Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Ξεκίνησε η «µεταµόρφωση» του πρώην κτιρίου της ΕΑΣ

Ξεκίνησε η «µεταµόρφωση» του πρώην κτιρίου της ΕΑΣ

0
episkeuastes1
Κατεδάφιση και ανέγερση οικήµατος που θα στεγάσει γραφεία και καταστήµατα εντός δύο ετών
 
Με υπόγειο πάρκινγκ 250 θέσεων. Θα διατηρηθεί το διπλανό διατηρητέο κτίσµα, αλλά το πώς θα λειτουργήσει θα καθοριστεί αργότερα µε βάση το ενδιαφέρον που θα εκδηλωθεί
 
Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr
 
Επτά χρόνια µετά την εκποίηση του κεντρικού κτιρίου που για χρόνια στέγασε τα γραφεία και το σούπερ µάρκετ της Ένωσης Γεωργικών Συνεταιρισµών στην οδό Μιχαήλ Καραολή, ξεκινά η «µεταµόρφωσή» του, που θα διατηρήσει ωστόσο τον εµπορικό του χαρακτήρα.
Η κατασκευαστική εταιρία µε το διακριτικό τίτλο «Αρχέτυπος» από τη Λάρισα έχει αναλάβει την κατεδάφιση του κτιρίου και στη συνέχεια την ανέγερση νέου οικήµατος 11.000 τµ που θα στεγάσει γραφεία και καταστήµατα.
Σε δύο µήνες ολοκληρώνονται οι εργασίες κατεδάφισης
Το επί χρόνια παραµεληµένο κτίριο, που άλλοτε ήταν «ζωντανό» και γεµάτο από καταναλωτές, έχει σήµερα καλυφθεί µε λινάτσα στο σύνολό του, αφού ήδη έχουν ξεκινήσει οι εργασίες κατεδάφισης. Σύµφωνα µε τον εκπρόσωπο της εταιρίας και συνιδιοκτήτη κ. Δηµήτριο Μπουτλά, αρχιτέκτονα µηχανικό, που µίλησε στο «Ε» η κατεδάφιση αναµένεται να ολοκληρωθεί σε δύο περίπου µήνες και στη συνέχεια θα ξεκινήσει η ανέγερση του νέου κτιρίου που εκτιµάται να ολοκληρωθεί σε δύο περίπου χρόνια.
11.000 τµ µε σούπερ µάρκετ, καταστήµατα και γραφεία
Ήδη έχει κλείσει η συµφωνία µε το σούπερ µάρκετ «Γαλαξίας» που θα λειτουργήσει νέα υπεραγορά στο ισόγειο, διατηρώντας τον εµπορικό χαρακτήρα του χώρου, ενώ και στους υπόλοιπους ορόφους του κτιρίου θα στεγαστούν καταστήµατα και γραφεία.
Υπόγειο πάρκινγκ 250 θέσεων
Στο υπόγειο του οικήµατος, σύµφωνα µε τη µελέτη, θα δηµιουργηθεί υπόγειο πάρκινγκ µε χωρητικότητα 250 θέσεων, που θα εξυπηρετούν τόσο τους ιδιοκτήτες, όσο και τους πελάτες και καταναλωτές των εµπορικών χώρων του κτίσµατος, αλλά και τους υπόλοιπους πολίτες που αναζητούν µία θέση πάρκινγκ στο κέντρο. Έτσι, ο χώρος αυτός στάθµευσης θα προστεθεί στις δυνατότητες των οδηγών, µαζί µε το δηµοτικό πάρκινγκ και το ιδιωτικό του εµπορικού κέντρου “odeon”, επίσης επί της οδού Καραολή.
Τι θα γίνει µε το διατηρητέο κτίσµα;
Το πελώριο κτίσµα είχε πωληθεί πριν 7 περίπου χρόνια έναντι 6,7 εκ. ευρώ, όπως µας ενηµερώνει ο κ. Κώστας Χατζηελευθεριάδης, πρόεδρος της ΕΑΣ, που θυµάται την κριτική που είχε δεχθεί η ένωση σχετικά µε το ύψος του τιµήµατος εκποίησης. Στην αγοραπωλησία περιλαµβανόταν και το διατηρητέο οίκηµα δίπλα στο κτίριο, επίσης ιδιοκτησίας της ΕΑΣ που χρησιµοποιούνταν ως αποθηκευτικός χώρος.
Ο κ. Μπουτλάς ανέφερε ότι το διατηρητέο οίκηµα δε θα κατεδαφιστεί, αλλά θα ανακαινιστεί και θα αναδειχθεί, σύµφωνα µε τα οριζόµενα στη σχετική µελέτη. Για την αξιοποίησή του ωστόσο, δεν έχει συναφθεί κάποια συµφωνία και προφανώς αυτό θα καθοριστεί µε ότι προκύψει εµπορικά όταν αυτό θα είναι έτοιµο. Πιθανόν πάντως, να εκδηλωθεί ενδιαφέρον για δηµιουργία καφέ ή κάποιου πολυχώρου, λόγω της κεντρικής θέσης του κτιρίου στην πόλη, αλλά και της αισθητικής του αξίας.
Το έργο αναµένεται να ολοκληρωθεί σε δύο περίπου χρόνια και ανάλογα µε τις συγκυρίες και τις προτάσεις που θα κατατεθούν θα διαµορφωθεί σιγα- σιγά και ο χαρακτήρας που θα λάβει, ανάλογα µε τις υπηρεσίες και τα καταστήµατα που θα στεγάσει.
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΙΕΛΚΑ: Συγκράτηση τιμών στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ τον Μάρτιο

Πού καταγράφηκαν μειώσεις και αυξήσεις Με ρυθμό 0,28% «έτρεξε» ο πληθωρισμός στα προϊόντα …