Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Διχάζει το «κούρεμα» των προστίμων

Διχάζει το «κούρεμα» των προστίμων

0

Ξυνίδης: «Δεν μπορούμε να επιβραβεύουμε αυτούς που παρανομούν …»

 

Απορρίφθηκε η εισήγηση της επιτροπής

 

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 «Πονοκέφαλο» δημιουργεί στην δημοτική αρχή Ξάνθης και έντονο προβληματισμό στα μέλη του δημοτικού συμβουλίου το «καυτό» θέμα των προστίμων που έχουν επιβληθεί για αυθαίρετη χρήση κοινόχρηστου χώρου σε επιχειρηματίες της πόλης οι οποίοι συν τοις άλλοις επέδειξαν αδιαφορία στο να τακτοποιήσουν τις διαφορές τους με το δήμο και πλέον οι υποθέσεις τους έχουν ανατεθεί στην Συμβιβαστική Επιτροπή Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών του δήμου να βρει μια σολομώντεια λύση.

 50% «κούρεμα» των προστίμων

Πρόκειται για 20 συνολικά περιπτώσεις τις οποίες εξέτασε μια προς μια η επιτροπή, συνέταξε μια εισήγηση η οποία ήλθε προς έγκριση σε δύο διαδοχικές συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου δημιουργώντας διχασμό στους δημοτικούς συμβούλους. Όπως γνωστοποιήθηκε από τον πρόεδρο της Επιτροπής κ. Αλέκο Κυριακίδη στις περισσότερες περιπτώσεις η επιτροπή προέβη σε μείωση του προστίμου κατά 50% διευκρινίζοντας όμως έτσι δεν διαγράφεται το τέλος. Ο νομικός κ. Λάμπρου γνωμοδότησε υπέρ της δικαιοδοσίας που έχει η Επιτροπή να μειώνει ή να διαγράφει πρόστιμα ενώ ο κ. Κυριακίδης αναφερόμενος στο σκεπτικό της απόφασης σημείωσε ότι επιχειρήθηκε να εξευρεθεί η χρυσή τομή και να δοθούν δίκαιες λύσεις δεδομένης και την δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας και της ζοφερής κατάστασης που διέρχεται ο κλάδος.

 Ξυνίδης: «Δεν μπορούμε να επιβραβεύουμε αυτούς που παρανομούν …»

Μια άλλη παράμετρο έθεσε ο Θανάσης Ξυνίδης κατά την τοποθέτησή του στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο που προκάλεσε σκεπτικισμό. Συγκεκριμένα υποστήριξε ότι ο δήμος είναι στα όρια της νομιμότητας και είναι θεμιτό να ασκεί κοινωνική πολιτική και να διαγράφει πρόστιμα όμως το ζητούμενο είναι μήπως αυτό εκληφθεί ως επιβράβευση των παράνομων και αυτών που δεν τακτοποιούν τις οφειλές τους εις βάρος των συνεπών επαγγελματιών: «Αν χαρίζουμε τα πρόστιμα σ’ αυτούς που δεν τήρησαν το νόμο τότε ο συνεπής θα διαμαρτυρηθεί και θα έχει δίκιο. Δημιουργεί έκθεση κίνδυνου στον δημότη που είναι συνεπής Πρότεινε δε το θέμα να επιστρέψει στην Επιτροπή, να τεθούν γενικοί κανόνες και μια συγκεκριμένη μεθοδολογία.

 «Γίνονται αδικίες…»

Την άποψη του κ. Ξυνίδη υποστήριξε και ο κ. Τσεγγελίδης που είπε ότι διαρκώς παρανομεί το 1/3 των καταστηματαρχών όπως και η κα Πατσίδου που τόνισε ότι γίνονται αδικίες και ότι κάποιοι παρανομούν με την ανάπτυξη τραπαζοκαθισμάτων και έχουν ασυλία ενώ κάποιοι που …βάζουν 2 γλάστρες τους επιβάλλονται πρόστιμα.: «Δεν μπορεί η κρίση ν’ αποτελεί δικαιολογία για όλα και για τις παρανομίες υποστήριξε ο κ. Κολλάρος ενώ συμφώνησαν και οι Πούλιος και Ανταμπούφης. Ο Χρίστος Πούλιος δε είπε ότι κάνει δεκτή την πρόταση του κ. Ξυνίδη για αναπομπή του θέματος στην επιτροπή και ότι η παράταξη του θα ψηφίσει λευκό.

 Απορρίφθηκε η εισήγηση της επιτροπής

Δεν αποδέχτηκε την άποψη ότι γίνονται αδικίες ο δήμαρχος και παίρνοντας το λόγο και παρότι στήριξε την εισήγηση της επιτροπής αυτή απορρίφτηκε καθώς εναντίον της ψήφισαν οι Φανουράκης, Τσεγγελίδης, Αγκόρτζας, Ανταμπούφης και υπέρ ψήφισαν μόνο τα μέλη της Επιτροπής Κυριακίδης και Βορίδης καθώς και ο Γ. Κολλάρος ενώ λευκό ψήφισαν οι υπόλοιποι της συμπολίτευσης και όλοι της μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης ενώ ο κ. Βορίδης αποχώρησε εις ένδειξη διαμαρτυρίας υποστηρίζοντας ότι δεν έχει αναλυτική συζήτηση του θέματος για κάθε περίπτωση χωριστά.

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Κωδικός «Κόσυνθος» στο τεχνικό πρόγραμμα

Εντάχθηκε πρόβλεψη για μελέτες έργων μετά από αίτημα του Σ. Μελισσόπουλου που αποδέχτηκε η…