Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα 725 πυροσβέστες σε «αναμμένα κάρβουνα»

725 πυροσβέστες σε «αναμμένα κάρβουνα»

0
pirosvestes

 Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης «μπλοκάρει» το διορισμό των επιτυχόντων της προκήρυξης του Πυροσβεστικού Σώματος

 

Θα χάσουν το δικαίωμα να διοριστούν αν ισχύσει για τους ίδιους η αναστολή των προσλήψεων για δύο χρόνια. Κραυγή αγωνίας από τους ίδιους τους διοριστέους

 

Ελένη Διαφωνίδου

Ediafonidou@empros.gr

 

Η πρώτη αξιοκρατική προκήρυξη μέσω ΑΣΕΠ του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος κινδυνεύει να τιναχτεί στον «αέρα» και μαζί της 725 διοριστέοι πυροσβέστες, που πέτυχαν στο διαγωνισμό, αλλά βρίσκονται «όμηροι», εν αναμονή των προθέσεων της κυβέρνησης και των όσων επιτάσσουν οι ερμηνείες που θα δοθούν στο Μεσοπρόθεσμο, για την αναστολή των προσλήψεων μέσα στη διετία. Από την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, οι επιτυχόντες είναι πάνω από 30, με τους περισσότερους να βρίσκονται σε Έβρο, Ξάνθη και Κομοτηνή.

 Πιστώσεις υπάρχουν, αλλά οι διορισμοί «κόλλησαν»

Για την τύχη της προκήρυξης πλειάδα ερωτήσεων έχει κατατεθεί στη Βουλή και το θέμα έχει απασχολήσει έντονα τόσο το υπουργείο Δημόσιας Τάξης όσο και της Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αλλά κυρίως το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας που βλέπει κατά δεκάδες να έρχονται οι συνταξιοδοτήσεις κάθε μήνα και τα οργανικά κενά να μεγαλώνουν.

Οι 725 συμμετείχαν στο διαγωνισμό που προκήρυξε στις 13.12.2011 ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος και μετά την επιτυχή συμμετοχή τους σε αθλητικές, υγειονομικές και ψυχοτεχνικές δοκιμασίες και με βάση τα προσόντα τους κατετάγησαν ως διοριστέοι στους οικείους πίνακες που δημοσιεύθηκαν στο ΦΕΚ 1379/ Γ/31.12.2012.

Έκτοτε παρά τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών ότι έχουν εξασφαλιστεί οι πιστώσεις για την πρόσληψή τους, το υπουργείο διοικητικής μεταρρύθμισης αρνείται να προχωρήσει στο διορισμό, θέτοντας σε κίνδυνο την ενεργοποίηση της προκήρυξης στο σύνολό της, αφού έχει ισχύ δύο ετών από τη δημοσίευσή της.

 “Ζητούμε το αυτονόητο», λένε οι 725

Η πρόσφατη αυτή φημολογία έχει αναστατώσει 725 οικογένειες μιας και θέτει αμφιβολίες για την απορρόφηση των επιτυχόντων, οι οποίοι, όπως σημειώνουν σε κοινή ανακοίνωσή τους: «είμαστε νέοι άνθρωποι που οργανώσαμε τη ζωή μας με βάση τη συμμετοχή μας στο διαγωνισμό, θέλουμε να προσφέρουμε και σήμερα βρισκόμαστε σε δυσχερέστατη ηθική, οικονομική και εν γένει προσωπική κατάσταση, καθώς δεν μπορούμε ενόψει του κλίματος αβεβαιότητας να προγραμματίσουμε το άμεσο και μεσοπρόθεσμο μέλλον ημών και των οικογενειών μας». Ακόμη, υπογραμμίζουν: «η βαρύνουσα ευθύνη και η κοινωνικά – εθνικά σημαντικότατη αποστολή του Πυροσβεστικού Σώματος είναι αυτονόητη. Πρόκειται για ένα σώμα, το οποίο επιβάλλεται να είναι άρτια οργανωμένο και πλήρως στελεχωμένο από εξειδικευμένο και εκπαιδευμένο προσωπικό. Σύμφωνα δε και με τις πρόσφατες εξαγγελίες του Πρωθυπουργού η αντιμετώπιση των πυρκαγιών είναι μείζον εθνικό ζήτημα συνδεόμενο άμεσα και με τον τομέα της οικονομίας. Σημειωτέον δε ότι υπάρχουν τεράστιες ανάγκες σε προσωπικό στο πυροσβεστικό σώμα λόγω αθρόων αποχωρήσεων και υποστελέχωσης των κατά τόπους κλιμακίων – υπηρεσιών του». Αυτό επιβεβαίωσε σε παλαιότερη επικοινωνία μας και ο διοικητής της Π.Υ. Ξάνθης κ. Χρήστος Καλογουλίδης, που μας μίλησε για ύπαρξη οργανικών κενών στην Ξάνθη, αλλά και για κάλυψη με 5ετείς, οι οποίοι δεν καλύπτουν το πλήρες ωράριο ετοιμότητας και παροχής υπηρεσιών της πυροσβεστικής.

Οι 725 μάλιστα, με αφορμή τις προκηρύξεις προσλήψεων εποχικών πυροσβεστών και επιλαχόντων πυροσβεστών 5ετίας, συμπληρώνουν ότι: «όταν εκκρεμεί πίνακας διοριστέων αξιοκρατικά επιλεγέντων είναι αντίθετη προς κάθε έννοια αξιοκρατίας και οδηγεί σε πρόχειρες λύσεις – μπαλώματα που δεν συντείνουν στην ορθή οργάνωση της υπηρεσίας».

«Ζητούμε το αυτονόητο», καταλήγουν, «ήτοι να ξεκινήσει σταδιακά (στα πλαίσια του υπάρχοντος θεσμού της αναστολής προσλήψεων) η διαδικασία απορρόφησής μας ήδη από τη φετινή χρονιά».

 «Δεν πρόκειται για κλασικό ‘πάγωμα’ προσλήψεων»

Πληρεξούσιο δικηγόρο όρισε μεγάλο μέρος των επιτυχόντων πυροσβεστών τον Ηλία Κολλύρη, δικηγόρο Αθηνών που ειδικεύεται σε θέματα δημοσίου δικαίου. Το «Ε» επικοινώνησε μαζί του και στη μεταξύ μας συνομιλία ο κ. Κολλύρης τόνισε: «δεν είναι μία κλασική περίπτωση ‘παγώματος’ προσλήψεων, διότι μετά από δύο χρόνια η ισχύς του πίνακα τελειώνει». Επίσης, εξήγησε ότι αν και υπάρχει διακομματική συναίνεση και έχουν δεσμευτεί οι πιστώσεις, δεν υπάρχει βούληση για να προχωρήσουν οι διορισμοί. Αίτημα των πυροσβεστών είναι να ξεκινήσουν σταδιακά οι διορισμοί, ενώ βέβαια και οι ίδιοι επιφυλάσσονται για διεκδίκηση κάθε νόμιμου δικαιώματός τους, που απορρέει από την επιτυχία τους στο διαγωνισμό. Χθες, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Διοικητής Μεταρρύθμισης κ. Στεφάνου, ο οποίος προσέγγισε θετικά το θέμα και με βάση τα όσα ειπώθηκαν ενδέχεται οι διορισμοί να ξεκινήσουν με την κατανομή της 15ης Ιουνίου.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Γιάννης Μάγγος: «Απαιτούμε δικαίωση για τον θανάσιμο ξυλοδαρμό του γιου μας»

Ο πατέρας του Βασίλη Μάγγου μιλά στο «Ε» για τον χαμό του, την ατιμωρησία των υπεύθυνων κα…