Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Διχάζουν το ΕΒΕ τα …Κυριακάτικα ψώνια!

Διχάζουν το ΕΒΕ τα …Κυριακάτικα ψώνια!

0
eve ioun
Οι νέοι Ξανθιώτες επαγγελματίες λένε ΝΑΙ στο «Ανοιχτά τις Κυριακές», σύμφωνα με έρευνα του ΕΒΕ σε 90 καταστήματα της πόλης
 
Πρόταση Μωραϊτη για κάλπες: «Ν’ ακούσουμε την κοινωνία…», υποστήριξε
Αντίθετος Τσιακίρογλου – Κοσμίδης – Αλεξόπουλος
 
Μαριάννα Ξανθοπούλου
 
Υπέρ του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης που κατατίθεται αυτές τις μέρες και δίνει τη δυνατότητα για ανοιχτά καταστήματα κάτω (από τα 250 τετραγωνικά μέτρα) και τις 52 Κυριακές του χρόνου προαιρετικά, τάχτηκε η Διοικούσα Επιτροπή του ΕΒΕ Ξάνθης προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης με επικεφαλής τον κ. Σωτήρη Τσιακίρογλου και του εκπροσώπου του Εμπορικού συλλόγου κ. Γιάννης Αλεξόπουλου που επιχειρηματολόγησαν υπέρ της θέσης για 6 Κυριακές το χρόνο και όχι για 52. Το θέμα αυτό που διχάζει τον επαγγελματοβιοτεχνικό και εμπορικό κόσμο ήταν το κύριο θέμα συζήτησης στη συνεδρίαση του ΕΒΕ Ξάνθης που πραγματοποιήθηκε την Τέταρτη 19 Ιουνίου στις 8 το απόγευμα.
 
Οι νέοι Ξανθιώτες επαγγελματίες λένε ΝΑΙ στο «Ανοιχτά τις Κυριακές»
Κατά τη συζήτηση του θέματος η υπεύθυνη Δηοσίων Σχέσεων κα Ελένη Κίτσου παρουσίασε τα αποτελέσματα μια έρευνας που διενέργησε η ίδια το περασμένο τριήμερο σε 92καταστήματα της πόλης μας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξε
οι ηλικίες από 45 και άνω ψήφιζαν ΟΧΙ ενώ οι ηλικίες από 25-45,ψήφιζαν ΝΑΙ: «Διαπίστωσα πως το αποτέλεσμα είναι μοιρασμένο ισομερώς, με σαφώς θετικό πρόσημο προς την θετική κατεύθυνση του ΝΑΙ», σημείωσε δε ότι πρέπει να ξεφύγει ο επαγγελματίας από«λογικές» συντεχνιακές και συνδικαλιστικές που ταλανίζουν την πατρίδα μας με τα γνωστά αποτελέσματα» και να έχει τη δυνατότητα της αυτοδιάθεσης και της ελευθερίας να ανοίξει το κατάστημά του αν το επιθυμεί. Τη θέση αυτή υιοθέτησε και ο πρόεδρος κ. Μωραϊτης και προχωρώντας ένα βήμα παραπάνω πρότεινε να στηθούν δύο κάλπες το προσεχές Σαββατοκύριακο σε κεντρικό σημείο της πόλης όπου στη μια θα ψηφίσουν επαγγελματίες και στην άλλη πολίτες ώστε να καταδειχθεί κυρίως τι θέλει η κοινωνία: «Ο κόσμος είναι αυτός που κρατά ανοιχτά τα μαγαζιά μας και αυτόν πρέπει ν’ ακούσουμε» τόνισε με έμφαση ο κ. Μωραΐτης ενώ συνέστησε τους συναδέλφους του να πάψουν να σκέπτονται ως συνδικαλιστές και να σκεφτούν ως επαγγελματίες.
 
Τσιακίρογλου: «Τα χρήματα λείπουν όχι ο καταναλωτικός χρόνος…»
Την αντίθεσή του στο άνοιγμα των καταστημάτων για όλες τις Κυριακές του χρόνου εξέφρασε ο Σ. Τσιακίρογλου. Αναφέρθηκε δε σε μεγάλη έρευνα που διενήργησε η ΓΣΒΕΕ και η ΕΣΕΕ σύμφωνα με τις οποίες η στάση εμπορίου δεν οφείλεται την έλλειψη καταναλωτικού χρόνου αλλά στην έλλειψη χρήματος στους καταναλωτές. Επίσης υπογράμμισε ότι το ισοζύγιο κόστους – κέρδους από την εφαρμογή αυτού του μέτρου είναι αρνητικό και ότι η αύξηση των λειτουργικών δαπανών δεν θα μπορέσει ν’ αποσβεστεί. Επιπλέον δε –υποστήριξε – ότι όλο αυτό θα εξουθενώσει και βιολογικά τους επαγγελματίες και θ’ αποτελέσει ένα σοβαρό πλήγμα για το θεσμό της οικογένειας. Έντονη ήταν και η αντίδραση του κ. Αντώνη Κοσμίδη ο οποίος έκανε λόγο για την «απόλυτη εξαγρίωση και εξαθλίωση του νεοφιλελεύθερου συστήματος που καταλύει το δικαίωμα στην ζωή και εισάγει αντιλήψεις που επιχειρούν να καταστήσουν τους εργαζόμενους είλωτες χωρίς καθόλου ελεύθερο χρόνο». Υπέρ αυτών των απόψεων τάχθηκε και ο εκπρόσωπος του εμπορικού συλλόγου κ. Γιάννης Αλεξόπουλος ο οποίος ανέφερε επιπρόσθετα ότι το μοντέλο αυτό εφαρμόστηκε στην Μ. Βρετανία όμως δεν απέδωσε και ότι ο περιορισμός των 250 τ.μ. αποτελεί την «κερκόπορτα» για ν’ ανοίξουν και τα πολυκαταστήματα Κυριακές.
 
«Καυγάς» Μωραΐτη – Τσιακίρογλου για τον Αγκόρτσα
Σαν θρυαλλίδα για ν’ ανάψει έντονη αντιπαράθεση μεταξύ Μωραΐτη – Τσιακίρογλου λειτούργησε η «μπηχτή» Μωραΐτη για την απουσία του Απόστολου Αγκορτσα κατά την ενημέρωση επί του προγράμματος “RECULTIVATUR” από την υπεύθυνη κα Ανθή Παναγιώτου. Η αναφορά του κ. Μωραϊτη δεν ήταν τυχαία καθώς ο κ. Αγκόρτσας είχε ζητήσει ενημέρωση για το πρόγραμμα και είχε αμφισβητήσει δημοσίως τη σκοπιμότητα και τ’ αποτελέσματά του. Αυτό προκάλεσε και την αντίδραση του κ.Μωραϊτη όταν είδε ότι και πάλι ο κ. Αγκόρτσας δεν θα ενημερωθεί και πιθανότατα θα επαναλάβει τα ίδια. Αυτό όμως προκάλεσε την ένσταση του κ. Τσιακίρογλου που δεν δέχτηκε να γίνονται αναφορές τέτοιου είδους και να δημιουργούνται εντυπώσεις για ένα μέλος του συνδυασμού του που απουσιάζει και με αφορμή αυτό αντηλλάγησαν μερικά «πυρά».
Σ’ ότι αφορά το πρόγραμμα ο συνολικός προϋπολογισμός για την Ξάνθη είναι 278.000 ευρώ περιλαμβάνει 40 δράσεις τις οποίες η κα Παναγιώτου παρουσίασε αναλυτικά όπως και τις δαπάνες που έχουν απορροφηθεί. Οι οποίες και ήταν 74.066 ευρώ μέχρι το 2012 και άλλες 87.644 ευρώ μέχρι στις 19/6/2013. Υπενθυμίζουμε ότι από το πρόγραμμα αυτό χρηματοδοτήθηκε το συνέδριο του Τουρισμού ενώ όπως διευκρίνισε η κα Παναγιώτου το κόστος της μισθοδοσία της ίδιας καλύπτεται εξ’ ολοκλήρου από το πρόγραμμα.
 
Αποκαταστάθηκε η Δημητριάδου
Τέλος να σημειώσουμε ότι το σώμα έκανε ομόφωνα δεκτή την ανάκληση της ανακληθείσας μετάταξης της υπαλλήλου Δημητριάδου Αγάπης σε θέση ΠΕ και της αναδρομικής ισχύς της όπως προβλέπει ο νόμος καθώς όπως ειπώθηκε δικαιώθηκε και στο δικαστήριο και στο πειθαρχικό συμβούλιο.
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εκδήλωση με θέμα τη βία στα σχολεία από την ΕΛΜΕ Ξάνθης και τον Διδασκαλικό Σύλλογο Ξάνθης

Θα πραγματοποιηθεί στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης «Οικία Μάνου Χατζιδάκι» σήμερα το απόγε…