Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Μνήμες ζωντάνεψαν στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Ξάνθης

Μνήμες ζωντάνεψαν στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Ξάνθης

0
Ολόκληρο το κτήριο, μια ζωντανή ψυχή
 
«Στα ίδια μέρη θα ξαναβρεθούμε» ήταν η υπόσχεση που δόθηκε από τους μικρούς μαθητές και από τους δασκάλους
 
Ήταν πριν από 80 χρόνια περίπου όταν το κουδούνι του 4ου Δημοτικού Σχολείου κάλεσε για πρώτη φορά τους μαθητές του. Ένα ιστορικό κτήριο που φιλοξένησε γενιές ολόκληρες μαθητών, πληθώρα δασκάλων και διοικήθηκε από 23 Διευθυντές, καθώς ξεκίνησε να λειτουργεί το 1930, με μόνη διακοπή την περίοδο της Κατοχής (1941-1944).
Ορμώμενοι από την ενότητα «Κτήρια» του σχολικού βιβλίου της Γλώσσας της ΣΤ’ Δημοτικού, οι τελειόφοιτοι μαθητές, σε συνεργασία με τις δασκάλες τους (Ειρήνη Νουσουρούδη και Βάσω Καρακασίδου), αποφάσισαν να ερευνήσουν την ιστορία του κτηρίου και να την παρουσιάσουν στους γονείς τους αλλά και σε όσους τους τίμησαν την Πέμπτη το βράδυ με την παρουσία τους.
«Τα παιδιά είναι πρόθυμα να δουλέψουν και να προσφέρουν πολλά, αρκεί να καθοδηγηθούν σωστά. Είναι διαθέσιμα να ξεφύγουν από τα τετριμμένα του ωρολογίου προγράμματος και να μάθουν βιωματικά και ερευνητικά» δηλώνει η κ. Νουσουρούδη και συμπληρώνει «ό,τι μπορούν να βιώσουν το θυμούνται καλύτερα, το αισθάνονται καλύτερα και το μαθαίνουν καλύτερα».
4o dimotiko 1-webΤα παιδιά στα πλαίσια της έρευνας τους, πέρα από τις φωτογραφίες και τις πληροφορίες που βρήκαν στο αρχειακό υλικό του σχολείου, πήραν συνεντεύξεις και από παλαιότερους μαθητές και δασκάλους. Μελετώντας τες αργότερα συμπέραναν ότι οι αναμνήσεις των μικρών τότε μαθητών ήταν κυρίως δυσάρεστες. Οι δάσκαλοι χρησιμοποιούσαν την τακτική «το ξύλο βγήκε από τον παράδεισο» προκειμένου «να τους κάνουν ανθρώπους». Οι τότε μαθητές, παππούδες πλέον, θυμήθηκαν επίσης τούμπες από την σκάλα, δραστηριότητες όπως το ξεψείρισμα την ώρα του μαθήματος, αλλά και ένα περιστατικό που έλαβε χώρα το 1954-1955, που κάποιος είχε φέρει ένα μαγνητόφωνο στο σχολείο και είχε ηχογραφήσει την χορωδία, προκαλώντας τον τρόμο των μαθητών, όταν άκουσαν την φωνή τους να βγαίνει από το κουτί.
Το τέλος της βραδιάς επεφύλασσε ακόμα πιο δυνατές συγκινήσεις τόσο κατά την διάρκεια της απονομής αναμνηστικών σε παλιούς δασκάλους και διευθυντές όσο και κατά την διάρκεια του αποχαιρετισμού των τελειόφοιτων μαθητών από τις δασκάλες τους, κ. Νουσουρουδη και κ. Καρακασίδου, η οποίες τους έδωσαν από ένα λεύκωμα φωτογραφιών της χρονιάς που πέρασε και τις καλύτερες ευχές τους.
Γ.Τ.
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δυσεύρετο το εργατικό δυναμικό στην Ξάνθη

Προσφορά εργασίας υπάρχει αλλά οι άνεργοι προτιμούν τα επιδόματα –  Παράπονα εργοδοτ…