Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Γιορτές ΚΕΣΠΕΜ, ημέρες δημιουργικότητας

Γιορτές ΚΕΣΠΕΜ, ημέρες δημιουργικότητας

0
kespem 2013 1-web

Εκδηλώσεις για τη λήξη της σχολικής χρονιάς πραγματοποιήθηκαν στην Ξάνθη και στους οικισμούς, όπου υλοποιείται το πρόγραμμα

 

Δεν έλειψαν οι συντονίστριες Θάλεια Δραγώνα και Άννα Φραγκουδάκη. Κατατέθηκε αίτηση για την παράταση του προγράμματος

 

«Σχολείο χωρίς γιορτή είναι παιδί χωρίς παιχνίδια». Αυτό είπαν οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του Προγράμματος Εκπαίδευσης Μουσουλμανοπαίδων , ολοκληρώνοντας τις εκδηλώσεις για τη λήξη της σχολικής χρονιάς, οι οποίες πλαισιώθηκαν σε όλα τα ΚΕΣΠΕΜ, από χαμόγελα, μεράκι, πολλές δημιουργίες και διάφορες εργασίες των μαθητών του προγράμματος.
Οι ειδικές εκδηλώσεις, που διοργανώθηκαν από τις 31 Μαΐου έως τις 10 Ιουνίου, ήταν ο καλύτερος τρόπος για να αποχαιρετήσουν όλοι μαζί μια ακόμα χρονιά και να υποδεχθούν το καλοκαίρι. Φέτος οι γιορτές ξεκίνησαν στο Δροσερό (31/5), ακολούθησε η κοινή γιορτή των ΚΕ.Σ.Π.Ε.Μ Ξάνθης και Εχίνου (7/6), η γιορτή στα ΚΕ.Σ.Π.Ε.Μ Ευλάλου (8/6) και ο κύκλος των γιορτών έκλεισε στο Σέλερο (10/6).
Εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και για την ολοκλήρωση των ενισχυτικών εκπαιδευτικών παρεμβάσεων στα δημοτικά σχολεία Κιμμερίων, Ξάνθης, Γλαύκης, Μύκης, Σελέρου, Σμίνθης, Κενταύρου και Σουνίου. Με συναντήσεις γονέων, μαθητών και εκπαιδευτών ολοκληρώνονται αυτές τις μέρες και οι γιορτές στους 14 οικισμούς του νομού Ξάνθης που επισκέπτονται τα κινητά ΚΕ.Σ.Π.Ε.Μ του Προγράμματος.
 
Πλήθος δημιουργικών εκδηλώσεων στις γιορτές των ΚΕΣΠΕΜ
Οι αυλές των σχολείων που φιλοξένησαν τις εκδηλώσεις πλημμύρισαν από τα χαμόγελα και το κέφι των παιδιών τα οποία με την καθοδήγηση των δασκάλων τους τραγούδησαν, χόρεψαν, συμμετείχαν σε μικρά θεατρικά εμπνευσμένα από παιχνίδια και παραμύθια και χειροκροτήθηκαν θερμά για τις προσπάθειές τους και την άνεση στα ελληνικά, προφορικά και γραπτά, από τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς. Στη συνέχεια, ξεχύθηκαν στους πάγκους κατασκευών όπου ξεδίπλωσαν τη δημιουργικότητά τους φτιάχνοντας από στολίδια ως γλυκά τα οποία μοίρασαν περήφανα σε όλους.
Η αφορμή για τα θεατρικά δρώμενα, που παρουσιάστηκαν από τις μεγαλύτερες τάξεις των ΚΕ.Σ.Π.Ε.Μ, δόθηκε από γνωστά παραμύθια και παιχνίδια στα οποία βασίστηκαν τα παιδιά για να εμπνευστούν τις δικές τους ιστορίες. Για πρώτη φορά φέτος για την προετοιμασία των θεατρικών συνεργάστηκαν με επιτυχία εκπαιδευτικοί διαφορετικών ειδικοτήτων με στόχο ένα συνδυαστικό και γι αυτό πιο απαιτητικό αποτέλεσμα.
Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η παρουσίαση του περιοδικού που ετοίμασε η ομάδα δράσης επαγγελματικού προσανατολισμού των ΚΕ.Σ.Π.Ε.Μ με συνεντεύξεις από επαγγελματίες της περιοχής της Ξάνθης και στόχο την πρωτογενή πληροφόρηση των μαθητών σχετικά με συγκεκριμένα επαγγέλματα. Τα παιδιά με μεγάλο ενθουσιασμό ετοίμασαν τα ερωτηματολόγια, επισκέφτηκαν τους επαγγελματίες στους χώρους εργασίας τους ή ήρθαν σε επαφή μαζί τους μέσω skype και τους ρώτησαν για τα υπέρ και τα κατά της δουλειάς τους, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και τις προοπτικές στην αγορά εργασίας.  
Οι γιορτές έκλεισαν με την απονομή αναμνηστικών διπλωμάτων και δώρων στους μαθητές των ΚΕ.Σ.Π.Ε.Μ και αρκετοί ανανέωσαν το ραντεβού τους για τα θερινά τμήματα που ξεκινούν σε λίγες μέρες και αναμένεται να έχουν ανάλογη επιτυχία.
 
Μεγάλη ικανοποίηση από τις συντονίστριες του προγράμματος
kespem 2013 2-webΣε όλες τις εκδηλώσεις σε Ξάνθη και Ροδόπη παραβρέθηκαν οι συντονίστριες του προγράμματος Θάλεια Δραγώνα και Άννα Φραγκουδάκη. Οι δυο τους δεν έκρυψαν τη χαρά και την ικανοποίησή τους για την ανταπόκριση των παιδιών, τη διάθεση που επέδειξαν καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς και το δέσιμο που έχουν αναπτύξει με τις δομές των ΚΕΣΠΕΜ και τους εκπαιδευτικούς τους.
Μιλώντας στο «Ε», η κ. Δραγώνα στην αυλή του 1ου δημοτικού σχολείου Ξάνθης, λίγο πριν τη σχετική κεντρική εκδήλωση το απόγευμα της Παρασκευής, σημείωσε ότι «μπορεί οι εκδηλώσεις να επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο, αλλά ποτέ δεν είναι οι ίδιες», καθώς οι μαθητές κάθε χρόνο παρουσιάζουν νέα πράγματα και δημιουργούν νέα ατμόσφαιρα.
Σχετικά, με την προοπτική συνέχισης του προγράμματος τη νέα σχολική χρονιά, ανέφερε: «δεν το ξέρουμε αν θα συνεχιστεί, έχουμε κάνει αίτηση παράτασης για τη νέα σχολική χρονιά, που αφορά το διάστημα, πριν γίνει νέα προκήρυξη στη νέα χρηματοδοτική περίοδο».
Από την πλευρά της και η κ. Φραγκουδάκη δεν έκρυψε την ικανοποίησή της για το κλίμα χαράς στις εκδηλώσεις των ΚΕΣΠΕΜ και τόνισε ότι αυτές οι γιορτές είναι ο καλύτερος «μάρτυρας» των θετικών αποτελεσμάτων του προγράμματος. «Σκεφτείτε ότι μαθητές 2ας δημοτικού γράφουν, με τη βοήθεια των δασκάλων τους, παραμύθια στα ελληνικά και στη συνέχεια σχεδιάζουν και τις αντίστοιχες ζωγραφιές», ανέφερε η ίδια ενδεικτικά.
 
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μηδενική ανοχή στην ενδοοικογενειακή βία

Το μήνυμα της εκδήλωσης του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης με ομιλητή τον δικαστή του ΕΔΑΔ Ιω…