Σχόλια 20/6/13

0
Σύντομα θα’ χουμε όχι μία αλλά δύο δημόσιες τηλεοράσεις! Μία επίσημη από τη Βουλή και μία του βουνού από το internet
 
 
Έκλεισε εφημερίδα
 Στην Καβάλα, από προχθές, σταμάτησε την έκδοσή της η εφημερίδα «Καθημερινός Τύπος» του εκδότη Γιάννη Γανίτη.
Δυστυχώς δεν είναι η μόνη. Σοβαρά προβλήματα έχει και η «Εβδόμη» επίσης της Καβάλας, που χρωστά μισθούς 6 μηνών στους εργαζόμενους.
Τα δύο αυτά γειτονικά παραδείγματα είναι ενδεικτικά της κρίσης που διέρχεται ο Επαρχιακός Τύπος και που δηλώνουν ότι το μέλλον είναι αβέβαιο για πολλές επιχειρήσεις πανελλαδικά.
Μόνη η Ξάνθη συνεχίζει να αντιστέκεται ακόμη διατηρώντας επτά εφημερίδες, έχοντας ίσως πανελλήνιο ρεκόρ!
«E»
 
 Λίστες, λίστες
 Όλοι ευχαριστημένοι, λοιπόν… Το ΣτΕ αποφαίνεται υπέρ των εργαζομένων στην ΕΡΤ (τουλάχιστον στους τύπους), ο Σαμαράς αποδεικνύεται μάγκας και όχι παλαβός, όπως νόμισαν πολλοί (μηδένα προ του τέλους κακάριζε) και Βενιζέλος και Κουβέλης «αγωνίστηκαν μέχρι τα άκρα», με το πολιτικό αζημίωτο, φυσικά…
Κι αυτό γιατί όπως προανήγγειλε και ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς στην προχθεσινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, μετά δηλαδή το συνέδριο της ΝΔ στις 28 Ιουνίου και με την προϋπόθεση ότι η τρικομματική θα επιβιώσει από την χθεσινή σύσκεψη, πάμε για ανασχηματισμό.
Ήδη τα πρώτα ονόματα έχουν αρχίσει να συμπληρώνουν τις «λίστες» των τριών αρχηγών και τα στυλό έχουν πάρει φωτιά (μόνο για κάτι τέτοια δουλεύουν πυρετωδώς.
Θ.Σ.
 
Λίστα Ν.Δ.
 Σύμφωνα με τις πρώτες δημοσιογραφικές ενδείξεις, στη λίστα του Αντώνη Σαμαρά υπάρχουν τα ονόματα του Κυριάκου Μητσοτάκη για το υπουργείο Περιβάλλοντος, του Άδωνη Γεωργιάδη αλλά μάλλον για θέση υφυπουργού, του Μάκη Βορίδη για το υπουργείο Ανάπτυξης, του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη για το υπουργείο Ναυτιλίας (αν και σ’ αυτό το υπουργείο μπορεί να γίνουν υφυπουργοί… Κρουαζιέρας άπαντες), του Άρη Σπηλιωτόπουλου, αλλά και του Ανδρέα Ψυχάρη, στενού συνεργάτη του κ. Σαμαρά.
Αλλαξοϋπουργειά μπορεί να γίνει με το υπουργείο Άμυνας καιτο ΥΠΕΞ, με «ανταλλαγή» των υπουργών Πάνο Παναγιωτόπουλο και Δημήτρη Αβραμόπουλου, ενώ θέση φαίνεται να υπάρχει και για την Ντόρα Μπακογιάννη, αυτή της Επιτρόπου στην EE μετά τη λήξη της θητείας της Μαρίας Δαμανάκη.
Θ.Σ.
 
Λίστα ΠΑΣΟΚ
 Από την πλευρά του ο Ευάγγελος Βενιζέλος φέρεται να προτείνει για συμμετοχή στην κυβέρνηση μια σειρά από στελέχη του, όπως ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο Γιάννης Μανιάτης, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο Πάρις Κουκουλόπουλος, ο Λεωνίδας Γρηγοράκος και ο Κώστας Σκανδαλίδης (πολύ θέλω να δω πως θα πάρουν το τελευταίο όνομα οι άλλοι δύο), ενώ και η Φώφη Γεννηματά είναι ακόμη ένα όνομα το οποίο φέρεται να συμπληρώνει τη λίστα του κ. Βενιζέλου.
Θ.Σ.
 
Λίστα ΔΗΜΑΡ
Ο Φώτης Κουβέλης και σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες θα προτείνει καταρχάς όσους του μείνουν μέχρι τότε, με τον Δημήτρη Χατζησωκράτη, τον καθηγητή Γιάννη Πανούση,τον Νίκο Τσούκαλη και τον νεαρό εκπρόσωπο του κόμματος, Ανδρέα Παπαδόπουλο να είναι οι επικρατέστεροι, συν την παραμονή των Μανιτάκη και Ρουπακιώτη.
Και το αποτέλεσμα ποιο θα είναι; Αυτό που έλεγε ο Πανούσης: «Σκέφτηκα να κάνω ανασχηματισμό σήμερα στην μπάντα. Εγώ θα πάω στην κιθάρα, μπασίστας θα πάει στα κρουστά, ο ντράμερ στο μπάσο, ο πληκτράς στα δεύτερα φωνητικά και ο κιθαρίστας στα πρώτα».
Το ίδιο θα γίνει και στην κυβέρνηση. Τι θα αλλάξει; Ένα χρόνο είναι στα υπουργεία κι ακόμα έχουν θεματικά κενά και τώρα θ’ αλλάξουν υπουργείο; Αυτό το τρικ του ανασχηματισμού για να αποφύγουμε εκλογές είναι πεπαλαιωμένο και δεν πιάνει πλέον. Αλλαγή πολιτικής θέλει και… κλειδαριάς σε μερικά υπουργεία. Και όχι αλλαγή υπουργών. Ρωτήστε και τα παλιά στελέχη του ΠΑΣΟΚ που έχουν εμπειρία σ’ αυτά να σας πούνε…
Θ.Σ.
 
Έρχονται απολύσεις
 Έρχονται κι άλλες απολύσεις στο Δημόσιο – ποιοι Οργανισμοί ακολουθούν την ΕΡΤ. Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να κατατεθεί νομοσχέδιο που θα αφορά την κατάργηση ή συγχώνευση κι άλλων ΔΕΚΟ. Υπολογίζεται πως μετά τις νέες διαρθρωτικές κινήσεις θα συγχωνευτούν 40 οργανισμοί.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η Ελλάδα βρίσκεται πολύ πίσω στις δεσμεύσεις της σε ό,τι αφορά στη διοικητική μεταρρύθμιση αφού από το Νοέμβριο του 2012 είχε υποσχεθεί να εντάξει σε καθεστώς διαθεσιμότητας 25.000 δημοσίους υπαλλήλους, αλλά το πρόγραμμα έχει «κολλήσει».Έτσι τώρα οι 12.500 θα πρέπει να μπουν σε καθεστώς κινητικότητας – διαθεσιμότητας εντός του Ιουνίου (!) και οι υπόλοιποι 12.500 μέχρι το τέλος του έτους.
Είπατε τίποτε για τους 2.656 της ΕΡΤ;
«Ε»
 
Καλλιμάρμαρο Δημαρχείο
 Στην κεντρική πλατεία χωρίς υπηρεσίες. Έργο βιτρίνας, αγορασμένο με δάνειο που θα το πληρώσει μια γενιά Ξανθιωτών.
Ερώτηση: Ποιο είναι το ποσό; Απόφαση που λήφθηκε ομόφωνα. Όλοι υπόλογοι. Δηλαδή κανένας.
V.K. (Βενέτης Καρτσίδης)
 
Σπατάλες
 Τη δεκαετία του ’80 υπήρχαν τα Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα. Πολλά δις, με τη σέσουλα, ελάχιστες παραγωγικές επιχειρήσεις που θα απορροφούσαν εργατικό δυναμικό. Τουναντίον όλοι βολεύτηκαν στο δημόσιο και στις ΔΕΚΟ. Μετά ήταν οι επιδοτήσεις. Έσπερναν τα σιτάρια τους και δεν τα θέριζαν παίρνοντας μόνο την επιδότηση. Θα μπορούσα να γράψω βιβλίο ολόκληρο. Αλλά ήδη ξέφυγα από το στυλ μου που είναι η συντομία. Πόσοι μικροί Τσοχατζόπουλοι υπάρχουν;
V.K. (Βενέτης Καρτσίδης)
 
 Θεριεύει το κίνημα «Στάσου Ακίνητος» στην Τουρκία
 Και ξαφνικά, στη μέση του δρόμου, σε πλατεία, οπουδήποτε, εκατοντάδες Τούρκοι, άντρες και γυναίκες σταματούν. Ακίνητοι, με εφημερίδες, βιβλία στα χέρια ή απλά κοιτάζοντας μπροστά διαμαρτύρονται για την ασφυξία που νιώθουν στην Τουρκία. Μάλιστα η τάση duranadam εμφανίστηκε ήδη και στην Ουάσιγκτον.
Οι «ακίνητοι» έχουν συνήθως μπροστά στα πόδια τους ένα σακίδιο που περιέχει νερό, κάποια μπισκότα, βιβλία ή εφημερίδες ενώ συχνά οι περαστικοί εφοδιάζουν το σακίδιο με τρόφιμα ή ότι άλλο μπορεί να είναι χρήσιμο στους εκφραστές αυτής της νέας μορφής διαμαρτυρίας. Όλα ξεκίνησαν από έναν άντρα στην πλατεία Ταξίμ που στάθηκε ακίνητος, χωρίς καμία έκφραση, χωρίς ούτε μια λέξη.
Η τάση έχει διεθνή απήχηση ενώ υπάρχουν και ειδικά hashtags στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: #duranadam ή #standingman. Αυτή η μορφή διαμαρτυρίας έχει αφήσει πραγματικά αμήχανους του αστυνομικούς που δεν ξέρουν πως να αντιδράσουν.
Με πρακτικές Γκάντι συνεχίζουν ανυποχώρητοι τον αγώνα τους οι Τούρκοι διαδηλωτές…
 
« Ήθελαν να πετάξουν την Ελλάδα σαν ένα κομμάτι χαρτί»
 Σε μία συναισθηματικά φορτισμένη συνέντευξη που έδωσε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρώην πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, στον Αλέξη Παπαχελά αποκάλυψε πτυχές της ελληνικής και ευρωπαϊκής κρίσης. «Οτιδήποτε έκανα ήταν για να πείσω τους άλλους να απομακρυνθούν από το εγκληματικό εγχείρημα να πετάξουν την Ελλάδα σαν ένα κομμάτι χαρτί, σαν το τίποτα. Η Ελλάδα δεν είναι το τίποτα». «Η Ελλάδα είναι στην καρδιά μου, δεν μπορώ να πω πάνω από τα πάντα, αλλά ένα μεγάλο μέρος των όσων θεωρώ σημαντικά στην Ευρώπη».
Ο Γιούνκερ επέκρινε το ΔΝΤ για τις πιέσεις που ασκούσε ώστε να εφαρμοσθούν σκληρά μέτρα που επηρέασαν δραματικά τους πιο φτωχούς και αδύναμους Έλληνες, ενώ το πλουσιότερο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας δεν συνεισέφερε ανάλογα με τις δυνατότητές του. Κάτι που ο ίδιος δεν ήθελε και είχε απειλήσει μάλιστα με παραίτηση.
Αποκάλυψε ο Κ.Γιούνκερ, ότι οι απειλές των εταίρων μας (Γερμανών) για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη ήταν αληθινές. Ήταν αποφασισμένοι γι’ αυτό, όσο κι αν κάποιοι εδώ πίστευαν ότι μπλοφάριζαν. Κι ευτυχώς δεν φτάσαμε στο σημείο να το διαπιστώσουμε στην πράξη…
 
Ανοιχτή συνέλευση ΣΥΡΙΖΑ
 Εκδήλωση στο πλαίσιο του προσυνεδριάκου διαλόγου του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ πραγματοποίησαν τα μέλη της τοπικής οργάνωσης Ξάνθης προχθές, όπου η πράξη νομοθετικού περιεχομένου για την ΕΡΤ, η στάση και η ευθύνη του κόμματος ήταν από αυτά που συζητήθηκαν εκτενέστερα. Ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά τα προβλήματα που δημιουργούν οι διαφορετικές εσωκομματικές τάσεις, επιθυμεί να καταφέρει να έχει ηγετικό ρόλο στο όλο θέμα των εξελίξεων της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, γιατί από αυτό θα εξαρτηθεί και η χροιά που θα πάρει η συζήτηση για την αναδιοργάνωση
Πάντως, είναι απορίας άξιο τι «σόι» ανοιχτή συνέλευση ήταν αυτή, αφού ούτε εμείς ως μέσο ενημέρωσης δεν γνωρίζαμε για την εκδήλωση, την οποία διαφορετικά θα καλύπταμε.
Ε.Δ.
 
Αναμονή για το δημοτικό
 Το «πράσινο φως» πήρε από την επιτροπή ποιότητας ζωής το πρακτικό για τους κοινόχρηστους χώρους, όπου θα επιτρέπεται να αναπτύσσονται τραπεζοκαθίσματα και αναμένεται η «βούλα» του δημοτικού συμβουλίου για να τεθεί σε ισχύ. Το μείζον ζήτημα βέβαια, εστιάζεται στην Παλιά Πόλη, όπου για πρώτη φορά, με προϋποθέσεις, θα επιτραπεί η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων.
Με όρους ή όχι, το ζήτημα είναι να υπάρξει διαρκής έλεγχος, κάτι που μέχρι στιγμής δεν έγινε. Όπως και να χει πάντως, οι κάτοικοι του οικισμού, παραμένουν κάτι παραπάνω από επιφυλακτικοί.
Ε.Δ.
 
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Περί οδησήμανσης πάλι Ιδού κι άλλο ένα θέμα που καλείται ν’αντιμετωπίσει η παρούσα δημοτικ…