Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα «Τσούζει» το πρόστιμο στους διαχειριστές πολυκατοικιών

«Τσούζει» το πρόστιμο στους διαχειριστές πολυκατοικιών

0

2.000 ευρώ για όσους δεν αναρτούν νόμιμες και θεωρημένες αποδείξεις στο Πίνακα των Κοινοχρήστων

 

Με εργόσημο θα πληρώνονται οι καθαρίστριες των πολυκατοικιών. Τέθηκε σε εφαρμογή η αγορανομική διάταξη.

 

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Το «τσουχτερό» πρόστιμο των 2.000 ευρώ καλούνται να πληρώσουν οι διαχειριστές των πολυκατοικιών που δεν αναρτούν νόμιμες και θεωρημένες αποδείξεις για κάθε δαπάνη προμήθειας υλικών και διαφόρων εργασιών αλλά και κοινόχρηστων λογαριασμών (π.χ. ΔΕΗ ) στον πίνακα Κοινοχρήστων. Το μέτρο είναι υποχρεωτικό και προβλέπεται από την νέα αγορανομική διάταξη 2/2013 (ΦΕΚ Β874/11/4/2013) που έχει τεθεί σε εφαρμογή και έχει ήδη αποσταλεί στις Διευθύνσεις Εμπορίου οι οποίες θα ασκούν και τον έλεγχο.

Το Τμήμα Εμπορίου θα ασκεί τους ελέγχους

Όπως μας πληροφορεί η Διευθύντρια του Τμήματος Εμπορίου της Π.Ε. Ξάνθης κα Κασάπη η υπηρεσία θα ασκεί ελέγχους αν υπάρξει καταγγελία ή πληροφορία και θα επιβάλει πρόστιμα όμως όπως σημείωσε αναμένεται η διευκρινιστική εγκύκλιος που θα δίνει τις κατευθυντήριες γραμμές πως ακριβώς θα ασκείται ο έλεγχος.

Με εργόσημο θα αμείβονται καθαρίστριες των πολυκατοικιών

Επιπρόσθετα η «τσιμπίδα» της αγορανομικής διάταξης «πιάνει» και τις καθαρίστριες και τους κηπουρούς που εργάζονται σε πολυκατοικίες. Όπως μας πληροφορεί ο κ. Μακρής από την εταιρεία Κοινοχρήστων «Εστία», καθαρίστριες και κηπουροί θα αμείβονται με το εργόσημο» ένα διπλό κουπόνι δηλαδή που αγοράζεται από τον διαχειριστή που είναι εκπρόσωπος της πολυκατοικίες και μ’ αυτό θα μπορεί να πληρωθεί.

Για να μην διακινούνται «μαύρα» λεφτά

Η απόφαση αυτή, σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης, υπαγορεύεται από την ανάγκη διαφάνειας στις δαπάνες που επιβαρύνουν τα κοινόχρηστα πολυκατοικιών, αλλά και αντιμετώπισης φαινομένων προμήθειας αγαθών και εκτέλεσης έργων (καύσιμα, κηπουρικές-οικοδομικές εργασίες κ.λπ.) χωρίς την ύπαρξη των από τον νόμο προβλεπόμενων παραστατικών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι την έκδοση αγορανομικής διάταξης ζήτησε ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης, καθώς έλεγχοι διαπιστώνουν φοροδιαφυγή στις εταιρείες κοινοχρήστων που προμηθεύουν με πετρέλαιο θέρμανσης αλλά και σε ελεύθερους επαγγελματίες, όπως κηπουρούς, καθαριστές κ.λπ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ανοίγει από ώρα σε ώρα το taxisnet για τις φορολογικές δηλώσεις 2024

Προσυμπληρωμένες δηλώσεις για μισθωτούς και συνταξιούχους – Ποιοι θα πρέπει να κάνουν τροπ…