Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Πρώτη συνάντηση δικηγόρων Ξάνθης- Σμόλιαν

Πρώτη συνάντηση δικηγόρων Ξάνθης- Σμόλιαν

0
dikigoroi somilan1-web

 

Επίσκεψη στο δικηγορικό σύλλογο Ξάνθης, πραγματοποίησε το ΔΣ του δικηγορικού συλλόγου Σμόλιαν Βουλγαρίας

 

Συζήτησαν τις δυνατότητες συνεργασίας, με αφορμή την αύξηση των εμπορικών και προσωπικών σχέσεων ανάμεσα στις δύο πλευρές των γειτονικών περιοχών

 

Ελένη Διαφωνίδου

ediafonidou@empros.gr

 

Η αύξηση των εμπορικών και προσωπικών σχέσεων ανάμεσα στις γειτονικές του Σμόλιαν Βουλγαρίας με της Ξάνθης οδήγησαν στη δημιουργία και νομικών σχέσεων ανάμεσα σε πολίτες και επιχειρήσεις των δύο πλευρών και την ανάγκη προσέγγισης των δικηγόρων από τις δύο περιοχές. Στο πλαίσιο αυτό, για πρώτη φορά συναντήθηκαν δικηγόροι της Ξάνθης με την πρόεδρο και τα μέλη του δικηγορικού συλλόγου του Σμόλιαν, χθες το πρωί στο γραφείο του δικηγορικού συλλόγου Ξάνθης.

 Θέματα γνωριμίας με το ελληνικό και βουλγαρικό δίκαιο, αλλά και συνεργασίας τέθηκαν στην πρώτη συνάντηση

Τη συνάντηση ζήτησαν οι δικηγόροι του Σμόλιαν και ο δικηγορικός σύλλογος Ξάνθης αποδέχθηκε με χαρά την επίσκεψη. Η πρώτη επαφή έγινε σε πολύ φιλικό κλίμα, με τη βοήθεια διερμηνέα. Η πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου της περιοχής Σμόλιαν, κ. Νέλια Μαρίνοβα που εκπροσωπεί 14 πρωτοδικεία της περιοχής, ευχαρίστησε για την υποδοχή και μίλησε για την προοπτική που δημιουργείται για τη συνεργασία σε κοινά νομικά θέματα που σίγουρα υπάρχουν, αλλά και πιο συγκεκριμένα για υποθέσεις, που αφορούν στις δραστηριότητες Βουλγάρων και Ελλήνων στις δύο όμορες περιοχές αντιστοίχως, με την αγορά ακινήτων, την ανάπτυξη επιχειρήσεων, τη σύναψη γάμων κλπ.

Από την πλευρά της η κ. Κιούση καλωσόρισε τους Βούλγαρους δικηγόρους, τονίζοντας ότι η επαφή δεν πρέπει να μείνει σε φιλικό επίπεδο, αλλά να εμβαθύνουν και στις προοπτικές συνεργασιών, ακόμη και μέσω ελληνοβουλγαρικών νομικών εταιριών, αφού οι ανάγκες έχουν διαγνωστεί και η οικονομική κρίση απαιτεί επέκταση των δραστηριοτήτων.

Στη συνάντηση παρούσα ήταν η πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Ξάνθης κ. Κική Κιούση, ο γραμματέας κ. Τσιλιγγίρης, η ταμία κ. Ελένη Πολυχρονιάδου, τα μέλη κ. Θωμάς Ξανθόπουλος και κ. Πέτρος Παυλίδης, ο κ. Κουρτίδης, η κ. Τσομπάνογλου, ο κ. Τέρης Μαλάκης, καθώς και δύο δικηγόροι της Ξάνθης που μιλούσαν τη βουλγαρική και είχαν την ευκαιρία πιο άμεσων συζητήσεων με τους συναδέλφους τους από τη γειτονική χώρα.

Στη συνέχεια, αναπτύχθηκαν συζητήσεις για το πώς λειτουργεί το νομικό σύστημα στις δύο χώρες, τις αρμοδιότητες των συμβολαιογράφων, τον τρόπο άσκησης της δικηγορίας, μέσω γραφείων και εταιριών, ενώ ιδιαιτέρως απασχόλησε το ζήτημα της κοινωνικής νομικής βοήθειας, για όσους αδυνατούν να πληρώσουν για νομικές υπηρεσίες.

Οι Βούλγαροι δικηγόροι ενημέρωσαν ότι ένας μόλις Έλληνας δραστηριοποιείται στο χώρο της δικηγορίας στη Βουλγαρία και πρόσθεσαν ότι οι Έλληνες επιχειρηματίες χρησιμοποιούν δικηγόρους στη γειτονική χώρα για τη διεκπεραίωση των υποθέσεών τους.

Στην επίσκεψη συμμετείχε και μέλος του Δ.Σ. Σμόλιαν που εκπροσωπεί το σύλλογο στην Ομοσπονδία των δικηγόρων της Βουλγαρίας, ο οποίος τόνισε τη βαρύτητα που δίνεται στις επαφές με άλλες γειτονικές χώρες, αναφέροντας παραδειγματικά επίσκεψη αντιπροσώπων στο Βελιγράδι στις αρχές του Μαΐου.

Τέλος, πρόσφεραν αναμνηστικά δώρα στην πρόεδρο του Δ.Σ. Ξάνθης και προσκάλεσαν τους δικηγόρους της περιοχής μας σε ημερίδα για το ηλεκτρονικό έγκλημα που διοργανώνεται στην περιοχή του Σμόλιαν για το ηλεκτρονικό εμπόριο, στις 28/6, ώστε να καθοριστεί και το επόμενο ραντεβού και να ανταποδώσει ο δικηγορικός σύλλογος Σμόλιαν τη φιλοξενία.

Η επίσκεψη συνεχίστηκε με σύντομη παρακολούθηση της ακροαματικής διαδικασίας στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο που δίκαζε τη χθεσινή ημέρα και γεύμα.

 Και οι δύο πλευρές επιθυμούν στενότερη συνεργασία

Για την ικανοποίηση και τις θετικές τους εντυπώσεις από την πρώτη επαφή μίλησαν αμφότερες οι πρόεδροι των δικηγορικών συλλόγων. Η κ. Μαρίνοβα, επεσήμανε ότι η προσέγγιση έχει ουσιαστική σημασία, καθώς στη Βουλγαρία και οι υπήκοοι άλλων χωρών μπορούν να δικηγορήσουν, εφόσον έχουν πτυχίο Νομικής και καταθέσουν αίτηση στον Άρειο Πάγο και με την προϋπόθεση να συνεργάζονται με Βούλγαρο δικηγόρο, ο οποίος κατά κάποιο τρόπο, θα τους νομιμοποιεί. Ανέφερε την προσπάθεια που θα γίνει για στενότερη συνεργασία με την ελληνική πλευρά, εξηγώντας ότι το ενδιαφέρον είναι ιδιαίτερα αυξημένο και από τους βούλγαρους δικηγόρους, αλλά και από τους πολίτες, για θέματα κυρίως οικογενειακού, εμπορικού και εμπράγματου δικαίου.

Και από την πλευρά της, η κ. Κιούση μίλησε για τα αμοιβαία οφέλη από μία στενότερη προσέγγιση και συνεργασία, την οποία χαρακτήρισε εφικτή, λόγω της συχνής μετακίνησης των πολιτών των δύο χωρών, στις δύο γειτονικές περιοχές. «Ειδικά αυτές τις ημέρες που προσπαθούμε να επεκταθούμε λόγω της οικονομικής κρίσης που υπάρχει. Με χαρά διαπιστώσαμε ότι και οι βούλγαροι συνάδελφοί μας είναι υπέρ της συνεργασίας μέσω σύστασης ελληνοβουλγαρικής νομικής εταιρίας», σημείωσε η κ. Κιούση, που δήλωσε με βεβαιότητα ότι εξαιτίας της πρόθεσης που διαγνώστηκε «θα βρούμε τρόπους να υλοποιήσουμε αυτή την ιδέα της συνεργασίας».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχολικά κυλικεία: Νέα δεδομένα με επίκεντρο την καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας

Το έργο θα αναλάβει η νεοσύστατη Εθνική Επιτροπή Διατροφής Τα τρόφιμα που πωλούνται στα σχ…