Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Γίνε παιδί μου αγρότης

Γίνε παιδί μου αγρότης

0
agrotis neos

Περιζήτητο το επάγγελμα του αγρότη. 7 στους 10 Έλληνες προτρέπουν τα παιδιά τους να ασχοληθούν με την γεωργία δείχνει πανελλαδική έρευνα

 

Αρνητικό το προφίλ έλληνα αγρότη. Η έλλειψη ενημέρωσης σε θέματα τεχνολογίας και καινοτομίας, το μεγαλύτερο πρόβλημα

 

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@emrpos.gr

 

Σε περιζήτητο επάγγελμα εξελίσσεται το αγροτικό, αφού 7 στους 10 Έλληνες προτρέπουν τα παιδιά τους να ασχοληθούν με την γεωργία παρά το γεγονός ότι δεν έχουν και πολύ καλή γνώμη για το προφίλ του έλληνα αγρότη. Τα ενδιαφέροντα αυτά στοιχεία καταγράφονται σε πανελλαδική έρευνα της Κάπα Research που διενεργήθηκε σε δείγμα 1.417 ενηλίκων, με αναλογική κατανομή στις 13 περιφέρειες της χώρας, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης.

Το μέλλον τους στη …γη

Η κρίση έχει αλλάξει κατεστημένες νοοτροπίες και όπως διαφαίνεται από την έρευνα οι νέοι και οι γονείς τους έχουν αφήσει κατά μέρος το όνειρο μιας θέσης στο δημόσιο – όπως κατέδειξε ανάλογη έρευνα που παρουσίασε το «Ε» – και βλέπουν μέλλον στον πρωτογενή τομέα. Περίπου 9 στους 10 Έλληνες (87,3%) θεωρούν ότι η επιστροφή στο χωριό θα έχει θετικό αντίκτυπο στην ύπαιθρο, ενώ το 84,2% και το 83% αντίστοιχα, πιστεύει ότι αυτό ισχύει και για την οικονομία και την απασχόληση.

 Αρνητική η εικόνα του αγρότη

Βάσει της έρευνας, η επικρατούσα άποψη για τους αγρότες δεν είναι θετική. Συγκεκριμένα χαρακτηρίζονται κακοδιαχειριστές ευρωπαϊκών κονδυλίων αλλά και ..τεμπέληδες που δεν θέλουν να κοπιάσoyn για να παράγουν ανταγωνιστικά προϊόντα, ή να συνεργαστούν με άλλους παραγωγούς, είτε με άλλους κλάδους, αλλά ότι τα περιμένουν όλα από το κράτος, όπως επίσης και ότι δεν σέβονται το περιβάλλον

 Τί λένε οι αγρότες

Την αισιοδοξία των Ελλήνων για τις προοπτικές του αγροτικού τομέα δεν φαίνεται να μοιράζονται στον ίδιο βαθμό οι αγρότες (7% του δείγματος της έρευνας). Μόνο το 37,4% των αγροτών θεωρεί «προοπτική» την αγροτική ενασχόληση, ενώ μόλις το 25,1% τη χαρακτηρίζει ευκαιρία. Το 28,9% την εκλαμβάνει ως ανάγκη. Π;aντως, το 55,3% των αγροτών του δείγματος εκφράζει αισιοδοξία για το μέλλον και μόλις το 2,2% σκέφτεται να επιστρέψει στην πόλη. Στο κρίσιμο ερώτημα «πώς πιστεύετε ότι οι αγρότες επιβιώνουν σήμερα εν μέσω κρίσης;» οι ίδιοι οι αγρότες απαντούν σε ποσοστό 44,7% «πολύ δύσκολα, γιατί έχουν χάσει πολλά χρήματα» και το 32,9% «καλύτερα από άλλους κλάδους». Το 8,6% δήλωσε ότι δεν δικαιώθηκε που αποφάσισε να ασχοληθεί με τη γεωργία, ενώ το 13,8% είπε ότι «έχει χάσει χρήματα».

Σε σχέση με τα μέτρα που έλαβαν οι αγρότες για να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση, η πλειονότητα έχει αυξήσει τις προσωπικές ώρες απασχόλησης, άλλοι έχουν προχωρήσει σε περικοπές εξόδων σε υλικά που χρησιμοποιούν και σε κάποιες περιπτώσεις, έχουν αλλάξει ακόμη και αντικείμενο, ειδικότερα από τη φυτική προχώρησαν στη ζωική παραγωγή. Παρά τα προβλήματά τους, το 55,3% των ερωτώμενων αγροτών, βλέπει αισιόδοξα τον αγροτικό κλάδο, ενώ το 76,9% βλέπει περισσότερες προοπτικές απασχόλησης στην επαρχία όσον αφορά στον αγροτικό τομέα κι έπονται ο αγροτουρισμός με 55,9% κι ο Τουρισμός με 40,6%.

 Αγροτικά προβλήματα

Όσον αφορά στα προβλήματα του εγχώριου αγροτικού τομέα, το σημαντικότερο είναι –κατά το σύνολο των ερωτηθέντων- η έλλειψη ενημέρωσης σε θέματα τεχνολογίας και καινοτομίας που αφορούν στον αγροτικό κλάδο (το 72,5%) και ακολουθούν αμέσως μετά με 54% η αδυναμία προσαρμογής στις νέες συνθήκες και 52,3% η επιλογή κατάλληλης καλλιέργειας. Για να επιβιώσει ο αγροτικός κλάδος σήμερα, εξάλλου, θα πρέπει να προχωρήσει –όπως εκτιμά το 68,2% του δείγματος- σε νέες μορφές καλλιέργειας, σε εξαγωγές προϊόντων στο εξωτερικό λέει το 64,1% και σε νέες μορφές οργάνωσης το 60%.

Να σημειώσουμε ότι η έρευνα που διεξήχθη στις αρχές Μαΐου για λογαριασμό του διαδικτυακού περιοδικού και καναλιού ka-Business.gr,

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στις Βρυξέλλες ο Αυγενάκης για το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας

Οι αλλαγές στην ΚΑΠ είναι από τα βασικά ζητήματα που θα απασχολήσουν το Συμβούλιο Υπουργών…