Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Άρχισε η καταπολέμηση των κουνουπιών

Άρχισε η καταπολέμηση των κουνουπιών

0
psekasmos 1
Δοκιμαστικές πτήσεις το Σαββατοκύριακο στο Πόρτο Λάγος παρουσία του περιφερειάρχη. Θεαματικά τα αποτελέσματα
 
Προηγείται η περιφέρεια μας. Συνεργασία με τους τούρκους – Κοινός εχθρός: Τα κουνούπια
 
Μαριάννα Ξανθοπούλου
 
 Ξεκίνησε σε δοκιμαστική φάση το Σαββατοκύριακο και θα συνεχιστεί σε εντατικούς ρυθμούς τις επόμενες μέρες η επιχείρηση «εξολόθρευση κουνουπιών» με ψεκασμούς εναέριους αλλά και επίγειους όπως άλλωστε περιλαβαίνει το Ολοκληρωμένο πρόγραμμα Καταπολέμησης Κουνουπιών της περιφέρειας ΑΜΘ προϋπολογισμού 2.7 εκ. ευρώ για 2 χρόνια. Εντυπωσιακά ήταν τα πρώτα αποτελέσματα του εναέριου ψεκασμού που πραγματοποιήθηκε πειραματικά το Σάββατο στο Πόρτο Λάγος   παρουσία του Περιφερειάρχη Άρη Γιαννακίδη, του Αντιπεριφερειάρχη Φώτη Καραλίδη και του δημάρχου Αβδήρων κ. Τσολακίδη καθώς όπως διαπιστώθηκε επί τόπου από τους παρισταμένους το σκεύασμα καθώς και η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε ήταν δραστική και αποτελεσματική γεγονός που πιστοποιήθηκε κυριολεκτικά από τον αφανισμό των ακμαίων κουνουπιών. Να σημειώσουμε ότι οι ψεκασμοί θα ξεκινήσουν κανονικά όταν δοθεί το «πράσινο φως» από το Ελεγκτικό συνέδριο (αναμένεται εντός των ημερών) εγκρίνοντας τη σύμβαση της Περιφέρειας με την Κοινοπραξία που ανακηρύχτηκε ανάδοχος του έργου κατόπιν διαγωνιστικής διαδικασίας.  
Ξεκίνησαν δοκιμαστικά ψεκασμοί – Προηγείται η περιφέρεια μας
«Είμαστε η πρώτη περιφέρεια που ολοκληρώσαμε τη διαγωνιστική διαδικασία. Εμείς ξεκινήσαμε από την εκπνοή της απερχόμενης χρονιάς να κάνουμε τη διαγωνιστική διαδικασία, αναδείξαμε ανάδοχο και ήδη έχουν γίνει όλες οι πρόδρομες προεργασίες και οι δοκιμαστικές εφαρμογές. Ξεκινήσαμε από Χρυσούπολη και Βιστονίδα και τις επόμενες ημέρες οι ψεκασμοί θα εντατικοποιηθούν. Το έργο αφορά δύο χρόνια πρωτοποριακό και θα αποτελέσει πιλότο για όλη την Ελλάδα», τόνισε ο περιφερειάρχης κ. Άρης Γιαννακίδης εκτιμώντας ότι σε πολύ σύντομο χρόνο η όχληση από τα κουνούπια θα έχει περιοριστεί σημαντικά.
Συνεργασία με τους τούρκους – Κοινός εχθρός: Τα κουνούπια
Να σημειώσουμε ότι όπως έχει διαπιστωθεί από τις δειγματοληψίες και την προετοιμασία που έχει γίνει από την υπεύθυνη του προγράμματος, εντομολόγο κα Χασκοπούλου Αλεξάνδρα το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στον Έβρο καθώς από την πλευρά της Τουρκίας υπάρχουν ορυζώνες και ελλοχεύει ο κίνδυνος ελονοσίας. Για το σκοπό αυτό ο κ. Γιαννακίδης επεδίωξε τη διασυνοριακή συνεργασία στην αντιμετώπιση του προβλήματος και είχε συναντήσεις την προηγούμενη εβδομάδα με τους τούρκους για να γίνει και εκεί κάτι ανάλογο όσον αφορά στην καταπολέμηση των κουνουπιών ενώ την επόμενη εβδομάδα θα γίνει ανταλλαγή των απόψεων στην περιφέρειά μας: «Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί επιχειρούν δύο όμορες περιφέρειας να λύσουν ένα κοινό πρόβλημα. Είμαστε σε θέση να κάνουμε εξαγωγή τεχνογνωσίας και εμπειρίας», δήλωσε ο κ. Γιαννακιδης.
Βιολογικά και χημικά τα σκευάσματα που χρησιμοποιούνται και συμβατά με το περιβάλλον
Όπως μας πληροφορεί η κα Χασκοπούλου το πρόγραμμα περιλαμβάνει προνυμφοκτονία (προνυμφών) αλλά και καταπολέμηση των ακμαίων κουνουπιών. Εφαρμόζεται μια πρωτοποριακή τεχνολογία τόσο σ’ ότι αφορά τα σκευάσματα που χρησιμοποιούνται όσο και στην μεθοδολογία.: «Χρησιμοποιούμε ένα εύρος σκευασμάτων, βιολογικά και χημικά όλα όμως συμβατά με το περιβάλλον. Η μέθοδος που επιλέγεται είναι πρωτοποριακή. Συγκεκριμένα διασπά σε ένα εκατομμύριο σταγονίδια τη συνήθη σταγόνα του εντομοκτόνου, καταναλώνοντας μόλις 2 ml σκευάσματος ανά στρέμμα. Κάθε απογείωση του ελικόπτερου, που ψεκάζει με ειδική χαρτογράφηση, χρήση gps και μετεωρολογικού σταθμού που φέρει, καταπολεμά τα κουνούπια σε έκταση χιλιάδων στρεμμάτων. Όπως δείχνουν και οι προκαταρκτικές εργασίες που έχουν κάνει τα αποτελέσματα είναι πολύ ικανοποιητικά», σημείωσε η κα Χασκοπούλου.
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η τουριστική προβολή της ΑΜΘ συνεχίστηκε και στην TRAVEL EXPO CYPRUS 2024

Στην έκθεση αυτή συμμετείχε για μια ακόμη φορά η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θρ…