Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Η Ξάνθη των Γύφτων

Η Ξάνθη των Γύφτων

1
zournades
Παρακμιακά, αντιαισθητικά και προσβλητικά φαινόμενα στην πόλη που θα πρέπει να σταματήσουν. Ευθύνες σε Δήμο και Αστυνομία για τη γιγάντωση. Επαίτες κάθε μορφής, ζουρνατζήδες, κλέφτες, μικροπωλητές που θυμίζουν Ανατολή
 
Οι ημέρες που διανύουμε ως Χριστιανοί την περίοδο αυτή της Θρησκευτικής μας γιορτής δεν ενδείκνυνται για αυτομαστίγωμα και κριτική αυστηρής μορφής για πρόσωπα και καταστάσεις. Όμως, από την άλλη, η όλη κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί δεν επιδέχεται άλλη αναβολή έστω και εν όψει της Ανάστασης.
Ο τίτλος ίσως να ξαφνιάζει τον αναγνώστη και ίσως να του δημιουργεί ένα όχι ευχάριστο συναίσθημα, ενδεχομένως δε να τον θίγει κιόλας. Όπως και να’ ναι, εκείνο που έχει σημασία είναι ότι ακριβώς ο τίτλος αποδίδει μια πραγματική κατάσταση που την βιώνουν τόσο οι κάτοικοι όσο και οι επισκέπτες. Και η κατάσταση αυτή δεν είναι άλλη από την άνευ όρων παράδοση της πόλης στους Γύφτους (Ρομά κατά το ευγενέστερο).
Ας μην κρυβόμαστε πλέον, τόσο οι δημότες όσο και η δημοτική αρχή, αλλά και τα αστυνομικά όργανα της πόλης. Το κέντρο της Ξάνθης έχει αλωθεί από τους Ρομά. Κυρίως δε κάθε Σάββατο η τραγωδία φτάνει στην κορύφωσή της. Υποβάθμιση, παρακμή και ανοχή οι κυρίαρχες έννοιες. Δεν τιμάει την ιστορία της πόλης αυτή η εικόνα σήμερα που όσο περνά ο καιρός γιγαντώνεται και δύσκολα θα θεραπευθεί εάν αφεθεί κι άλλο.
Ντόπιοι και εισαγόμενοι επαίτες, οργανοπαίκτες, κλέφτες, πωλητές διαφόρων ειδών ευτελούς αξίας, κυκλοφορούν και ενοχλούν. Έπαψε προ πολλού η πόλη της Ξάνθης να λέγεται Ευρωπαϊκή πόλη. Είναι μια καθαρά ανατολίτικη πόλη, της πολύ βαθειάς ανατολής.
Είμαστε αποδεδειγμένα, η μοναδική πόλη με τόσους ζητιάνους (άντρες, γυναίκες, παιδιά κάθε ηλικίας και γέροντες, ανάπηρους και δήθεν αναξιοπαθούντες), πωλητές διάφορων ειδών, από Κινέζους, Αφρικανούς, Βούλγαρους, με οργανοπαίχτες που ξεσηκώνουν τον κόσμο με νταούλια και ζουρνάδες, με κλέφτες κάθε ηλικίας, από το Δροσερό και εισαγόμενους από τη Βουλγαρία.
Η πόλη πλέον τους ανήκει! Και μάλιστα χωρίς να βρίσκουν αντίσταση. Όλοι αδιαφορούν. Από τη δημοτική αστυνομία (η οποία ούτε βλέπει αλλά ούτε και ακούει…), την κανονική αστυνομία που μόνο εποχούμενη την βλέπεις, οι πεζοί αστυνομικοί εξαφανίστηκαν, οι τοπικές αρχές, Δήμος –κυρίως – και Αντιπεριφέρεια ζουν στο δικό τους μικρόκοσμο, σα να μην τους ενδιαφέρει η υποβάθμιση της πόλης.
Και για του λόγου το αληθές, δεν έχουν παρά δήμαρχος, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι να τριγυρίσουν Σάββατο ημέρα τις δύο πλατείες Κεντρική και Πλατεία Ελευθερίας, Τσιμισκή, Δαγκλή, Ελπίδος. Θα δουν και θα ακούσουν – κυρίως – πολλά. Και παντού εμφανής η απουσία της Πολιτείας, του Δήμου, της Αστυνομίας για να σταματήσει την υποβάθμιση και παρακμή που μετέτρεψε μια πόλη αρχόντισσα σε ανατολίτικη κωμόπολη.
Το φαινόμενο γιγαντώνεται, οι προκλήσεις αυξάνουν, οι επαίτες το ίδιο, γιατί ακριβώς δεν λαμβάνονται μέτρα για να τερματισθεί η προσβολή της ιστορίας της Ξάνθης και η αισθητική των κατοίκων που σίγουρα δεν είναι ίδια με την προερχόμενη από την βουλγαρική γυφτιά και τους Ρομά του Δροσερού ή ταλαίπωρων Αφρικανών.
Ενδεχομένως κάποιοι να μην συμφωνούν, να έχουν άλλη άποψη πλέον ανεκτική. Δικαίωμά τους και σεβαστό. Όμως η πλειοψηφία των Ξανθιωτών υποφέρει και δυσανασχετεί με το παρακμιακό φαινόμενο της μετατροπής της Ξάνθης σε πόλη των Γύφτων!
«Ε»
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Φύσηξε» και γεμίσαμε σκόνη στην Ξάνθη

Καλυμμένα τα αυτοκίνητα, οι δρόμοι και τα μπαλκόνια – Μιλά ο καθηγητής ΔΠΘ και Διευθυντής …