προϊόντων στις αγορές του εξωτερικού φαίνεται να έχουν αποτέλεσμα, καθώς, όπως επιβεβαιώνουν στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τα οποία τα αγροτικά προϊόντα αναδεικνύονται σε «πρωταγωνιστές» της εξαγωγικής δραστηριότητας της χώρας.
Συγκεκριμένα το τρίμηνο Ιανουάριος – Μάρτιος του 2013 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2012, οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων παρουσίασαν άνοδο καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση με μερίδιο 18,6%, από 16,8%.
Έξι αγροδιατροφικά προϊόντα κατατάσσονται στην πρώτη δεκάδα των κορυφαίων εξαγώγιμων προϊόντων. Πρόκειται για το παρθένο ελαιόλαδο (2η θέση), τα ψάρια (6η θέση), τα πορτοκάλια (7η θέση), τα παρασκευασμένα λαχανικά (8η θέση), τα ροδάκινα (9η θέση) και τα τυριά (10η θέση).
Ενώ μέσα στα πρώτα δεκαπέντε εξαγώγιμα προϊόντα, συμπεριλαμβάνονται αρκετά ακόμη, όπως το βαμβάκι, ο καπνός κ.α.
Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων (ΠΣΕ) και το Κέντρο Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών τονίζουν ότι διαμορφώνεται ένα νέο μείγμα εξαγωγικού προτύπου για την Ελλάδα, το οποίο συνθέτουν οι διεθνείς και εγχώριες οικονομικές εξελίξεις, με αποτέλεσμα την επικράτηση νέων αγορών – στόχων έναντι παραδοσιακών, αλλά και με την ενίσχυση της συμμετοχής των αγροτικών προϊόντων στο σύνολο των εξαγωγών της χώρας, αποδεικνύοντας τη σημασία του αγροτικού τομέα για την ελληνική οικονομία.
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τη χορήγηση σύνταξης σε οφειλέτες – Η απόφαση

Ποιες εκκρεμείς συντάξεις θα δοθούν πρώτα Έτοιμη προς υπογραφή είναι η απόφαση για τη χορή…