Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Η ΕΑΣ που έγινε Συνεταιρισμός…

Η ΕΑΣ που έγινε Συνεταιρισμός…

0
xatzieleuthriadis

Νέο Διοικητικό συμβούλιο στον Συνεταιρισμό Συνεταιρισμένων Παραγωγών Ξάνθης, πρώην ΕΑΣ Ξάνθης στις εκλογές της Κυριακής

 

Σήμερα θα συγκροτηθεί σε σώμα. «Άλλαξε επωνυμία όχι λειτουργία», λέει ο επανεκλεγείς Κ. Χατζηελευθεριάδης

 

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Νέα σελίδα για την ΕΑΣ Ξάνθης που μετεξελίσσεται σε ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΕΝΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΞΑΝΘΗΣ και νέο Διοικητικό συμβούλιο το οποίο αναδείχθηκε από 86 ενεργά μέλη έναντι 118 συνολικά εγγεγραμμένων στις εκλογές της περασμένης Κυριακής. Το νέο Δ.Σ. που πρόκειται να συσταθεί σε σώμα σήμερα απαρτίζουν οι:Χατζηελευθεριάδης Κωνσταντίνος μέχρι πρότινος πρόεδρος της ΕΑΣ Ξάνθης, Χατζηνίκος Νίκος, αγρότης από τη Λεύκη, Παπαδόπουλος Κυριάκος, αγρότης-αντιδήμαρχος Σταυρούπολης, Ρούφος Βασίλειος, αγρότης από τη Γενισέα και Πανδράκης Νικόλαος, αγρότης από τη Συδινή.

 Άλλαξε επωνυμία όχι λειτουργία

Η αλλαγή της επωνυμίας της ΕΑΣ Ξάνθης υπαγορεύτηκε από το νέο νομοσχέδιο (ν. 4015/2011 και 4061/2012) που εισάγει ένα το νέο καθεστώς λειτουργίας αγροτικών συνεταιρισμών και συλλογικών οργανώσεων. Συγκεκριμένα προβλέπεται η κατάργηση των πρωτοβάθμιων συλλόγων καθώς και η ταυτόχρονη μετατροπή των Ε.Α.Σ. σε Αγροτικούς Συνεταιρισμούς με καταλυτική ημερομηνία την 30η Ιουνίου 2013, μετά και τις σχετικές παρατάσεις που δόθηκαν στη διαδικασία. Όπως ανέφερε στο «Ε» ο κ. Χατζηελευθεριάδης έχει προηγηθεί γενική συνέλευση που αποφάσισε τη τροποποίηση του καταστατικού της ΕΑΣ ώστε να είναι δυνατή η μετεξέλιξή της σε Συνεταιρισμό. Αναφορικά όμως με τη λειτουργία της ο κ. Χατζηελευθεριάδης σημείωσε ότι θα είναι ότι θα παραμείνει ίδια: «Επί της ουσίας αλλάζει μόνο η επωνυμία και όχι η λειτουργία της ΕΑΣ η οποία παραμένει ίδια. Θα συνεχίσουμε την λειτουργία του διαλογητηρίου, τα ψυγεία αλλά και όλες μας τις δραστηριότητες». Όπως εξήγησε ο κ. Χατζηευλευθεριάδης το νέο νομοσχέδιο ταλαιπώρησε για αρκετό χρονικό διάστημα τις ΕΑΣ και τα διοικητικά τους συμβούλια των οποίων είχε λήξει η θητεία και δόθηκαν τρεις παρατάσεις μέχρις ότου ολοκληρωθούν οι διαδικασίες της μετεξέλιξής τους σε Συνεταιρισμούς. Από τις παλιές ΕΑΣ έχουν αυτονομηθεί 12 συνεταιρισμοί μεταξύ των οποίων και της Ξάνθης. Η μόνη διαφοροποίηση που υπάρχει ως προς τη λειτουργία των Συνεταιρισμών που έχουν αυτονομηθεί σε σχέση με τις ΕΑΣ είναι ότι θα λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και αν δεν έχουν τα εχέγγυα και παρουσιάζουν ζημίες αντί για κέρδη θα οδηγούνται σε διάλυση.

 Απ’ την ΕΑΣ στον Συνεταιρισμό τα χρέη …

Μπορεί η ΕΑΣ να άλλαξε σε Συνεταιρισμό αλλά συνεχίζουν να την βαρύνουν τα χρέη της. Όπως ανέφερε ο κ. Χατζηελευθεριάδης αυτό που κυρίως την βαρύνει και δήλωσε αδυναμία ν’ ανταποκριθεί είναι το δάνειο των 5.800.000 ευρώ που πήρε με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου και έχει αποπληρωθεί μόνο στο ποσό των 500.000 ευρώ. Για τα υπόλοιπα δάνειά της είναι ενήμερα και εξυπηρετούνται όπως είπε ο κ. Χατζηελευθεριάδης ο οποίος επιφυλάχτηκε ν’ απαντήσει αν θα συνεχίσει ως πρόεδρος στο τιμόνι στου Συνεταιρισμού μη θέλοντας να προκαταβάλει την απόφαση του σώματος.

 1.000 ευρώ η εγγραφή

Τέλος να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με την νομοθεσία τα μέλη του Συνεταιρισμού Παραγωγών Ξάνθης οφείλουν να καταβάλουν χρηματικό αντίτιμο κατά την εγγραφή τους στα νέα συνδικαλιστικά τους όργανα, που στην περίπτωση της Ξάνθης το ποσό αυτό ανέρχεται στα 1.000 ευρώ και όπως έχει αποφασιστεί σχετικώς καταβάλλεται σε τρεις ισόποσες δόσεις τα πρώτα τρία χρόνια της εγγραφής.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ενεργοποιείται από σήμερα η Κάρτα του Αγρότη, ανακοίνωσε το ΥΠΑΑΤ

Με καθυστέρηση η ενεργοποίηση καθώς και πέρυσι και πρόπερσι πραγματοποιήθηκε πιο νωρίς Από…