Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα «Ήρθε για να μείνει» το Κέντρο Κράτησης Παράνομων Μεταναστών

«Ήρθε για να μείνει» το Κέντρο Κράτησης Παράνομων Μεταναστών

0
sxoli metanastes-web

Έντονες αντιδράσεις φορέων για την διενέργεια πανελλαδικού διαγωνισμού για τη σίτιση, φύλαξη, καθαριότητα του Κέντρου

 

«Μας παίρνουν και τα λίγα ανταποδοτικά οφέλη», υποστηρίζουν. Αντιπροτείνουν τη διεξαγωγή τοπικών διαγωνισμών

 

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

«Ήρθε για να μείνει» όπως καταδεικνύεται το Κέντρο Κράτησης Παράνομων Μεταναστών παρά τις διαβεβαιώσεις Δένδια στους τοπικούς φορείς περί προσωρινής λειτουργίας του. Όχι μόνο παραμένει εδώ και 1 χρόνο αλλά και τώρα που έχουν αμβλυνθεί οι αντιδράσεις μεθοδεύεται διενέργεια πανελλαδικού διαγωνισμού από το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης όλων των Κέντρων Μεταναστών προκειμένου να αναδειχθεί ο εργολάβος που θ’ αναλάβει τη σίτιση, φύλαξη και καθαριότητα όλων των Κέντρων. Έτσι τα όποια ανταποδοτικά οφέλη είχε η τοπική κοινωνία από τη σίτιση που είχαν αναλάβει τοπικές επιχειρήσεις …εξανεμίζονται αφού στο διαγωνισμό είναι βέβαιο ότι θα συμμετέχουν μεγάλες εταιρείες ελληνικές ή ξένες τις οποίες δεν μπορούν ν’ ανταγωνιστούν οι τοπικές.

Έντονη αντίδραση από Καραλίδη και Στυλιανίδη

Έντονη ήταν η αντίδραση του αντιπεριφερειάρχη κ. Φώτη Καραλίδη αλλά και του δήμαρχου Ξάνθης κ. Μιχάλη Στυλιανίδη οι οποίοι και επέκριναν τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης και κάνοντας λόγο για εξαπάτηση της τοπικής κοινωνίας: «Κάποιοι Υπουργοί δεν έχουν μπέσα, δεν έχουν λόγο, άλλα μας έλεγαν μπροστά με αποτέλεσμα να ζούμε μια άλλη πραγματικότητα»», είπε εμφανώς εξοργισμένος ο δήμαρχος Ξάνθης ενώ αναφορικά με το διαγωνισμό σημείωσε ότι: «είναι λάθος να υπάρχει μια εταιρία πανελλαδικά, αλλά να γίνονται τοπικοί διαγωνισμοί ώστε τοπικές επιχειρήσεις να έχουν έστω αυτά τα ελάχιστα οφέλη από τη λειτουργία των Κέντρων.

Οξύς και επικριτικός και ο κ. Καραλίδης δήλωσε ότι είχε προβλέψει την μονιμότητα του Κέντρου όταν είπε: «Ουδέν μονιμότερον του προσωρινού»: «Δυστυχώς ότι έχει να κάνει με την Αστυνομική Σχολή της Ξάνθης που μετατράπηκε σε Κέντρο Φιλοξενίας Παράνομων Μεταναστών θεωρώ ότι δικαιώνομαι στις αρχικές μου προβλέψεις όταν είπα ότι ουδέν μονιμότερον του προσωρινού αλλά η δικαίωση αυτή είναι αρνητική.

Όπως φαίνεται ο κ. Δένδιας και η Κεντρική κυβέρνηση δεν σκέφτονται διαφορετικά για την μετακίνησή τους. Κλείσανε ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα για να κάνουν μια φυλακή». Σ’ ότι αφορά το διαγωνισμό σημείωσε ότι το κράτος των Αθηνών «μαγειρεύει» και πάλι προς όφελος των δικών του συμφερόντων παίρνοντας και αυτά τα λίγα ψίχουλα που είχε αφήσει στην τοπική αγορά : «Τώρα κάνουν το δεύτερο βήμα με την δημιουργία υποδομών στήριξης του κέντρου. Έτσι και η σίτιση πάλι το Κράτος των Αθηνών «μαγειρεύει» για τα δικά του συμφέρονται να δώσει σε ενιαίο διαχειριστή τη σίτιση και την φύλαξη. Αυτό νομίζω ότι αποξενώνει τις μικρές και ντόπιες επιχειρήσεις ώστε να έχουν οφέλη. Θα τα δώσουν σε κάποιους μεγάλους του κέντρου και θα δημιουργήσουν στις δικές μας επιχειρήσεις είτε υπεργολάβους του μεγάλου εργολάβου που θα παίρνουν ψίχουλα έναντι αυτής της προσπάθειας. Θα κάνουν όλη την λάντζα και θα παίρνουν ψίχουλα». Ο κ. Καραλίδης ζήτησε την παρέμβαση των βουλευτών του νομού ώστε ν’ αποφευχθεί μια τέτοια μεθόδευση.

 Επιφύλαξη Κοντού – Ο Ζεϊμπέκ εξέφρασε την ανησυχία του

Το «Ε» επικοινώνησε με δύο από τους βουλευτές του νομού , της ΝΔ Αλέξανδρο Κοντό και του ΣΥΡΙΖΑ, Χουσεϊν Ζεϊμπέκ. Ο κ. Κοντός επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί προτού ενημερωθεί επισήμως και όπως είπε ουδείς τον ενημέρωσε και ότι δεν του ζητήθηκε κάποια παρέμβαση για το θέμα. Εξέφρασε όμως τον προβληματισμό του που έγκειται στο γεγονός ότι προβλέπεται από τον νόμο η διενέργεια διαγωνισμού όμως όπως είπε «το ιδανικό θα είναι ναπροκηρυχθεί ένας τοπικός διαγωνισμός ώστε να μπορέσουν να συμμετέχουν τοπικές επιχειρήσεις».

Απ’ την πλευρά του ο κ. Ζεϊμπέκ εξέφρασε την αντίθεσή του και την ανησυχία του παράλληλα από το γεγονός ότι βλάπτονται οι τοπικές επιχειρήσεις: «Είναι λάθος… πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στις τοπικές επιχειρήσεις . Με ανησυχεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι θα έρθουν μεγάλες εταιρείες που θ’ αναλάβουν τη σίτιση αλλά και τη φύλαξη. Το κράτος συμπεριφέρεται σαν υπεργολάβος. Όλα αυτά είναι φαινόμενα που συνθέτουν μια εικόνα μη σοβαρής χώρας και καταδεικνύεται το μεγάλο έλλειμμα της χώρας μας στη χάραξη και εφαρμογή μιας σωστής μεταναστευτικής πολιτικής. Καταδεικνύεται η προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζουν οτιδήποτε έχει σχέση με τους μετανάστες, είτε αφορά τα Κέντρα φύλαξης είτε το υγειονομικό κομμάτι, είτε και το ανθρωπιστικό σκέλος».

 Καταπέλτης ο Μωραΐτης

Κι αν η προσέγγιση των δύο βουλευτών χαρακτηρίστηκε από ηπιότητα και ρεαλισμό, ωστόσο καταπέλτης για τον κ. Δένδια ήταν ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης κ. Στέλιος Μωραΐτης. Χρησιμοποίησε σκληρές εκφράσεις και έντονα ειρωνική διάθεση λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αφού ο κ. Δένδιας θεωρεί κίνητρο και πλεονέκτημα την ύπαρξη ενός κέντρου κράτησης λαθρομεταναστών για μια περιοχή γιατί δεν το μεταφέρει στην Κέρκυρα όπου εκλέγεται …στην Παλιοκαστρίτσα ας πούμε; Μας επέβαλαν ένα Κέντρο εν μια νυκτί και τώρα μας παίρνουν έξυπνα και αυτά τα ελάχιστα οφέλη που είχαμε από την λειτουργία του Κέντρου. Μας αφήνουν μόνο να μας επιβαρύνουν τα …απόβλητα των λαθρομεταναστών! Δεν θα το αφήσουμε έτσι. Θα κάνουμε τα πάντα για το καλό του τόπου μας»!

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Με 159 «όχι» απορρίφθηκε η πρόταση δυσπιστίας το βράδυ της Πέμπτης στη Βουλή

Η παραίτηση Μπρατάκου-Παπασταύρου «πλήγωσαν» τη ΝΔ – Η επόμενη μέρα με φόντο τις ευρ…