Αρχική ΑΘΛΗΤΙΚΑ Αθλητικά Νέα Οι Κύπριοι «ποδηλάτες της αγάπης» θα διασχίσουν και την Ελλάδα

Οι Κύπριοι «ποδηλάτες της αγάπης» θα διασχίσουν και την Ελλάδα

0
kyprioi podilates-web

Τον Σεπτέμβριο θα αρχίσει η πανελλαδική ποδηλατοπορεία με σκοπό τη συγκέντρωση τροφίμων

 

«Όλοι μαζί μπορούμε» είναι το σύνθημα της παρέας των τεσσάρων ποδηλατιστών

 

Μία αξιέπαινη προσπάθεια θα επιχειρήσουν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο τέσσερις Κύπριοι ποδηλάτες, καθώς προγραμματίζουν να διασχίσουν το μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας με ποδήλατα, με στόχο να συγκεντρώσουν τρόφιμα και αγαθά για συμπολίτες μας σε Ελλάδα και Κύπρο που το έχουν ανάγκη. Ανάμεσα στις πόλεις που θα επισκεφθούν είναι και η Ξάνθη, απ’ όπου θα περάσουν την 1η ημέρα της προσπάθειά τους, την 1η Σεπτεμβρίου 2013.

«Οι δύο από την παρέα δεν είχανε καν ποδήλατο»

Το «Ε» επικοινώνησε με το ένα μέλος από την τετράδα των ποδηλατιστών, τον Ανδρέα Ονησιφόρου, ο οποίος μίλησε για το εγχείρημά τους και τους λόγους που το ξεκινούν. Ο κ. Ονησιφόρου είπε χαρακτηριστικά:

Α.Ο.: «Είμαστε τέσσερις φίλοι (Ανδρέας Ονησιφόρου, Γιώργος Δημητρίου, Ανδρέας Σκουτέλλας και Παντελής Παπαζαχαρίου) από την Κύπρο. Όταν είχε ξεκινήσει η ιστορία με το κούρεμα των καταθέσεων και το κλείδωμα των χρημάτων στις τράπεζες, έβλεπα πολλούς ανθρώπους να πηγαίνουν στα κοινωνικά παντοπωλεία για τρόφιμα. Αυτή η κατάσταση βέβαια υπάρχει καιρό τώρα, όμως τελευταία αυξήθηκε κατά πολύ. Έτσι μαζί με τους φίλους μου, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε μία κίνηση ώστε να ευαισθητοποιήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο, αλλά και να συγκεντρώσουμε τρόφιμα για τους συμπολίτες μας που το έχουν ανάγκη.

Αρχικά σκεφτήκαμε μία Παγκύπρια πεζοπορία, όμως επειδή κάτι τέτοιο θα ήταν χρονοβόρο, στραφήκαμε σε μία ποδηλατοπορεία η οποία θα περνούσε απ’ όλες τις πόλεις και χωριά της Κύπρου. Έτσι μέσα σε μία εβδομάδα σχεδιάσαμε την πορεία που ήταν περίπου 700χλμ. και ξεκινήσαμε. Να σημειώσω απλώς ότι δεν είμαστε επαγγελματίες αθλητές ή ποδηλάτες. Να φανταστείτε οι δύο από την παρέα δεν είχαν καν ποδήλατο και βρήκαν από χορηγία, όμως αποφασίσαμε ότι θα πρέπει να ξεπεράσουμε τις δυνάμεις μας κι έτσι βάλαμε τα δυνατά μας και καλύψαμε την παραπάνω απόσταση σε σχεδόν μία εβδομάδα».

«Ε»: Ποια ήταν η ανταπόκριση του κόσμου στην προσπάθειά σας;

Α.Ο.: «Η ανταπόκριση ήταν μεγάλη και συγκινητική. Τοπικοί φορείς, αρχές και περισσότερο απλοί πολίτες μας περίμεναν σε κάθε χωριό για να δώσουν τρόφιμα ή ρουχισμό προς τους άπορους συμπολίτες μας. Την πορεία μας συνόδευε φορτηγό του στρατού που κουβαλούσε τα αγαθά. Στην προσπάθεια μας συγκεντρώσαμε περίπου 3 τόνους τρόφιμα που παραδόθηκαν στα κοινωνικά παντοπωλεία και από εκεί σε άπορους συνανθρώπους μας. Μάλιστα γυρνώντας σε διάφορα μέρη είδαμε ότι οι αιτήσεις σε κοινωνικά παντοπωλεία αυξάνονταν κι έτσι είπαμε να προχωρήσουμε σε μία μεγαλύτερη πορεία, ώστε να συγκεντρώσουμε μεγαλύτερη ποσότητα τροφίμων. Το πρώτο που σκεφτήκαμε ήταν μία μεγάλη πορεία στην Ελλάδα κι έτσι αρχίσαμε τις προετοιμασίες για το ερχόμενο Φθινόπωρο».

«Ε»: Υπήρξε κάποια εικόνα, κάποια στιγμή που σας έμεινε χαραγμένη στο μυαλό;

Α.Ο.: «Η εικόνα που μας σημάδεψε περισσότερο ήταν σε ένα μικρό χωριό της Κύπρου (περίπου 100 κατοίκων), όπου ενώ είχαμε πάρει τα τρόφιμα από το κοινοτικό συμβούλιο και ήμασταν έτοιμοι για αναχώρηση, μία ηλικιωμένη γυναίκα έτρεχε για να μας προλάβει. Ήταν η ¨Γιαγιά Αναστασία¨ όπως μάθαμε αργότερα, που έτρεξε να προλάβει το φορτηγό για να δώσει μία σακούλα με τρόφιμα, που προορίζονταν για συνανθρώπους που το έχουν ανάγκη. Συναντήσαμε πολλές ανάλογες εικόνες και αυτές είναι που μας έδιναν συνεχώς δύναμη για τη συνέχεια».

«Ε»: Ποιες δυσκολίες παρουσιάστηκαν στο εγχείρημά σας;

Α.Ο.: «Σίγουρα υπάρχουν κάποιες δυσκολίες όμως η ανταπόκριση στην Ελλάδα είναι τόσο μεγάλη που μας δίνει δύναμη και πιστεύουμε ότι θα καταφέρουμε το στόχο μας.

Ήδη συγκεντρώσαμε τηλέφωνα και διευθύνσεις από περιφέρειες, δήμους, φορείς, κλπ. αλλά και από ομάδες κοινωνικής αλληλεγγύης σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, ανάμεσα και της Ξάνθης. Επίσης ψάχναμε έναν κεντρικό φορέα να διαχειρίζεται τα τρόφιμα και απευθυνθήκαμε στην Αρχιεπισκοπή Ελλάδος όπου λάβαμε θετική απάντηση. Έχουμε ενημερώσει την αστυνομία, το στρατό (καθώς χρειαζόμαστε φορτηγό για τη μεταφορά των αγαθών) και περιμένουμε τις απαντήσεις μέσα στο επόμενο διήμερο ώστε να κατασταλάξουμε στην πορεία μας.

Περιττό να πω ότι η ανταπόκριση όλων είναι θετική, όπως τεράστια είναι και η ανταπόκριση του κόσμου μέσα από το διαδίκτυο, καθώς πολλοί προσπαθούν με τον δικό τους τρόπο να μας βοηθήσουν».

 «Ε»: Πως μπορεί να βοηθήσει κάποιος την προσπάθειά σας;

Α.Ο.: «Όπως μπορεί ο καθένας. Κυρίως με τρόφιμα που δεν χρειάζονται ψυγείο. Π.χ. ζυμαρικά, όσπρια, κονσέρβες, παιδικές τροφές, αλλά και παιδικές πάνες, ρουχισμό, είδη καθαρισμού για το σπίτι. Εκτός των αγαθών που συγκεντρώνουμε πολλοί είναι αυτοί που ζητούν να μας βοηθήσουν εθελοντικά σε διάφορες πόλεις για το διαχωρισμό και παράδοση των τροφίμων. Να προσθέσω ότι από τα τρόφιμα που θα συγκεντρωθούν τα 2/3 θα μοιραστούν στην Ελλάδα και το 1/3 στην Κύπρο».

 «Ε»: Πότε θα αρχίσει η ποδηλατοπορεία και ποια είναι η συνολική απόσταση που θα διανύσετε;

Α.Ο.: «Η ποδηλατοπορεία μας στην Ελλάδα θα ξεκινήσει την 1η Σεπτεμβρίου από την Κομοτηνή, ενώ την ίδια ημέρα θα περάσει από χωριά της Ροδόπης, της Ξάνθης και την πόλη της Ξάνθης για να καταλήξει στην Καβάλα όπου θα διανυκτερεύσουμε. Η πορεία μας περιλαμβάνει πολλές πόλεις της Ελλάδας, μεταξύ άλλων Δράμα, Θεσ/νίκη, Βέροια, Κοζάνη, Καρδίτσα, Λάρισα, Βόλο, Λαμία, Ιτέα, Πάτρα και όλες τις μεγάλες πόλεις της Πελοποννήσου για να καταλήξουμε στην Αθήνα και από εκεί με πλοίο να περάσουμε σε Σύρο, Ρόδο, Κρήτη ώστε να φτάσουμε στον τελικό προορισμό μας, την Κύπρο, όπου θα επαναλάβουμε την παγκύπρια ποδηλατοπορεία απ’ όλες σχεδόν τις πόλεις. Συνολικά, βάσει του google.maps θα διανύσουμε 3848 χλμ., χωρίς να είναι υπολογισμένα τα περίπου 500χλμ. σε γύρους πόλεων κλπ. Αν όλα πάνε βάσει προγράμματος και δεν υπάρξουν απρόοπτα, θα ξεκινήσουμε την 1η Σεπτεμβρίου και θα τερματίσουμε στα μέσα Οκτωβρίου 2013, στη βάση μας (Κύπρο). Να σημειώσουμε τέλος ότι η ποδηλατοπορεία είναι ανοιχτή σε όλους και όποιος επιθυμεί μπορεί να μας ακολουθήσει σε όποιο κομμάτι θέλει, ή ακόμη και σε όλη τη διαδρομή με δική του ευθύνη και έξοδα όμως. Η πορεία που σχεδιάσαμε αφορά την παλιά Εθνική Οδό και επαρχιακούς δρόμους, ενώ στο πλευρό μας θα βρίσκεται και η ΕΛΠΑ».

 «Αρκετοί βοηθούν όμως ακόμη περισσότεροι έχουν ανάγκη τη βοήθειά μας»

 Από την πλευρά της η πρόεδρος της Ομάδας Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ξάνθης, κα. Μαίρη Μπεμπέκη, σχετικά με την προσπάθεια των Κυπρίων ποδηλατιστών δήλωσε στο «Ε»:

Μ.Μ.: «Ήρθαμε σε επικοινωνία με τους ποδηλάτες πριν το Πάσχα, καθώς μας ζήτησαν βοήθεια αρχικά σε οργανωτικά θέματα. Έτσι συγκεντρώσαμε τηλέφωνα και διευθύνσεις από φορείς, δήμους και αρχές της περιοχής μας που θα μπορούσαν να βοηθήσουν την προσπάθεια τους. Ανυπομονούμε να δούμε από κοντά αυτή τη θαρραλέα και ευαισθητοποιημένη παρέα και να τους συγχαρούμε για την προσπάθεια».

Όσο για το αν βοηθάει ο κόσμος την ξανθιώτικη Ομάδα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, η κα. Μπεμπέκη τόνισε: «Υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι που βοηθάνε όμως ακόμη περισσότεροι είναι αυτοί που έχουν ανάγκη από τη βοήθεια μας. Κάνουμε ότι μπορούμε για να βρισκόμαστε κοντά στους άπορους συνανθρώπους μας κι ελπίζουμε να συνεχίσουν να το κάνουν αυτό και όσοι έχουν τη δυνατότητα».

* Όσοι επιθυμούν να βοηθήσουν εθελοντικά την προσπάθεια «Όλοι μαζί μπορούμε» των ποδηλατιστών σε Κύπρο και Ελλάδα μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί τους στα τηλέφωνα:

Ανδρέας Ονησιφόρου (00357)96618956

Γιώργος Δημητρίου (00357)99083827

Ανδρέας Σκουτέλλας (00357)99268906

Η στα:

Email: podilasiaagapis@yahoo.com

Facebook: https://www.facebook.com/groups/427435710682544/

 

Δημήτρης Καλτέκης

dkaltekis@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αθλητικά Νέα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η Ξάνθη υποδέχεται την Ολυμπιακή Φλόγα τη Δευτέρα

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης Την Δευτέρα 22 Απριλίου 2024, ο Δήμος Ξάνθης θα υποδεχθεί με λα…