Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Ξεκίνησαν οι ψεκασμοί για τα κουνούπια

Ξεκίνησαν οι ψεκασμοί για τα κουνούπια

0
katapolemisi kounoupion-empros

 

Το Ελεγκτικό συνέδριο έδωσε το πράσινο φως κάνοντας δεκτή την ένσταση της περιφέρειας επί της ακύρωσης της σύμβασης στον προσυμβατικό έλεγχο
 
Γίνονται επίγειοι και εναέριοι ψεκασμοί στην περιοχή της Βιστονίδας και την παραλιακή ζώνη Αβδήρων – Τοπείρου
 
Μαριάννα Ξανθοπούλου
 
Μέσα Ιουνίου και ξεκινά (επιτέλους!) το έργο καταπολέμησης των κουνουπιών από την περιφέρεια ΑΜ – Θ και την Κοινοπραξία που ανέλαβε το έργο με ανάδειξή της μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας αφού έληξε αίσια η «περιπέτεια» της σύμβασης στο Ελεγκτικό συνέδριο.
«Πράσινο φως» από το Ελεγκτικό για την καταπολέμηση των κουνουπιών
Χθες το πρωί έγινε γνωστό από τον αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης κ. Φώτη Καραλίδη ότι έγινε δεκτή από την αρμόδια Επιτροπή του Ελεγκτικού Συνεδρίου η ένσταση που υπέβαλλε η Περιφέρεια στις 13 Μαΐου στην πρώτη απόφασή του για ακύρωση της σύμβασης στον προσυμβατικό έλεγχο. Έτσι δόθηκε το «πράσινο φως» για να ξεκινήσουν άμεσα οι ψεκασμοί και επειδή ο χρόνος πιέζει καθώς το «μπλοκάρισμα» της σύμβασης στο Ελεγκτικό επέφερε ένα μήνα καθυστέρηση στην έναρξη του προγράμματος χάθηκε το αρχικό στάδιο της προνυμφοκτονίας. Υπενθυμίζουμε ότι η απόρριψη της σύμβασης είχε ως αιτιολογικό ότι η τεχνική προσφορά δεν συνοδευόταν από λεκτική αιτιολογία, κάτι που όπως εκτιμά ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Δημήτρης Χαϊτίδης ήταν «τυπικού και γραφειοκρατικού χαρακτήρα» που όμως καθυστέρησε το έργο.
 
Καραλίδης: «Ξεκινήσαμε από χθες…»
«Χωρίς να χαθεί καθόλου χρόνος» , όπως σημειώνει ο κ. Καραλίδης, οι ψεκασμοί άρχισαν από χθες και συνεχίζονται σήμερα στην περιοχή της λίμνης Βιστονίδας στο Πόρτο Λάγος και την παραλιακή ζώνη των δήμων Αβδήρων και Τοπείρου: «Δικαιωθήκαμε στην ένστασή μας . Εγκρίθηκε η σύμβαση όπως την καταθέσαμε. Αρχίζουμε άμεσα με επίγειους και εναέριους ψεκασμούς στις περιοχές στόχου χρησιμοποιώντας το ειδικό σκεύασμα (ULV) για το οποίο έχουμε πάρει δανειοδότηση από τα υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προκειμένου να κάνουμε ακμαιοκτονία για να μειώσουμε τους πληθυσμούς καθώς το στάδιο καταπολέμησης των προνυμφών έχει παρέλθει. Ευτυχώς προλάβαμε να το μειώσουμε με τους δοκιμαστικούς ψεκασμούς που είχαμε κάνει» επισημαίνει ο κ. Καραλίδης.
Να σημειώσουμε ότι η σύμβαση είναι διετής και έτσι του χρόνου δεν θα χρειαστεί εκ νέου διαγωνισμός. Επίσης όπως αναφέρει ο κ. Καραλίδης παρά την καθυστέρηση η Περιφέρειά μας είναι η πρώτη που ξεκινά το έργο της καταπολέμηση των κουνουπιών αφού είναι η πρώτη ένσταση που γίνεται δεκτή, ενώ την αρχική απόφαση ακύρωσης την αποδίδει στην υπερβολική αυστηρότητα κάποιων μελών της αρμόδιας επιτροπής.  
 
Ανάσα ανακούφισης από τους δημάρχους των παραλιακών δήμων
Την ικανοποίησή τους εξέφρασαν οι δήμαρχοι Αβδήρων και Τοπείρου στο άκουσμα της είδησης ότι ξεκινούν οι ψεκασμοί στις παραλιακές περιοχές των δήμων τους καθώς ήταν κυρίως αυτοί οι αποδέκτες έντονων διαμαρτυριών από τους δημότες τους που υποφέρουν από τα κουνούπια και επιπλέον κινδυνεύει η υγεία τους από τον ιό του Νείλου ή την ελονοσία καθώς όπως είναι γνωστό ο δήμος Αβδήρων συγκαταλέγεται στη ζώνη υψηλού κινδύνου για κρούσματα. Να σημειώσουμε ότι το θέμα της καταπολέμησης των κουνουπιών στην περιφέρειά μας ήρθε και στην Βουλή με ερώτηση της βουλευτού ΑΝΕΛ του νομού Σερρών κας Μαρίας Κόλλια Τσαρουχά.
 
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Φύσηξε» και γεμίσαμε σκόνη στην Ξάνθη

Καλυμμένα τα αυτοκίνητα, οι δρόμοι και τα μπαλκόνια – Μιλά ο καθηγητής ΔΠΘ και Διευθυντής …