Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Η εικόνα αξιοποίησης του ΕΣΠΑ στην ΑΜΘ άρεσε στο Γιοχάνες Χαν

Η εικόνα αξιοποίησης του ΕΣΠΑ στην ΑΜΘ άρεσε στο Γιοχάνες Χαν

0
giannakidis xan
Την αναπτυξιακή στόχευση της Περιφέρειάς μας παρουσίασε ο Α. Γιαννακίδης. Αυτοδιοικητικοί και παραγωγικοί φορείς στην ημερίδα της Αντιπροσωπείας της Ε.Επ.
 
«Η ανάπτυξη δεν είναι μόνο στεγνά στατιστικά στοιχεία. Πρωτίστως είναι η εγγύηση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας στον χώρο και στον χρόνο», τόνισε στην τοποθέτηση του ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ Άρης Γιαννακίδης την Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013, μιλώντας σε ημερίδα που συνδιοργάνωσαν στην Κομοτηνή, η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και η Περιφέρεια ΑΜ-Θ, με βασικό ομιλητή της τον Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδιο για θέματα Περιφερειακής Ανάπτυξης, κ. Johannes Hahn, ο οποίος επισκέπτεται τη χώρα μας.
Στην ίδια ημερίδα που ο κ. Επίτροπος μίλησε για την «Μελλοντική Πολιτική Συνοχής της ΕΕ», παρουσία αυτοδιοικητικών και παραγωγικών φορέων της περιοχής, ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ περιέγραψε την αναπτυξιακή στόχευση της Περιφέρειας: «Η σταδιακή ανασυγκρότηση και ο εκσυγχρονισμός του παραγωγικού προτύπου της Περιφέρειας, η διατήρηση, και κατά το δυνατόν εμβάθυνση, της κοινωνικής συνοχής σε περιβάλλον αυξανόμενου ανταγωνισμού, ύφεσης και κρίσης, με την αξιοποίηση των πόρων της Περιφέρειας, την κινητοποίηση των υφισταμένων αλλά και νέων κοινωνικών συλλογικοτήτων και την αξιοποίηση της γεωγραφικής της θέσης».
Σαφή αναφορά έκανε και στην διαδικασία αξιοποίησης, συμβασιοποίησης έργων και απορρόφησης Ευρωπαϊκών κονδυλίων λέγοντας: «Η εξέλιξη του τρέχοντος Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης θεωρώ ότι αποτελεί τον αδιάψευστο μάρτυρα για τις ικανότητες της Περιφέρειας στον τομέα της αποτελεσματικής διαχείρισης.
Η αιρετή Περιφερειακή αρχή ανέλαβε την ευθύνη διαχείρισης του Προγράμματος από την 1η Ιουλίου του 2011, σχεδόν δύο χρόνια πριν. Η πρόοδος του Προγράμματος, το οποίο ενεργοποιήθηκε στο σύνολο των θεματικών του προτεραιοτήτων, στο διάστημα που ακολούθησε μέχρι σήμερα (με στοιχεία της 5ης Ιουνίου 2013), αποτυπώνεται κυρίως στα ακόλουθα δύο χαρακτηριστικά:
•Το ποσοστό των συμβασιοποιήσεων σε σχέση με το εκχωρηθέν ποσό ανέρχεται στο 91,18% όταν αντίστοιχα την 30/6/2011 ήταν 32,87%, και
•Το ποσοστό των πληρωμών σε σχέση με τα εκχωρηθέντα ποσά ανέρχεται στο 48,24% όταν αντίστοιχα την 30/6/2011 ήταν 23,00%».
Νωρίτερα ο κ. Επίτροπος επισκέφθηκε τον περιφερειάρχη στην έδρα της Περιφέρειας και ενημερώθηκε με ακρίβεια από τον κ. Περιφερειάρχη για τους βασικούς στόχους που θέτει η Περιφέρεια ΑΜ-Θ, κυρίως κατά την νέα προγραμματική περίοδο. Ο κ Hahn σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ ανάφερε μεταξύ άλλων: «Θα ήθελα να δώσω συγχαρητήρια στον κ. Περιφερειάρχη και στους συνεργάτες του, γιατί έχει αυξηθεί κατά πολύ το ποσοστό συμβασιοποιημένων έργων ενώ ξέρω ότι (η Περιφέρεια ΑΜ-Θ) έχει πάει πολύ καλά και στα ποσοστά απορροφητικότητας», αξιολογώντας ταυτόχρονα ως πολύ σημαντική την προετοιμασία της Περιφέρειας ενόψει της νέας προγραμματικής περιόδου.
Στον Ευρωπαίο Επίτροπο επεδόθη το έμβλημα της Περιφέρειας ΑΜ-Θ από τον κ. Περιφερειάρχη ο οποίος τον χαρακτήρισε ως «σπουδαίο φιλέλληνα».
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Τη Δευτέρα η 1η ανοιχτή διαβούλευση για το ΣΒΑΚ του δήμου Ξάνθης

Θα παρουσιαστεί η έννοια της βιώσιμης κινητικότητας και η ιστοσελίδα του ΣΒΑΚ και των ερωτ…