Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα Αίτημα για περισσότερα δρομολόγια από το αεροδρόμιο Καβάλας

Αίτημα για περισσότερα δρομολόγια από το αεροδρόμιο Καβάλας

0
aerodromiokavalas
 
 
Με πρωτοβουλία Πασχαλίδη τρεις βουλευτές Καβάλας- Ξάνθης- Δράμας ζητούν να επιδοτηθεί η γραμμή
 
Επιχειρηματολογούν ότι έτσι θα κινητροδοτηθεί ο τουρισμός προς την περιοχή μας και θα διευκολυνθούν στις μετακινήσεις τους οι κάτοικοι των τριών Π.Ε.
 
Ελένη Διαφωνίδου
 
Το θέμα των μετακινήσεων στην ακριτική μας περιοχή και την περαιτέρω απομόνωσή της με αφορμή την επιβολή των νέων διοδίων στο σταθμό της Μουσθένης από προχθές, φέρνει στην επικαιρότητα και το ζήτημα της αεροπορικής σύνδεσης από τον αερολιμένα της Καβάλας «Μέγας Αλέξανδρος» που εξυπηρετεί τις περιφερειακές ενότητες Καβάλας, Ξάνθης και Δράμας.
 
Ζητούν επιδότηση της γραμμής τουλάχιστον για το καλοκαίρι
Με πρωτοβουλία του βουλευτή ΝΔ Καβάλας Ιωάννη Πασχαλίδη, τρεις βουλευτές της πρώην υπερνομαρχίας, κατέθεσαν επερώτηση προς τον υπουργό Ανάπτυξης ζητώντας να επιδοτηθεί η γραμμή, ώστε να αυξηθούν τα δρομολόγια, αλλά και να μειωθεί η τιμή του εισιτηρίου. Συγκεκριμένα, ο Ιωάννης Πασχαλίδης, με το Δημήτρη Σαλτούρο, βουλευτή ΠΑΣΟΚ Ξάνθης και τον Δημήτρη Κυριαζίδη, βουλευτή ΝΔ Δράμας, στην ερώτησή τους αναφέρουν: «το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μείωση των αεροπορικών δρομολογίων της Ολυμπιακής Αεροπορίας, από και προς το αεροδρόμιο “Μέγας Αλέξανδρος” της Χρυσούπολης Νομού Καβάλας, ενώ υπάρχουν ημέρες της εβδομάδας, στις οποίες πραγματοποιείται μόλις μία πτήση.
Την ίδια στιγμή, είναι σημαντικά υψηλή η τιμή του αεροπορικού εισιτηρίου, που ενδεικτικά για το δρομολόγιο Καβάλα – Αθήνα, κυμαίνεται γύρω στα 110 ευρώ». Κατόπιν αυτών ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό εάν προτίθεται να προχωρήσει στην επιδότηση του κόστους της αεροπορικής σύνδεσης, ώστε ιδιαίτερα κατά την καλοκαιρινή τουριστική περίοδο, να πραγματοποιούνται συχνότερα και λιγότερο δαπανηρά αεροπορικά δρομολόγια.
 
Νέοι λόγοι που συντελούν στην απομόνωση της περιοχής μας
Πράγματι, η μείωση του αριθμού των δρομολογίων τα τελευταία δύο χρόνια, σε συνδυασμό με τις «βάρβαρες» ώρες που πραγματοποιούνται σε κάποιες περιόδους, αλλά και την εξαιρετικά υψηλή τιμή του εισιτηρίου, έχουν δημιουργήσει απροθυμία στις μετακινήσεις των κατοίκων των τριών περιφερειακών ενοτήτων, ενώ παράλληλα αποτελούν αντικίνητρο για όποιον θα ήθελε να ταξιδέψει για λίγες ημέρες στην περιοχή μας. Μάλιστα, η κατάσταση αυτή σε συνδυασμό με την αύξηση του κόστους οδικής μετακίνησης στην Αθήνα, έχουν στρέψει πολλούς κατοίκους της ΑΜΘ στο διεθνές αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, απ’ όπου μπορούν να πραγματοποιούν ταξίδια υπεραντλαντικά αλλά και σε άλλες πόλεις της ΕΕ.
Συνομιλώντας μαζί μας ο κ. Πασχαλίδης, σημείωσε ότι η ερώτηση στη Βουλή αποτελεί ένα πρώτο βήμα και οι βουλευτές προτίθενται να προχωρήσουν και σε άλλες κινήσεις και επαφές, προκειμένου να αλλάξει η κατάσταση. Μάλιστα, θα εξεταστούν και οι δυνατότητες χρηματοδότησης της γραμμής, μέσω ευρωπαϊκών τουριστικών προγραμμάτων, ώστε να υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα. Πάντως, θετικά είδαν οι φορείς της περιοχής το αίτημα και γι’ αυτό αναμένεται να υπάρξει μεγαλύτερη πίεση.
 
Τρεις μέρες την εβδομάδα με μόλις μία πτήση καθημερινά στο αεροδρόμιο Χρυσούπολης!
Αποδέκτης παραπόνων για τα ελάχιστα δρομολόγια, αλλά και το υψηλό κόστος έχει γίνει και η αερολιμενάρχης του αεροδρομίου Καβάλας Μαρία Κατσάνη, η οποία σημειώνει ότι η απουσία ανταγωνισμού, μιας και μόνο από την Olympic Air εκτελούνται δρομολόγια πλέον, έχει δημιουργήσει σοβαρότατα προβλήματα σε κατοίκους και επισκέπτες. Από την άλλη, εξηγεί ότι υπάρχει αρκετή κίνηση που μπορεί να υποστηρίξει και περισσότερα δρομολόγια, παρόλο που ο αριθμός των επιβατών, όπως σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας, είναι μειωμένος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Πάντως, και η ίδια μας επιβεβαίωσε ότι και με το νέο πρόγραμμα δρομολογίων υπάρχουν ημέρες που είναι διαθέσιμη μόλις μία πτήση! Συγκεκριμένα, Δευτέρα, Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή υπάρχει μία πτήση το πρωί από και προς Αθήνα και μία το απόγευμα, ενώ την Τρίτη έχει μόνο απόγευμα, το Σάββατο μόνο πρωί και την Κυριακή, που εξυπηρετούνται όλοι όσοι μεταβαίνουν στην πρωτεύουσα για το σαββατοκύριακο έχει μόνο μία πτήση! Να σημειωθεί ότι κάποιες μέρες, όπως ανήμερα του Πάσχα, δεν υπήρχε καν δρομολόγιο…
 
Μείωση επιβατών και στο αεροδρόμιο Αλεξανδρούπολης, αλλά υπάρχει κινητικότητα
Διαφορετική είναι η εικόνα στο αεροδρόμιο Αλεξανδρούπολης «Δημόκριτος», όπου τα δρομολόγια κάθε μέρα προς Αθήνα είναι από τρία έως πέντε και από όπου εξυπηρετούνται οι περιφερειακές ενότητες του Έβρου και της Ροδόπης. Συνεργασία υπάρχει τόσο με την Olympic Air, όσο και με την Aegean και τις κρητικές αερογραμμές για το ταξίδι στη Σητεία. Οι γραμμές δεν είναι επιδοτούμενες, ωστόσο, όπως μας ενημερώνει ο αερολιμενάρχης Θεόδωρος Αρμουτίδης, γίνεται συντονισμένη προσπάθεια για την αύξηση των προορισμών με τις συνεργαζόμενες εταιρίες, όπως πρόσφατα στην Αγία Πετρούπολη και στις 29/6 στη Μόσχα, από όλους τους τοπικούς παράγοντες. Βέβαια, και εκεί οι τιμές είναι αυξημένες για το εισιτήριο, αφού, όπως μας εξηγεί ο κ. Αρμουτίδης, η πληρότητα που εξασφαλίζει κάλυψη των εξόδων είναι 65% και επειδή τώρα χρησιμοποιούνται μεγαλύτερα αεροπλάνα, δύσκολα καλύπτεται αυτή η πληρότητα.
Ο ίδιος πάντως, καταληκτικά σχολίασε ότι μπορεί η κίνηση των επιβατών να είναι πιο περιορισμένη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, ωστόσο ο «Δημόκριτος» αποτελεί ένα εξαιρετικά δραστήριο αεροδρόμιο, αφού από εκεί πραγματοποιούνται στρατιωτικές πτώσεις, πτήσεις της Frontex και οι πτήσεις της Egnatia aviation, στο πλαίσιο της εκπαίδευσης των πιλότων.
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το στοίχημα της κυβέρνησης μετά την πρόταση δυσπιστίας και το όριο του 30%

Κρίσιμο πλέον για την κυβέρνηση το κοντέρ των ευρωεκλογών, το οποίο ο ίδιος ο Κυριάκος Μητ…