Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Δήμαρχος Ξάνθης: «Σίγησε η Φωνή της Ελλάδας»

Δήμαρχος Ξάνθης: «Σίγησε η Φωνή της Ελλάδας»

0
ert
 
 Αντιδράσεις τοπικών φορέων για τον «ξαφνικό θάνατο» της ΕΡΤ
 
Μια πράξη …αντιδημοκρατικού περιεχομένου που θέτει σε κίνδυνο τη συνοχή της κυβέρνησης. 2568 απολυμένοι
 
 
Μαριάννα Ξανθοπούλου
 
 
Και ξαφνικά την Τρίτη 11 Ιουνίου περίπου στις 11.15 το βράδυ έκπληκτοι και εμβρόντητοι χιλιάδες τηλεθεατές έγιναν μάρτυρες σε ζωντανή μετάδοση της …εν ψυχρώ εκτέλεσης της Δημόσιας Ελληνικής Ραδιοτηλεόρασης! Με μια πράξη νομοθετικού περιεχομένου – που τίθεται υπό αμφισβήτηση η νομιμότητά της από έγκριτους συνταγματολόγους – επιχειρήθηκε νομική κάλυψη στο «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά να κατεβάσει τους διακόπτες της ΕΡΤ αφήνοντας 2600 εργαζομένους στον «αέρα»! Πρόκειται για μια πράξη περιεχομένου… δημοκρατικής εκτροπής που γεννά πολλά ερωτηματικά ως προς τις πρακτικές λειτουργίας της κυβέρνησης και παραπέμπει σ’ άλλες εποχές. Το βέβαιο είναι η ΕΡΤ χρησιμοποιείται ως προπομπός και για τις άλλες ΔΕΚΟ ενώ παράλληλα «ξελασπώνει» την κυβέρνηση έναντι της τρόικας και της δέσμευσή της για 2.500 απολύσεις μέχρι τέλος Ιουνίου.
 
Μια πράξη …αντιδημοκρατικού περιεχομένου
Ο ξαφνικός θάνατος της ΕΡΤ προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις τόσα από κόμματα της αντιπολίτευσης. Σε υψηλούς τόνους ήταν και οι ανακοινώσεις και των κομμάτων της αντιπολίτευσης για το «λουκέτο» στην κρατική τηλεόραση. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε την απόφαση της κυβέρνησης «πραξικόπημα» και «παράνομη» και κάλεσε τον πρωθυπουργό να την πάρει πίσω. Το ΚΚΕ από την πλευρά του χαρακτήρισε την απόφαση αυτή ως μια διαδικασία που «θα ρίξει στα χέρια των ιδιωτών όλη την περιουσία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης» ενώ τα κόμματα της τρικομματικής ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ με τις δηλώσεις των εκπροσώπων τους θέτουν ευθέως θέμα συνοχής της κυβέρνησης , ενώ ίσως για πρώτη φορά το ενδεχόμενο των εκλογών είναι τόσο πιθανό. Αντιδράσεις όμως υπήρξαν και από φορείς και απλούς πολίτες που δήλωσαν τη συμπαράσταση τους στους εργαζόμενους με την παρουσία τους το βράδυ της Τρίτης στο Ραδιομέγαρο ενώ το θέμα απασχόλησε και τον διεθνή Τύπο με επικρίσεις για την αιφνιδιαστική αυτή απόφαση της κυβέρνησης. Παράλληλα σε μια πράξη αντιπερισπασμού η κυβέρνηση καταθέτει νομοσχέδιο με νέο οργανόγραμμα για τη δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση και μετονομάζει την ΕΡΤ σε ΝΕΡΙΤ (Νέα Ελληνική Ραδιοφωνία Ιντερνετ Τηλεόραση) το οποίο κατατίθεται προς ψήφιση στη Βουλή μαζί με την τροπολογία για τα λουκέτα στις ΔΕΚΟ, ξεκαθαρίζοντας μάλιστα – δια στόματος πρωθυπουργού – ότι πάμε σε πρόωρες εκλογές αν δεν περάσει το νομοσχέδιο
 
Αντιδράσεις υπέρ της ΕΡΤ σε τοπικό επίπεδο
Δήμαρχος Ξάνθης: «Η Φωνή της Ελλάδας…σίγησε»
Για διπλό πλήγμα στις ακριτικές περιοχές όπως η δική μας αλλά και για τον απόδημο ελληνισμό κάνει λόγο στην δήλωσή του ο δήμαρχος Ξάνθης κ. Μιχάλης Στυλιανίδης επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι η Φωνή της Ελλάδας …σίγησε: «Στη δική μας περιοχή, με τις γνωστές ιδιαιτερότητες, όπως και σε όλες τις ακριτικές, απομακρυσμένες περιοχές της χώρας το πλήγμα είναι διπλό. Η όποια εξυγίανση και διαφάνεια στην ΕΡΤ Α.Ε. δεν μπορεί να αφορά τους εργαζόμενους αλλά τις δομές της επιχείρησης και σε καμία περίπτωση δεν αφορά τον Έλληνα πολίτη που στερείτε από τα μεσάνυχτα το δημόσιο κοινωνικό αγαθό της ενημέρωσης».
 
Πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ξάνθης: «Όλα θα κριθούν εκ του αποτελέσματος»
Η πρόεδρος τη ΝΟΔΕ Ξάνθης κα Σούλα Ιακωβίδου δηλώνει στο «Ε»: «Κανείς δεν χαίρεται για το κλείσιμο της ΕΡΤ. Στόχος είναι η αναδιάρθρωση της δημόσιας τηλεόρασης και όλα θα κριθούν εκ του αποτελέσματος», ενώ για την τακτική που ακολουθήθηκε επισημαίνει: «Κάποια στιγμή πρέπει να γίνουν δραστικές παρεμβάσεις. Έπρεπε το μαχαίρι να φτάσει στο κόκαλο. Και τα κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση το γνώριζαν. Ας μη χύνουν τώρα κροκοδείλια δάκρυα. Όλοι συμφωνούν ότι πρέπει να γίνει αναδιάρθρωση και ένας ορθολογισμός στη λειτουργία της δημόσιας τηλεόραση. Η ΕΡΤ έκλεισε προσωρινά για να ξανανοίξει με νέα λειτουργία στα πρότυπα των μεγάλων ξένων κρατικών καναλιών όπως το BBC, ZDF κ.λ.π.».
 
ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης: «Η Δημόσια Ραδιοφωνία-Τηλεόραση ανήκει στο Λαό!
Η τρομοκρατία δε θα περάσει!»
Σε ανακοίνωσή του ο Ο ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ καταγγέλλει την τρικομματική κυβέρνηση για το κλείσιμο της ΕΡΤ και το γεγονός ότι επιδιώκει με παρόμοιο τρόπο και το κλείσιμο και άλλων δημόσιων φορέων και οργανισμών, οδηγώντας στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενους και ξεπουλώντας το Δημόσιο πλούτο και τα Δημόσια αγαθά.: «Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (τη 19η κατά σειρά!) η τρικομματική κυβέρνηση προχώρησε με πρωτοφανή αντιδημοκρατική, πραξικοπηματική μεθόδευση στο κλείσιμο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας-Τηλεόρασης, παγώνοντας το σήμα στον αέρα και φέρνοντας στην μνήμη του ελληνικού Λαού μερικές από τις πιο μαύρες σελίδες της ιστορίας του», εκφράζοντας την πλήρη και αμέριστη αλληλεγγύη του στους εργαζόμενους της ΕΡΤ.
 
 
Μέλος της Κ.Ε. ΔΗΜΑΡ Κ. Δέλκος : Η κυβέρνηση οφείλει να ανακαλέσει την απόφαση για το κλείσιμο της ΕΡΤ»
Για δημοκρατική εκτροπή κάνει λόγο και το μέλος της Κ.Ε. ΔΗΜΑΡ Κώστα Δέλκος: «Η αναμφισβήτητη ανάγκη εξορθολογισμού και αναδιοργάνωσης της ΕΡΤ δεν δίνει σε κανέναν το δικαίωμα να παρακάμπτει βασικούς κανόνες λειτουργίας της δημοκρατίας. Είτε έχουν ευθύνες για το κατάντημα της Δημόσιας τηλεόρασης είτε όχι. Η απόφαση αυτή στερείται νομιμότητας μετά την άρνηση αποδοχής της από τους κυβερνητικούς εταίρους, τη Δημοκρατική Αριστερά και το ΠΑΣΟΚ.
Η μόνη εξήγηση που θα μπορούσε να δώσει κανείς , είναι η ένταξη των χειρισμών αυτών σε κομματικούς σχεδιασμούς της Ν.Δ. . Αν ο κ. Σαμαράς επιμείνει, ακροβατεί επικίνδυνα. Και επειδή οι ακροβασίες αυτές δεν αφορούν μόνο στη Ν.Δ. αλλά έχουν σημαντικές επιπτώσεις στη χώρα, οφείλει να το ξανασκεφτεί»
 
Ανακοινώσεις συμπαράστασης από άλλα κόμματα και φορείς
«Το κλείσιμο της ΕΡΤ και μάλιστα με τον τρόπο που έγινε είναι απαράδεκτο και σηματοδοτεί το τι θα ακολουθήσει από δω και πέρα στην ελληνική κοινωνία», επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Περιφερειακού συνδυασμού ΑΜΘ «Οικολογία και Αλληλεγγύη». «Καταδικάζουμε την πραξικοπηματική πράξη της τρικομματικής χούντας που κατά παράβαση του συντάγματος και έξωθεν της συνήθους κοινοβουλευτικής διαδικασίας πήρε την απόφαση, με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, να κλείσει την Δημόσια Τηλεόραση», τονίζει το  ΕΠΑΜ – Τοπική Οργάνωση Ξάνθης ενώ το ΠΑΜΕ Ξάνθης εκφράζει την αλληλεγγύη του στους εργαζόμενους της ΕΡΤ και σε όλων των δημόσιων φορέων»
«Η διακοπή των λειτουργιών οποιουδήποτε δημόσιου, ή ακόμα και ιδιωτικού οργανισμού με τον τρόπο που έγινε στην ΕΡΤ χωρίς καμία προηγούμενη προειδοποίηση αφήνοντας εν μια νυκτί χιλιάδες ανέργους είναι απαράδεκτη», αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΓΣΕΒΕΕ που καλεί την Ελληνική κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα που την στηρίζουν, να μείνουν σταθερά προσηλωμένοι στις αρχές της Δημοκρατίας, της προστασίας του Συντάγματος και της ελευθερίας του λόγου.
Επίσης το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων & Εμποροϋπαλλήλων Ν. Ξάνθης καταγγέλλει την τρικομματική κυβέρνηση(ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου που αποφάσισε ουσιαστικά με συνοπτικές διαδικασίες «εξαφανίζει» Οργανισμούς του Δημοσίου και χιλιάδες εργατοϋπάλληλους, ξεκινώντας με την ΕΡΤ, ενώ ΕΛΜΕ Ξάνθης θεωρεί αδιανόητη την απόφαση της κυβέρνησης να αναστείλει τη λειτουργία της ΕΡΤ και υποστηρίζει ότι το δικαίωμα στη δημόσια αντικειμενική πληροφόρηση και την ποιοτική ψυχαγωγία είναι μέσα στις υποχρεώσεις της πολιτείας.
Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Περιφέρειας ΑΜΘ σε ανακοίνωσή της αναφέρει: «Καταδικάζουμε την προκλητική απόφαση της κυβέρνησης που με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου οδήγησε στην ανεργία 2.500 εργαζόμενους στην ΕΡΤ, και πολλές άλλες χιλιάδες εργαζόμενων στις σε πρώην ΔΕΚΟ και άλλους φορείς του Δημοσίου».
Εκ διαμέτρου αντίθετη η ανακοίνωση της «Χρυσής Αυγής»: «Στους κρατικοδίαιτους υβριστές μας, που τα οικονομούσαν χοντρά από την κρατική τηλεόραση, δεν χρωστάμε απολύτως τίποτα».
Τέλος να σημειώσουμε ότι για τις εξελίξεις στην ΕΡΤ συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα στις 1 το μεσημέρι το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ. Υπενθυμίζουμε ότι το θέμα αφορά άμεσα την περιφέρειά μας καθώς έχουν κλείσει η ΕΡΑ Κομοτηνής και η ΕΡΑ Καβάλας.
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Φύσηξε» και γεμίσαμε σκόνη στην Ξάνθη

Καλυμμένα τα αυτοκίνητα, οι δρόμοι και τα μπαλκόνια – Μιλά ο καθηγητής ΔΠΘ και Διευθυντής …