Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Τραπεζάκια έξω… και με το νόμο στην Παλιά Πόλη

Τραπεζάκια έξω… και με το νόμο στην Παλιά Πόλη

0
palia poli trapez1-web

Ενώ οι καταγγελίες πέφτουν «καταιγίδα» και ξεκίνησαν τα πρόστιμα στα καταστήματα από την Τροχαία

 

Έτοιμη εισήγηση που θα καθορίζει το καθεστώς για όλους τους κοινόχρηστους χώρους της πόλης, όπου θα μπορούν να αναπτύσσονται τραπεζοκαθίσματα

 

Ελένη Διαφωνίδου

ediafonidou@empros.gr

 

 «Στο ίδιο έργο θεατές» για μια ακόμη φορά έχουν υποβληθεί με τον ερχομό του ανοιξιάτικου καιρού, επαγγελματίες και κάτοικοι της Παλιάς Πόλης και μαζί τους ξανθιώτες, φοιτητές και όσοι ζουν και περπατούν τον παραδοσιακό οικισμό. Η απαγόρευση κυκλοφορίας στις οδούς Ορφέως και Αμοιρίδη έμεινε μόνο στα χαρτιά, τα διερχόμενα αυτοκίνητα «γλείφουν» στο πέρασμά τους τραπεζάκια και θαμώνες, ενώ η ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων από τα καταστήματα της περιοχής υπόκειται και πάλι σε ένα έωλο καθεστώς απόλυτης απαγόρευσης. Το αποτέλεσμα είναι να φτάνουν οι καταγγελίες, ανώνυμες και επώνυμες, με ρυθμούς «καταιγίδας» σε δημοτική αστυνομία και τροχαία.

Πριν λίγες ημέρες, βάσει καταγγελίας, η τροχαία επενέβη επιβάλλοντας πρόστιμα στα καφέ-μπαρ, ενώ νέα «έφοδος» πραγματοποιήθηκε και προχθές το βράδυ στα ίδια καταστήματα του παραδοσιακού οικισμού. Στον ίδιο χώρο επιθεώρηση πραγματοποίησε χθες και η δημοτική αστυνομία με παρόντα τον αντιδήμαρχο Αλέκο Κυριακίδη, κάνοντας συστάσεις και τις απαραίτητες μετρήσεις για τον καθορισμό της έκτασης των αναπτυγμένων τραπεζοκαθισμάτων. Οι καταστηματάρχες προβληματίζονται για την έκταση που θα λάβουν και φέτος το καλοκαίρι οι έλεγχοι και τα πρόστιμα, οι κάτοικοι αγωνιούν για την τήρηση του ωραρίου και την ασφαλή κυκλοφορία, οι ελεγκτικές αρχές γίνονται οι δυσάρεστες παρουσίες που κάνουν τα προβλεπόμενα εκ του νόμου και οι ξανθιώτες δείχνουν όλο και περισσότερο την προτίμησή τους στα σοκάκια της Παλιάς Πόλης. Για μια ακόμη φορά λοιπόν, το καθεστώς που επικρατεί στην περιοχή, δείχνει προχειρότητα και θέτει επιτακτικά το καίριο ερώτημα: «τι Παλιά Πόλη θέλουμε τελικά;».

 Στα χέρια του δημάρχου η εισήγηση για τα τραπεζοκαθίσματα

Η νέα προσπάθεια του δήμου για να αντιμετωπίσει την κατάσταση έρχεται από την επιτροπή για τον καθορισμό των κοινόχρηστων χώρων για τη χρήση τραπεζοκαθισμάτων, που θα αφορά κάθε πλατεία, κάθε δρόμο και κάθε πεζόδρομο της πόλης. Στη βασική φιλοσοφία της εισήγησης που θα καταθέσει ο κ. Κυριακίδης προς ψήφιση στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής και η οποία στη συνέχεια θα περάσει από δημοτικό συμβούλιο, είναι να επιτρέπεται σε κάθε κατάστημα η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, αλλά με μέτρο και σαφείς όρους και πάντα με το ανάλογο αντίτιμο και με μέριμνα στη ανεμπόδιστη διάβαση πεζών και οχημάτων. Η πρωτοβουλία ξεκίνησε επί των ημερών Τσεγγελίδη, αλλά χρειάστηκε μετά την αλλαγή «φρουράς» στη δημοτική αστυνομία να παρέλθει κάποιος χρόνος για να προχωρήσει το πλαίσιο.

 Τραπεζάκια με… μέτρο στον παραδοσιακό οικισμό

Σύμφωνα με την εισήγηση αυτή, στα πεζοδρόμια των οδών Φίλιππου Αμοιρίδη και Ορφέως έως το ύψος της Πινδάρου «θα επιτραπεί η παραχώρηση κοινόχρηστων χώρων, όπως αυτοί αποτυπώνονται στο οδόστρωμα με τους κυβόλιθους (που έχουν διαφορετική διάταξη για να ξεχωρίζει ο χώρος για τα διερχόμενα οχήματα) αναλόγως των προσόψεων και στη συνέχεια των καταστημάτων ή και απέναντι εφόσον είναι πλάτους μεγαλύτερου των 0,80 μέτρων (σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 1080/80) με την προϋπόθεση να αφεθεί στο κέντρο του δρόμου λωρίδα διέλευσης τουλάχιστον 3 μέτρων, ώστε να μην παρεμποδίζεται η διέλευση των πεζών, η ομαλή κυκλοφορία των οχημάτων των μόνιμων κατοίκων που έχουν ιδιόκτητο χώρο στάθμευσης, των οχημάτων τροφοδοσίας και των οχημάτων έκτακτης ανάγκης. Σε κάθε περίπτωση, για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στην πρόσοψη και νοητή προβολή των ορίων των όμορων ιδιοκτησιών πρέπει να ζητείται η έγγραφη συγκατάθεση παραχώρησης του ιδιοκτήτη ή της πλειοψηφίας των ιδιοκτητών που διαμένουν ή χρησιμοποιούν το ακίνητο».

 Επί τόπου επιθεώρηση του κ. Κυριακίδη χθες στην Παλιά Πόλη

Ο κ. Κυριακίδης τονίζει ότι πρόκειται για μία πολύ σοβαρή πρόταση που αποτελεί βούληση της δημοτικής αρχής να προχωρήσει και να λύσει το πρόβλημα στην παλιά Πόλη. Ενημερώνει ότι ήδη η εισήγηση βρίσκεται στο γραφείο του δημάρχου και συμπληρώνει ότι αναμένεται να προχωρήσει άμεσα. Τονίζει πάντως ότι ήδη η δημοτική αστυνομία έχει δεχθεί σωρεία καταγγελιών και ότι μετά την ψήφιση του νέου πλαισίου και τα καταστήματα της Παλιάς Πόλης θα πληρώνουν για τη χρήση του κοινόχρηστου χώρου.

Βέβαια, η ζώνη που θα ενταχθούν δεν έχει καθοριστεί, αλλά αναμένεται να υπόκεινται στο καθεστώς της ζώνης Α, όπου ανήκει και η πλατεία Αντίκα. Σε αυτή την περίπτωση θα κληθούν να πληρώνουν 54€/τμ ανά έτος. Για την ιστορία, το αντίτιμο είχε οριστεί στα 70 €/τμ, πέρυσι μειώθηκε στα 60€/τμ και φέτος, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, υποβλήθηκε και σε νέα μείωση.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον πάντως έχει η δήλωση του κ. Κυριακίδη ότι, άπαξ και εφαρμοστεί το νέο σχέδιο, «δε θα περνάει αυτοκίνητο χωρίς να τρώει πρόστιμο» από την περιοχή με απαγόρευση κυκλοφορίας στην παλιά Πόλη, αρχής γενόμενης από τα αυτοκίνητα των δημοτικών υπαλλήλων και των δημοτικών συμβούλων!

Σύμφωνα με πληροφορίες, προγραμματίζεται και η τοποθέτηση μπάρας στην αρχή της οδού Αμοιρίδη για να περιοριστεί η κυκλοφορία και να τηρηθούν οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την περιοχή.

 Δεχόμαστε καταγγελίες που επιβάλλουμε το νόμο, λέει ο διοικητής της Τροχαίας

Τόσο η αστυνομικοί της Τροχαίας που μεταβαίνουν στην παλιά Πόλη μετά από τις καταγγελίες, όσο και ο ίδιος ο διοικητής κ. Κώστας Ρίζος, μιλώντας στο «Ε», εξηγούν ότι οι ίδιοι οφείλουν να εφαρμόζουν το νόμο. Ο τελευταίος μας ενημέρωσε ότι οι καταγγελίες αφορούν κυρίως την κυκλοφορία και γι’ αυτό επεμβαίνει η τροχαία, αλλιώς, αν πρόκειται για τραπεζοκαθίσματα αναλαμβάνει το Αστυνομικό Τμήμα και η δημοτική αστυνομία. Τα πρόστιμα που επιβάλλει η τροχαία είναι για κατάληψη οδοστρώματος και το «μπιλέτι» πάει 400 € ανά επιβεβαίωση παράβασης (200 € αν πληρωθεί εγκαίρως).

 Αναμονή κι… ελπίδα από τους καταστηματάρχες

Από την πλευρά τους οι καταστηματάρχες καλωσορίζουν τη σχετική πρωτοβουλία, ελπίζοντας ότι το καθεστώς θα τηρηθεί. Ο Ανδρέας Ιντζές, πρόεδρος των καφέ-μπαρ που συμμετείχε στη διαμόρφωση της πρότασης, σημειώνει ότι αυτό είναι ό,τι ζητούν και οι ίδιοι οι καταστηματάρχες. Ακόμη, ζητά κάποια ανοχή από την πλευρά της δημοτικής αστυνομίας, με δεδομένο ότι το νέο καθεστώς προβλέπεται να ισχύσει άμεσα.

Από την πλευρά των ίδιων των καταστηματαρχών πάντως, υπάρχει εκνευρισμός, ειδικά μετά τα δύο πρώτα πρόστιμα. Αυτό που τους ανησυχεί περισσότερο όμως είναι τα πρόστιμα από δημοτική αστυνομία και ΑΤ, όχι μόνο για το υπέρογκο ύψος τους (που πολλοί δεν έχουν καταβάλλει, έχοντας επιλέξει τη δικαστική οδό), αλλά και γιατί όταν βεβαιωθούν επισείουν και σοβαρότερες κυρώσεις, ως την ανάκληση της άδειας.

Οι περισσότεροι από αυτούς έχουν ταχθεί υπέρ της καταβολής αντιτίμου για την χρήση του κοινόχρηστου χώρου, ενώ κάποιοι παράλληλα με την ανοχή που ζητούν από τις αρχές προτρέπουν και σε αποφυγή υπερβολών από τους ίδιους τους καταστηματάρχες, ώστε και οι ίδιοι να τηρούν όσα έχουν συμφωνηθεί. Ακόμη, έχουν υπάρξει διαμαρτυρίες από την πλευρά ιδιοκτητών καφέ-μπαρ προς τη δημοτική αστυνομία για το λόγο ότι δέχονται και ανώνυμες καταγγελίες, ενώ υπάρχουν και υπόνοιες ότι καταγγελίες γίνονται και από… συναδέλφους τους.

Η κατάσταση δείχνει ότι ο δήμος πρέπει να κινηθεί γρήγορα, αλλά παράλληλα να διασφαλίσει και ένα συναινετικό και πλήρες σχέδιο, για το σύνολο των κοινόχρηστων χώρων, αλλά κυρίως της Παλιάς Πόλης, που αποτελεί το «στολίδι» και μια περιοχή- «ανάσα» για όλους τους ξανθιώτες.

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Φύσηξε» και γεμίσαμε σκόνη στην Ξάνθη

Καλυμμένα τα αυτοκίνητα, οι δρόμοι και τα μπαλκόνια – Μιλά ο καθηγητής ΔΠΘ και Διευθυντής …