Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Διήμερο εκδηλώσεων στην Ξάνθη για το Pride

Διήμερο εκδηλώσεων στην Ξάνθη για το Pride

0
pride

 Διοργανώνει η Πρωτοβουλία κατά της Ομοφοβίας Ξάνθης

 

Με αφορμή το Pride Αθήνας (Σάββατο 8 Ιουνίου) και Θεσσαλονίκης (Σάββατο 15 Ιουνίου) η Πρωτοβουλία κατά της Ομοφοβίας Ξάνθης διοργανώνει 2ήμερο εκδηλώσεων την Πέμπτη 30 και Παρασκευή 31 Μαΐου.

 

Πέμπτη 30 Μαΐου στις 21.00

Εκδήλωση-προβολή της ταινίας: Beyond Gay: The Politics of Pride (2009)

Συζήτηση και ενημέρωση σχετικά με το Gay Pride και το LGBTQ κίνημα τοπικά και παγκόσμια στο Φίλοιστρον, Σμηναγού Μητράκη 29

Παρασκευή 31 Μαΐου στις 23.00

PRE-PRIDE PARTY. DJ SET: Deppy T, χορός, αντι-ομοφοβική παρέα και LGBTQ ήχοι στο ΚΑΦΕΝΕΙΟ, Γεωργίου Σταύρου 4 (στον πεζόδρομο της Εθνικής)

Λίγα Λόγια για το Pride

Pride σημαίνει περηφάνια. Αυτός ο όρος περιγράφει τις δημόσιες εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται σε όλο τον κόσμο για την ορατότητα και τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων. Τα pride διεξάγονται σε ανάμνηση των γεγονότων του μπαρ Stonewall Inn στη Νέα Υόρκη το 1969, όπου για πρώτη φορά τρανσέξουαλ, γκέι και λεσβίες αντεπιτέθηκαν στις προσπάθειες καταστολής της έκφρασης της ομοερωτικής επιθυμίας. Μετά τα γεγονότα τουStonewall ακολούθησαν συλλαλητήρια διαμαρτυρίας και η δημιουργία οργανώσεων για την προάσπιση των ΛΟΑΤ (λεσβιακών, γκέι, μπάι, τρανς) δικαιωμάτων. Με τα χρόνια, το Stonewall απέκτησε επετειακό και εορταστικό χαρακτήρα, απλώθηκε σε πολλές χώρες του πλανήτη και έγινε γνωστό ως Pride.

Στην Αθήνα το πρώτο pride πραγματοποιήθηκε το 1982 από το ΑΚΟΕ (Απελευθερωτικό Κίνημα Ομοφυλόφιλων Ελλάδος), στη συνέχεια διοργανώθηκαν το 1994 και το 1995 από την τραβεστί Πάολα και το περιοδικό Κράξιμο και το 2000 από την ΕΟΚ (Ελληνική Ομοφυλοφιλική Κοινότητα). Στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκαν δυο pride το 1993 και το 1998 από την ΟΠΟΘ (Ομάδα Πρωτοβουλίας Ομοφυλόφιλων Θεσσαλονίκης).

Το Athens Pride με τη μορφή που το γνωρίζουμε σήμερα –ανοιχτή μαζική εκδήλωση με περίπτερα οργανώσεων και πολιτικών και κοινωνικών φορέων, πορεία, καλλιτεχνικό πρόγραμμα και πάρτυ έχει θεσμοποιηθεί από το 2005.

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Νο mood(y’s)

Σίγουρα τα κυβερνητικά στελέχη έκαναν τον εύλογο συνειρμό. Η έκθεση της Moody’s που δημοσι…